Okulda tarih ve coğrafya dersleri ilgimi çekmezdi hiç; sınavlardan iyi not alabilmek için ezberlediğim sayfalardan ibaretlerdi o zamanlar. Ne zaman ayaklarımın üstünde durup başka ülkelere uzanmaya başladım, işte o zaman gözü kapalı işaretlemeye başladım ülkelerin haritadaki yerlerini. O zaman tereddüt etmeden tanımaya başladım ülke bayraklarını. O zaman anlamaya başladım iki ülkenin neden kan döktüğünü, bir savaşın kıvılcımını neyin ateşlemiş olduğunu. Ve ne zaman ki Strasbourg’a ve o methini çok duyduğum Alsace Bölgesi’ne gitmeyi kafaya koydum, işte o zaman 15-20 sene önce tarih kitaplarında sık sık karşıma çıkan “Alsace-Lorraine (Alsas-Loren) meselesi”nin gerçekten ne olduğunu idrak edebildim. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi sorusuna bu konu ve kendim özelinde “gezmek için çok okuyan” yanıtını veriyorum izninizle : )

Strasbourg’u anlatmaya başlarken “Strasbourg Fransa’da bulunan Alsace, Lorraine ve Champagne-Ardenne Bölgelerinin birleşiminden oluşan Grand Est Bölgesi’nin ve Bas-Rhin departmanının başkentidir” diye konuya girsek sanırım yazının kalanını okumayı bi’ tekrar gözden geçirirsiniz : ) Fakat başta şehir içi ya da Alsace genelinde geçerli toplu taşıma bileti alırken bölge, departman, Bas-Rhin, Haut-Rhin gibi kavramlarla çok sık karşılaşacağınız için bunlara açıklık getirmeyi kendimize görev biliyoruz. Korkmayın, kafaları fazla karıştırmadan Fransa’nın idari yapılanmasını ve Alsace-Lorraine Bölgesi’nin önemini özetleyerek hemen asıl konumuza, Strasbourg’a geçeceğiz : )

Strasbourg - Le Petite France

Strasbourg – Le Petite France

Fransa yakın zamana kadar 27 idari bölgeye (région) bölünmüşken, yeniden yapılandırma sonrasında şu an 18 bölge var. Grand Est Bölgesi de, eski yapılanmadaki Alsace, Lorraine ve Champagne-Ardenne Bölgelerinin birleşiminden oluşuyor. Her bölge kendi içinde departmanlara (departements) bölünüyor. Grand Est Bölgesi de 10 departmandan oluşuyor ve bunlardan biri Bas-Rhin departmanı. Anlamı “aşağı Ren” olsa da, coğrafi olarak Ren Nehri’nin üst kısımlarında yer alıyor. Ve asıl konumuz olan Strasbourg ili de Bas-Rhin departmanın başkenti konumunda. Yine sık karşılaşacağınız Haut-Rhin ise bu bölgedeki başka bir departman ve merkezi Colmar.

Nedir bu Alsace-Lorraine meselesi?

Alsace ve Lorraine Bölgeleri Fransa’nın Almanya sınırına çok yakın olması ve zengin demir ve kömür yatakları sebebiyle tarih boyunca iki ülke arasında hep bir huzursuzluğa neden olmuş. Bir Fransızların bir Almanların eline geçen bölgenin tarihçesi de haliyle git-gellerle dolu. 1870-71’de gerçekleşen Fransa-Prusya Savaşı’nın galibi Alman İmparatorluğu olunca, Fransa’nın Alsace ve Lorraine Bölgeleri Almanya’nın eline geçmiş. Bölgenin değerli maden yataklarını kaptırıp ekonomik olarak sarsıntıya uğrayan Fransa Almanya’ya bilenmeye başlamış. Bu yüzden de bu mesele 1. Dünya Savaşı’nın çıkış nedenlerinden biri olmuş. Bu savaşın sonunda bölge yeniden Fransızların eline geçse de 1940’ta tekrar elden çıkmış. En nihayetinde 1945 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında bölge tekrar Fransızların olmuş.

“Avrupa’nın Başkenti” Strasbourg

Gördüğünüz üzere iki ülke arasında bu kadar çok el değiştiren bir bölgenin her iki ülkenin kültürüyle yoğurulması da kaçınılmaz olmuş. Bu yüzden hem Alsace’ın geneli, hem de Strasbourg tipik Fransız şehirlerine benzemiyor. Bölgede farklı bir diyalekt konuşuluyor; biraz Almanca biraz Fransızca gibi diyorlar. Çoğu insan hem Fransızca hem Almanca konuşuyor; bir otobüs şoförünün bir yolcuyla Fransızca bir yolcuyla Almanca konuşmasına bu yüzden hiç şaşırmadık mesela : ) Genelde İngilizceyi çat pat biliyorlar ama anlaşabiliyorsunuz. Fransızca ya da Almanca biliyorsanız çok daha rahat edersiniz tabii.

Ren Nehri Fransa ve Almanya arasında doğal bir sınır rolü üstleniyor. Nehir üzerinde Strasbourg ile Almanya’nın Kehl şehrini birbirine bağlayan dört köprü var. Bunlardan Passerelle des Deux Rives Strasbourg’un güneybatı kısmında yer alıyor ve yayalar ve bisikletlilerin Kehl’e kolaylıkla geçmesini sağlıyor. Şehir aynı zamanda Lüksemburg, İsviçre ve Belçika’ya da yakın olunca politik, ekonomik ve kültürel anlamda Avrupa’da bir kesişim noktası haline geliyor. Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu meclisi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi önemli kurumlar da Strasbourg’da olduğundan “Avrupa’nın Başkenti” ünvanını alması da kaçınılmaz oluyor.

Üç Farklı Strasbourg

Strasbourg'un ikonik bölgesi: Le Petite France

Strasbourg’un ikonik bölgesi: Le Petite France

Strasbourg temel olarak üç ayrı bölgeden oluşuyor ve her bir bölge bambaşka bir hikaye anlatıyor.

Grande Île

Tarihi şehir merkezinin yer aldığı Grande Île Ren Nehri’nin batı kolu olan ill Nehri ile çevrelenmiş bir ada; zaten kelime anlamı da “büyük ada” demek. Kendinizi etrafı kanallarla sarıp sarmalanmış arnavut kaldırımlı dar sokaklarda hayal edin… Hala o Orta Çağ büyüsünü koruyan, isimlerini bir zamanın zanaatkarlarından ve meslek gruplarından alan o sokaklarda, Petite France’ta… ill Nehri kıyısı boyunca yürüyüp o rengarenk kütük çerçeveli evleri seyre daldığınızı düşleyin sonra; ya da adayı şehre bağlayan 21 köprünün birinin üzerinde durup akıl almaz büyüleyicilikteki bu manzarayı içinize çektiğinizi… İşte burası Grande Île; Strasbourg’un açık ara en güzel bölgesi. Bu güzelliği de 1988’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilerek tescillenmiş.

Neustadt

Fransa-Prusya Savaşı’ndan sonra Alsace-Lorraine Bölgesi Almanların eline geçince, şehir yeni bir rol üstlenmiş: bu bölgede kurulan Reichsland, yani imparatorluk eyaletinin başkenti rolü. Almanya’dan buraya büyük bir göç olunca bununla başa çıkmak için hemen bir şehir planlaması yapılmış. Fakat bu planlama sadece insanlara yerleşim yeri oluşturmaktan ibaret değilmiş; aynı zamanda Alman İmparatorluğu’nun gücünü ve prestijini herkeslere göstermek için bir araç olarak da kullanılmış. Böylece Haussmann’ın inşa ettiği Paris’i anımsatan, geniş caddeleri ve bulvarları boyunca dizilen devlet binaları ve saraylarıyla Neustadt, yani “yeni şehir” kurulmuş.

Place de la République meydanı bölgenin en önemli yapıları olan Palais du Rhin, Bibliothèque Nationale et Universitaire de Strasbourg (Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi), Théâtre National de Strasbourg (Ulusal Tiyatro) ve Préfecture (Grand Est ve Bas-Rhin idari yönetim binası) ile çevrelemiş durumda. Bunların yanı sıra Saint Paul Kilisesi, Palais Universitaire de Strasbourg, bölgeyle gerçek anlamda bir kontrast oluşturan Mısır esintili freskolarla bezeli Maison Egyptienne (Mısır Evi), Botanik Bahçesi, Musée Zoologique de Strasbourg (Zooloji Müzesi) ve Planétarium görülmesi gereken diğer yerler.

Bir şehir planlamacılığı şaheseri olduğu söylenen bu bölge de yakın zamanda tescillenerek Temmuz 2017’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş.

Quartier Européen

2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa geneline yayılan uzlaşmacı tavır ve birlik-beraberlik algısının bir sonucu olarak 1949 yılında Avrupa Konseyi’nin (Conseil de l’Europe) Strasbourg’da kurulmasına karar verilmiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Cour européenne des droits de l’Homme) ve Avrupa Parlamentosu’nun (Parlement Européen) Brüksel dışındaki bir diğer meclisi de Strasbourg’da kurulunca şehir “Avrupa’nın Başkenti” olarak anılır olmuş. Bu üç kurumun bulunduğu bölge de Quartier Européen, yani Avrupa Bölgesi olarak adlandırılmış.

Avrupa Konseyi’ni ve içinde bulunduğu Palais de l’Europe’u rezervasyonla gezebiliyorsunuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bulunduğu Palais des Droits de l’Homme binasının ise içini gezemiyorsunuz ancak oturumlar herkese açık.  Avrupa Parlamentosu binasını da önceden “Bureau d’Information du Parlement Européen”e önceden yazılı başvuru yapmak ve kabul edilmek koşuluyla gezebiliyorsunuz.

Hazır bu bölgeye gitmişken Strasbourg’un en büyük parkı olan Parc de l’Orangerie’de bir mola da verebilirsiniz. Maalesef parka adını veren portakal koruları 1968’de çıkan bir yangında yok olmuş. Alsace Bölgesi’nin simgesi olan leyleklerin soyunu tükenmekten kurtaran üreme çiftliği de bu parkta yer alıyor.

 

Leylekler Alsace'ın simgesi...

Leylekler Alsace’ın simgesi…

Strasbourg’a Ulaşım

Maalesef Türkiye’den Strasbourg’a direkt uçuş yok. Aktarmalı uçuş yapmak fiyat ya da zaman avantajı sağlamıyorsa seyahat planınızı yakınlardaki şehirlerle, hatta ülkelerle genişletip Strasbourg’a trenle ya da otobüsle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehrin Almanya ve İsviçre’ye olan yakınlığının avantajını kullanmayı mutlaka gözden geçirin deriz. Örneğin Almanya Stuttgart Garı’ndan veya İsviçre Basel Garı’ndan aktarmasız trenle yaklaşık 1 saat 15 dk’da Strasbourg’a varabilirsiniz. Paris Gare de l’Est-Strasbourg arası ise trenle 1 saat 50 dk sürüyor.

Tren biletlerinizi SNCF’nin (Fransa demiryolları), DB-Bahn’ın (Almanya demiryolları) veya SBB’nin (İsviçre demiryolları) websitelerinden alabilirsiniz.

Tren dışında bir de Avrupa’nın birçok şehri arasında ulaşım hizmeti veren Flixbus’un otobüslerini de kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda trenle gitmekten daha hızlı ve daha ucuz seçenekler çıkabiliyor. Bilet ücretlerini ve otobüs saatlerini Flixbus’un websitesinden inceleyebilirsiniz.

Şehirler / ülkeler arasında araba kiralayarak seyahat etmek niyetindeyseniz de öncelikle Yurt Dışında Araç Kiralama yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg’dan Ulaşım

Biz Strasbourg’a gitmek için biletimizi Pegasus Havayolları’nın Basel-Mulhouse (BSL) uçuşuna almıştık. Havaalanı aslında Fransa topraklarında ve asıl adı “EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg”. Havaalanı gerçekten Fransa, Almanya ve İsviçre sınırlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve buradan her üç ülkeye de kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Pasaport kontrolünden geçtikten hemen sonra çıkacağınız koridorda, tam karşınızdaki duvarda Fransa/Almanya ve İsviçre çıkışlarını gösteren yönlendirme tabelalarını göreceksiniz. Havaalanından Strasbourg’a gitmenin en kolay yolu hemen yakınlardaki Saint Louis Garı’ndan trene binmek. Bunun için Fransa/Almanya çıkışından çıkmalısınız.

Araba kiralama şirketlerinin bankolarının olduğu yerden çıktığınızda, kaldırımda mavi bir direkten ibaret Distribus otobüslerinin durağını göreceksiniz (biz baya durak aradık, sonra aslında sadece bir direk olduğunu fark ettik, bu yüzden özellikle belirtiyoruz). Bu duraktan kalkan 11 no’lu otobüs sizi Saint Louis Garı’na yaklaşık 10 dk’da ulaştıracak. Ücret kişi başı 2,5 Euro ve bileti şoförden nakit karşılığında alabiliyorsunuz. Tren garı ile havaalanı arasında git-gel yapan 11 no’lu otobüsün saat çizelgesine de buradan ulaşabilirsiniz. Otobüsün son durağında indiğinizde gar 250 metre içeride solda kalıyor; zaten yerlerde ve tabelalarda yönlendirmeler var.

Gardaki gişeden ya da SNCF makinelerinden Strasbourg tren biletinizi alabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 9 dk sürecek. Bilet fiyatları hep aynı, kişi başı 23,70 Euro. Bu yüzden “ay geç kaldım biletler pahalandı” diye endişe etmeyin, aylar önceden de alsanız, son dakika da alsanız ücret değişmiyor.

St. Louis Garı'ndan Strasbourg'a gidiş

St. Louis Garı’ndan Strasbourg’a gidiş

Saint Louis-Strasbourg treninden ben çok etkilendim; aslında öyle ahım şahım bir şey değil ama vagon boyunca sıra sıra dizilmiş sarı loş ışıkları, mavi kadife koltukları, tahta ve mavi-beyaz çizgili duvar kağıdı kaplı vagonları ile çok nostaljik bir havası vardı. Şu meşhuuur Orient-Express’in stajyer versiyonunda gibiydim : ) “Kendimi Paris’te bile Fransız romantikliğinin, bohem hayatının içine bu kadar çekilmiş hissetmemiştim” diye not almışım defterime, “Bu trenin sıradan bir tren olduğunun farkındayım, ama yine de büyülenmeden edemiyorum…”

Saint Louis Garı’ndan Strasbourg trenine bindikten sonra 24 saat içinde Strasbourg içinde toplu taşıma kullanmayı planlıyorsanız, ya da yine 24 saat içinde Alsace Bölgesi ya da Bas-Rhin genelinde ulaşım kullanacaksanız, yazımızın devamında “Alsace Genelinde Toplu Taşıma ile Ulaşım” başlığında yer vereceğimiz “Alsa+ 24Heures” ve “ALSA+ Groupe Journée” bilet seçeneklerini de değerlendirmenizi öneririz. Bu biletlerden alırsanız, biletin başlangıç saatini valide edebilmek için istasyondaki sarı minik makinelere okutmanız gerekiyor.

Tren dışında Flixbus otobüslerini kullanarak da EuroAirport’tan Strasbourg’a ulaşabilirsiniz.

 

Strasbourg’da Ulaşım

Biz Strasbourg’da bir gün kaldığımız ve sadece Grand Île Bölgesi’ni gezdiğimiz için toplu taşıma kullanma ihtiyacı hissetmedik. Yine de konakladığınız ve gezmeyi planladığınız yerler toplu taşımayı gerektirebilir düşüncesiyle bu konuda da bilgi verelim istedik.

Şehir içi toplu taşıma hizmetini gerçekleştiren CTS’nin websitesinde seyahat planlamaulaşım haritaları, zaman çizelgeleri, ücret bilgileri ve bilet satış noktaları detaylı olarak yer alıyor. Kaç kişi olduğunuz, ne kadar süre ile kalacağınız ve hangi ulaşım araçlarını kullanacağınıza göre kendinize en uygun bileti seçebilirsiniz. Örneğin tek kişi tek biniş için geçerli bilet fiyatı 1,70 Euro iken 24 saat geçerli olan ve 2 ila 5 kişi arasındaki grupların sınırsız kullanabileceği biletin ücreti 6,80 Euro.

Strasbourg’da internet erişiminiz olacaksa cep telefonunuza indireceğiniz CTS’nin uygulaması ile bütün bu bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz.

 

Strasbourg’da Konaklama

Biz tam yılbaşı zamanı Strasbourg’da konaklayacağımız için seyahat planımızı netleştirir netleştirmez Booking.com ve Airbnb’den konaklama seçeneklerini araştırmaya başladık. Airbnb’de hiç uygun fiyatlı bir yer yoktu; Booking.com’da da seçenek çok azdı. Gara yakın bir yerde bulunan İbis Strasbourg Centre Historique konumu ve fiyatıyla öne çıkıyordu; biz de ücretsiz iptal edilen rezervasyonumuzu yaptık.

Bu arada neredeyse her gün Booking.com’u kontrol ederek daha uygun bir konaklama bulmaya çalıştık. Seyahatimize tam 10 gün kala yine gara yakın olan Montempô Apparthôtel Strasbourg Gare’de bir fırsat yakaladık ve tam 36 Euro daha ucuza ücretsiz iptalli rezervasyonumuzu yaptık! Böyle bir zamanda iki kişilik bir odayı 59 Euro’ya bulabilmek baya mucizeydi.

Montempô Apparthôtel’deki “stüdyo” olarak geçen odamız tam bize yetecek büyüklükteydi. Wi-fi ücretsizdi ve iyi çekiyordu. Tuvaleti ve duşu oda içindeydi. Mini buzdolabının yanı sıra mikrodalga, set üstü ocak, kahve makinesi ve aspiratör gibi gereçler bile vardı. Yatak da tek kişilik görünmekle birlikte altındaki sandıklı yer yatağını yana doğru çektiğinizde ikinci yatak ortaya çıkıyordu. Yer yatağı dediysem hafife almayın, hem yerden yüksekte ve kalındı hem de şaşırtıcı derecede rahattı. Herkesin beklentisi, rahatlık algısı ve kullanım şekli farklı olacaktır ama biz baya memnun kaldık.

Yeri gelmişken; Booking.com üzerinden yapacağınız rezervasyonlardan karlı çıkmanız için sizleri mutlaka “Booking.com Rezervasyonlarınız için İndirim Fırsatı!” yazımıza bekliyoruz!

Alsace Genelinde Toplu Taşıma ile Ulaşım

Seyahatiniz Strasbourg’un yanı sıra Colmar, Kaysersberg, Riquewihr gibi Alsace’taki diğer şehir ve kasabaları da kapsıyorsa, ulaşım ile ilgili derli toplu tüm bilgileri Vialsace’nin websitesinde bulabilirsiniz. Ana sayfadaki seyahat planlayıcısı baya hayat kurtarıyor. Ayrıca bu siteden her şehir ve kasabanın kendine özgü toplu taşıma hizmet sağlayıcısına ilişkin ücret bilgisi ve zaman çizelgelerine kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Eğer planlarınıza uyarsa, 24 saat boyunca Alsace Bölgesi’nin tümünde (Région), sadece Bas-Rhin ya da sadece Haut-Rhin’de (Département) ya da belirli bir yerde (örneğin sadece Strasbourg, sadece Colmar vs) T.E.R. trenlerinde, otobüslerde ve tramvaylarda geçerli olan “Alsa+ 24Heures” ve “ALSA+ Groupe Journée” seçeneklerini değerlendirmenizi öneririz. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

Alsace’ta internet erişiminiz olacaksa cep telefonunuza indireceğiniz Vialsace uygulaması ile bütün bu bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz.

 

Strasbourg Pass

Strasbourg Pass 3 günlük bir turist kartı. Ücretsiz giriş sağladığı yerler oldukça kısıtlı olduğu ve ulaşım hakkı da içermediği için çok avantajlı görmediğimizi belirtmek istiyoruz. Yine de sizin için faydalı olabilir düşüncesiyle kısa da olsa bahsedelim.

Strasbourg Pass’in kişi başı ücreti 21,5 Euro ve 3 gün için geçerli. Kartı Place de la Cathédrale’de bulunan Office de Tourisme de Strasbourg’dan alabilirsiniz. Kartın size ücretsiz sağladığı dört hizmet var:

  • Bir (evet sadece bir) adet müze girişi (normal fiyatı 6,5 Euro)
  • Katedral platformuna çıkış (normal fiyatı 5 Euro)
  • Batorama firmasının sunduğu Strasbourg kanal turlarından birine katılmak (normal fiyatı 13 Euro)
  • Katedralde bulunan astronomik saat gösterisini izlemek (normal fiyatı 2 Euro)

Sadece bu dört hizmetten faydalanırsanız toplamda 5 Euro kar etmiş oluyorsunuz. Bunlar dışında, birkaç küçük şeyde %50 ve %20 indirim olanağı sunuyor. Mesela ikinci bir müze ziyaretini %50 indirimle yapabiliyorsunuz. Daha detaylı bilgi için turizm ofisinin websitesini ve Strasbourg Pass broşürünü inceleyebilirsiniz.

 

Strasbourg’la ilgili anlatacaklarımız bitmedi!  Strasbourg Gezi ve Yeme-İçme Rehberimiz’e buradan ulaşabilirsiniz.

Strasbourg hakkında daha fazla fotoğraf için sizleri Instagram hesabımıza ve #yalniziyigezdik_strasbourg etiketimize de bekliyoruz : )