Capri Adası denince akıllara sadece ünlüler, jet-set sosyete, paparazziler, yatlar ve “lüksle ilgili ne varsa” geliyor ama Roma İmparatorluğu döneminden beri sayfiye yeri olarak kullanılan bu ada sadece bunlardan ibaret değil. Tamam kabul; bütün bu “lüks” yüzünden Capri Adası pahalı. Peki, düşük bütçe ile buranın tadını çıkaramayacağımızı kim söyledi? Haydi buyrun, Capri Adası’nda minimum harcama ile nasıl maksimum keyif alınır birlikte görelim : )

 

Capri Adası ve Ünlüler

Bu başlığı atınca kendimi resmen paparazzi gibi hissettim ama bu konuya bir açıklık getirmek lazım : D Capri Adası’na akın eden ünlülerin sadece Beyonce, Kim Kardashian, Kate Upton ve Leonardo DiCaprio gibi isimlerden ibaret olduğunu sanmayın; ada tüm geçmişi boyunca bir şekilde ünlü akınına uğramış. Adayı ilk keşfeden Roma İmparatoru Caesar Augustus olmuş. Buradan o kadar etkilenmiş ki Capri Adası’na karşılık Napoli’yi ve Ischia Adası’nı takas etmiş. Bir başka Roma İmparatoru Tiberius da yaşamının son 10 yılını burada geçirmiş ve 12 adet villa yaptırmış! Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis de boş durmamış, ara ara Capri Adası’na akınlar düzenlemişler. 19. YY’ın ortalarından itibaren de ada Avrupalı sanatçılar, yazarlar ve diğer ünlüler için turistik bir kaçış noktası olmuş. Mesela Rus edebiyatının en önemli isimlerinden Maksim Gorki, Rusya’daki baskıcı atmosferden kaçıp birkaç sene Capri Adası’nda yaşamış. Hatta burada Lenin’i bile ağırlamış. Audrey Hepburn, Grace Kelly, Ernest Hemingway, Sophia Loren ve Giorgio Armani gibi diğer isimler de adanın hayranları arasındaymış.

Bu arada biz günübirlik Capri Adası gezimizde hiç ünlüye rastlamadık; zaten böyle bir amacımız da yoktu. Bunda, ünlülerimizin genellikle otellerde değil özel yatlarında konaklamayı tercih etmeleri; ancak bizim gibi günübirlikçilerin adayı terk etmiş olduğu akşam saatlerinde lüks restaurantlarda yemek yemek için karaya ayak basmaları etkili olmuş olabilir. Tabii ünlülere rastlamış ama tanımamış olma ihtimalimiz de var : D Neyse, bu kadar ünlü muhabbeti yeter. Biz adanın doğal güzelliklerinin ve pek tabii ki yemeklerinin peşindeyiz ; )

 

Capri Adası’na Genel Bakış

Hep “Capri” diyip geçiyoruz ama ada aslında Capri ve Anacapri olmak üzere birbirinden tamamen farklı atmosferdeki iki kısımdan oluşuyor.  Capri, otelleri, restaurantları, gece kulüpleri ve butikleriyle adanın doğusunda yer alan daha merkezi ve turistik kısmı iken; Anacapri, adanın batı kısmında yer alan tepe noktası Monte Solaro’nun yamaçlarına yayılmış daha sakin kısmı. Hemen peşin peşin itiraf edelim: zaman kısıtı sebebiyle biz Anacapri’yi gezemedik ama çok da pişman değiliz.

Adada iki tane liman bulunuyor: Marina Grande ve Marina Piccola. Adanın kuzeyinde yer alan Marina Grande Capri Adası’nın ana limanı işlevini görüyor. Deniz otobüslerinin ve tekne turlarının kalkış ve varış noktası genellikle burası olduğu için liman oldukça hareketli.

Marina Grande ve arkada Anacapri manzarası - Capri Adası

Marina Grande ve arkada Anacapri manzarası – Capri Adası

Capri Adası’nın güneyinde yer alan Marina Piccola ise adanın en güzel plajına ev sahipliği yapıyor; ancak onun dışında yapacak çok fazla aktivite yok.

Capri Adası hakkında Google araması yaptıysanız, üç muhteşem “Faraglioni”yi -yani kayalıkları- ve bunlardan birinin ortasındaki yarıktan geçen teknelerin olduğu görselleri mutlaka görmüşsünüzdür. Boyları 100 metreyi bulan bu üç güzelin adları Stella, Mezzo ve Scopolo (aklıma Kapadokya’daki “Üç Güzeller” geldi : ) ). Stella hala Capri Adası’na bağlı; Mezzo ortasındaki yarık sebebiyle bence en güzelleri; Scoplo ise dünyada sadece burada yaşayan bir kertenkele türüne ev sahipliği yaptığı için oldukça ilginç.

Capri Adası’nın kuzey batısında ise eşsiz bir doğa harikası olan Grotta Azzura (“Mavi Mağara”) yer alıyor.

Bahsi geçen bütün bu yerleri birazdan daha detaylı anlatacağız ama önce Capri Adası’na nasıl gidebiliriz bi’ bakalım.

 

Capri Adası’na Ulaşım

Capri Adası’na Gescab, Aliscafo Snav gibi firmalarla Napoli’den 40-50 dk’lık bir feribot yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Adaya Sorrento’dan gelmek isterseniz bu sefer Gescab, Aliscafo Snav, Alicost firmalarıyla 20-25 dk’lık bir feribot yolculuğu sizi bekler. Yalnız hatırlatalım; Capri Adası’na sadece burada ikamet edenler arabalarını getirebiliyor. Araba kiraladıysanız feribota bindiğiniz yerde bir otopark bulmanız gerekecek.

Capri'ye giderken - Atrani

Capri’ye giderken – Atrani

Capri Adası’na Maiori, Minori, Amalfi, Positano veya Salerno’dan ulaşmak isterseniz de Alicost deniz otobüslerini de kullanabilirsiniz. Biz Minori’den bindik ve toplamda 1 saat 40 dk sonra Capri Adası’na ulaştık. Sezona göre saatler değişebiliyor; gitmeden  önce çizelgeye bakmayı unutmayın.

Capri'ye giderken - Amalfi

Capri’ye giderken – Amalfi

Biz Minori’den gidiş için kişi başı 24 Euro, dönüş için kişi başı 21.5 Euro ödedik. 2.5 Euro’luk fark liman vergisi. Gördüğünüz gibi Capri Adası’nın pahalılığı daha gitmeden cebinizi yakmaya başlıyor : ( Minori’den sonra da Amalfi’ye ve Positano’ya uğrayıp yolcu aldıktan sonra direkt Capri Adası’na geçtik.

Capri'ye giderken - Positano

Capri’ye giderken – Positano

Bu noktada bir hatırlatma yapmakta fayda görüyorum. Bazı kaynaklarda Capri Adası’na giden bazı teknelerin Marina Grande’ye gitmeden önce Faraglioni’nin önünden şöyle bir tur attırıp geçtiğini okumuştuk. Yukarıda bahsettiğim firmaların websitelerinde bundan daha detaylı bir bilgi bulamayınca biz de “bunlar da geçiyordur herhalde” dedik. Alicost geçmiyormuş arkadaşlar bilgilerinize : D Büyük ihtimalle diğerleri de geçmiyor. Minori’den Capri Adası’na varana kadar Faraglioni’yi yakından görme hayaliyle yanıp tutuşan, hatta kayalıklar gözükünce heyecandan teknenin en uç noktasına giden ben, teknenin burnunu Faraglioni yerine Marina Grande’ye doğru döndürmesiyle birlikte müthiş bir hayal kırıklığına uğradım. Neyse ki Marina Piccola’da otobüs durağının oradan plajlara bakarken Faraglioni’yi görebildim de bu konudaki hayal kırıklığım da yok oldu : D Dönünce araştırdım; Maiori, Minori, Amalfi ve Positano’dan kalkan ve ücreti daha pahalı olan bazı tur şirketleri Marina Grande’ye varmadan önce Faraglioni ve Marina Piccola’yı da içeren panaromik bir tur yapıyor.

Capri'ye giderken - Faraglioni

Capri’ye giderken – Faraglioni

Kısacası aklınızda bulunsun; Faraglioni’yi yakından görmek istiyorsanız ya bir tekne turuna katılmalısınız ya da bu şekilde panaromik bir tur yaptıran tekne bulmalısınız.

Tekneden Marina Grande manzarası - Capri Adası

Tekneden Marina Grande manzarası – Capri Adası

Bu arada Marina Grande’ye iyice yaklaştığınızda tam ters tarafa bakın; Napoli’de bulunan Vezüv Yanardağı ile göz göze geleceksiniz : )

Capri'ye giderken - Vezüv Yanardağı

Capri’ye giderken – Vezüv Yanardağı

Amalfi Sahilleri Gezi Rehberi yazımızda ulaşıma ilişkin daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

 

Capri Adası’nda Ulaşım

Capri Adası’na geldik. Peki adada ulaşımı nasıl sağlayacağız? Bunun için çeşitli kombinasyonlar mevcut.

Capri'ye hoş geldiniz : )

Capri’ye hoş geldiniz : )

Öncelikle, Marina Grande’den Capri’ye ve Anacapri’ye ulaşımı konuşalım. Marina Grande’den Capri’ye gitmek için finikülere binmeniz gerekiyor. Aslında 15 dk’da bir kalkan otobüsler de varmış ama Marina Grande’de gördüğüm otobüslere hiç dikkat etmedim açıkçası; ondan emin konuşamıyorum. Siz yine de sorun. Finiküler istasyonu ise tekneden indiğiniz yerden Via Cristoforo Colombo caddesi boyunca sağa doğru yürüdüğünüzde, 18 numarada karşınıza çıkacak. Girişteki kemerin üzerinde “Funicolare” yazıyor ama siz büyük ihtimalle önündeki kuyruk sebebiyle burayı fark edeceksiniz : D

Marina Grande- Capri finiküleri kuyruğu çilesi : )

Marina Grande- Capri finiküleri kuyruğu çilesi : )

Hemen uyarayım: biletler burada satılmıyor! Birkaç metre daha ilerleyince hemen sağda karşınıza “Biglietterie” çıkacak. Burada da kuyruk olacaktır; birkaç kişiyseniz en iyisi ayrılmak. Bir kişi biletleri alırken diğerleri de istasyon girişinde sıraya girsin. Dönüşte yine finiküler kullanacaksanız, yukarıdaki istasyonda kuyruk beklememek için şimdiden biletlerinizi alabilirsiniz. Ağaçların ve evlerin arasında geçen finiküler yolculuğunuz 7-8 dakika sürüyor ve finikülerin en arkasında olursanız süper bir deniz manzarası size eşlik ediyor.

Capri finikülerinden Anacapri manzarası

Capri finikülerinden Anacapri manzarası

Capri finikülerinden Marina Grande manzarası

Capri finikülerinden Marina Grande manzarası

Capri’ye ulaştığınızda mutlaka ama mutlaka finiküler istasyonun hemen çıkışındaki gözlem terasına çıkın. Hem muhteşem Anacapri ve Marina Grande manzarasını doya doya izleyin hem de bir sürü fotoğraf çekin ; ) Capri’de fotoğraf çekilecek en güzel noktalardan biri bence burası.

Marina Grande’den Anacapri’ye gitmek isterseniz de 15 dk’da bir kalkan otobüs seçenekleri mevcutmuş. Biz Anacapri’ye gitmediğimiz için kesin bilgi veremiyorum maalesef.

Capri’den Anacapri’ye giden otobüsler ise 10 dk’da bir kalkıyor.

Marina Piccola’ya gitmek isterseniz Capri’de La Piazzetta denen merkezden 10 dk’da bir kalkan otobüslere binebilir ya da bizim gibi Via Mulo üzerinden yaklaşık 15 dk’lık yürüyüşle plaja ulaşabilirsiniz. Bu rotayı “Capri Adası’nın Plajları” kısmında daha detaylı anlattım. Yol genellikle yokuş aşağı düz ama bazı yerlerde merdivenler de var. Aşırı sıcaksa otobüsü kullanabilirsiniz ama şartlar uygunsa yürümenizi tavsiye ederiz. Marina Piccola’ya maalesef Marina Grande’den ya da Anacapri’den direkt ulaşım yok.

Grotta Azzura’ya ulaşmak için ise yine tek toplu ulaşım seçeneği Anacapri’den. Buradan 20 dk’da bir otobüs kalkıyor.

Hem finiküler hem de otobüs biletleri tek yön tek kişi 2 Euro. Aktarma seçeneği var mı bilemiyorum.

Bu arada adanın taksileri de çok şekil, mutlaka karşınıza çıkacaktır. Arabaların üstü açık ama açılıp kapatılabilen tenteleri var.

Capri'nin üstü açık taksileri

Capri’nin üstü açık taksileri

Biraz heyecan biraz eğlence: Monte Solaro Telesiyeji

Marina Grande’nin hemen arkasında duran dumanlı dağ (: p) Monte Solaro. Kendisi 589 metre yüksekliğinde. Anacapri’de Via Caposcuro 10’da bulunan telesiyejle yaklaşık 12 dakikalık bir yolculuk sonunda tepeye ulaşabilirsiniz. YouTube videolarına bakarsanız telesiyeje binip binmemek konusunda bir karara varabilirsiniz: D Açıkçası başlarda daha tatlış ve eğlenceli gözüken bu yolculuk, dağın tepelerine çıkınca manzaranın uçak penceresinden dışarı bakmak gibi bir hal alması sebebiyle beni tırstırdı. Telesiyejde koltuklar tek kişilik olmasa belki cesaret ederdim ama bu seferlik kendimi bu eğlence ve heyecandan mahrum bırakmaya karar verdim : D Tepeye çıkabilseydim muhtemelen karşımdaki Anacapri, Faraglioni, Ischia Adası, Napoli Körfezi ve Salerno Körfezi ile arka planda Vezüv Yanardağı manzarası nefesimi kesecekti : )

Bu arada telesiyej dışında, yürünebilecek yarım saatlik bir rota daha mevcutmuş ama neden niçin diyorum ve hemen telesiyej ücretlerine ve saatlerine geçiyorum : D Telesiyej Mart – Nisan aylarında 09:30 – 16.00; Mayıs – Ekim aylarında 09:30 – 17.00; Kasım – Şubat aylarında ise  09:30 – 15.30 saatleri arasında çalışıyor. Çıkış ve iniş birlikte kişi başı 11 Euro; tek iniş ya da tek çıkış ise 8 Euro. Daha detaylı bilgi için telesiyej firmasının websitesine göz atabilirsiniz

 

Capri Adası’nda Konaklama

Capri Adası bütün yazı boyunca bol bol vurgulayacağım üzere pahalı bir yer. Bütçe sıkıntınız yoksa Capri Adası’nda kalabilirsiniz tabi ama aksi takdirde buraya günübirlik gelmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Evet, adaya ulaşım da hiç ucuz değil ama inanın bana burada konaklamaya kalkarsanız kat kat kat kat kat daha fazla Euro’ya veda etmeniz gerekecek. Tabii düşük sezon için Capri Adası da uygun bir seçenek olabilir; her zaman önceden kontrol etmekte fayda var. Yine de Amalfi Kıyıları’nda daha uygun konaklama yerleri için Amalfi Sahilleri Gezi Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.

Capri Adası’nda konaklamaya karar verdiyseniz de adanın ulaşım handikapı yüzünden biraz canınız sıkılabilir. Oteliniz Marina Grande harici bir kısımdaysa bavulların taşınması sorun olabilir. Marina Grande ve Capri’nin merkezi olan La Piazzetta arasında bavulları taşıyan golf arabaları gördük ancak muhtemelen otellerin özel hizmetidir; otelinize mutlaka önceden danışın. Finikülerde ve minik otobüslerde bavullarla uğraşmak ve daha sonra otelinize ulaşmak için ineceğiniz bilmem kaç basamak boyunca bunları taşımak isteyeceğinizden şüpheliyim : ) Bunun dışında, araştırmalarımız sonucunda Capri’deki otellerin daha pahalı, Anacapri’deki otellerin de yine ulaşım sıkıntısı ve bu kısımda genel olarak çok fazla aktivitenin olmaması sebebiyle daha ucuz olduğu çıkarımını yaptık.

 

Capri Adası’nın Plajları

Capri Adası’nda Marina Grande, Marina Piccola, Faraglioni, Punta Carena deniz feneri ve Grotta Azzura yakınlarında denize girebilirsiniz. Biz zaman kısıtı sebebiyle sadece bizi en çok cezbeden ve kolay ulaşılabilen Marina Piccola’da denize girdik. İlk önerimiz her zaman Marina Piccola olacak ancak diğer noktalar hakkında bilgi vermeden olmaz : )

Marina Grande: Adanın ana limanı olması sebebiyle sahil trafiği çok fazla ve etrafta çok fazla tekne, bot, feribot vs. var. Buna rağmen Marina Grande’de denizin temiz olduğu söyleniyor ve plajlar da baya kalabalık. Burası öğleden sonraya kadar güneş alıyormuş. Paralı işletmelerin (Le Ondine, Lo Smeraldo) yanı sıra ücretsiz alanı da mevcut (Spiaggia di Cala Grande). Bir de Marina Grande’ye çok yakın Palazzo a Mare plajı varmış ve burada hem ücretli bir işletme (Bagni di Tiberio) hem de küçük de olsa ücretsiz bir alan mevcutmuş. Buraya Via Palazzo a Mare üzerinden ulaşabilirsiniz.

Capri - Marina Grande - Halk Plajı

Capri – Marina Grande – Halk Plajı

 

Capri - Marina Grande Plajı

Capri – Marina Grande Plajı

Marina Piccola: Burası gerçekten harika! Scoglio delle Sirene adlı kayalığın iki marinaya (Marina di Mulo ve Marina di Pennauro) böldüğü muhteşem manzaralı bir marina burası. Sirenler Yunan mitolojisinde sesleriyle denizcileri büyüleyen deniz kızına benzer yaratıklar ve Homeros’un ünlü destanı Odysseia’da bahsedilen Sirenlere ev sahipliği yapan kayalıklar işte bizim bu kayalıklar. Bizi sesleriyle büyüleyen Sirenler olmasa da bu marina doğal güzelliği ve denizinin muhteşemliği ile bizi hemen etkisi altına aldı : )

Marina Piccola Plajı - Capri

Marina Piccola Plajı – Capri

Marina Piccola’ya Capri’de La Piazzetta’dan kalkan otobüslerle erişebileceğiniz gibi bizim gibi manzaralı bir yoldan yaklaşık 15 dk’lık bir yürüyüşle de ulaşabilirsiniz. Rota şöyle: La Piazzetta’dan başlayarak Via Roma boyunca yürüyün. 64 numaralı evin oralarda bir yerlerde yolun solunda merdivenler olacak; buradan Via Mulo’ya inmiş olacaksınız. Bulamazsanız esnafa sorun; biz biraz kaptırıp fazla yürümüştük. Yol genellikle yokuş aşağı düz ama bazı yerlerde merdivenler de var. Yeşilliklerin, çiçeklerin ve pansiyonların arasında keyfile geçecek bir yürüyüş olacak; ancak elinizde ağır eşya varsa ya da tam öğle saatleriyse otobüs kullanmanız daha iyi olacaktır. Son basamaklar sizi Via Marina Piccola’ya ulaştıracak.

Marina Piccola göründü! - Capri

Marina Piccola göründü! – Capri

Chiesa di Sant’Andrea adlı minik kilisenin hemen önünde otobüs durakları yer alıyor. Kilisenin hemen solunda kalan teras bölgesinden baktığınızda Marina Piccola plajları ve Faraglioni ayaklarınızın altında olacak.

Via Marina Piccola'dan Faraglioni manzarası - Capri

Via Marina Piccola’dan Faraglioni manzarası – Capri

Torre Saracena, La Canzone del Mare, Bagni Internazionali, Da Gioia ve Lo Scoglio delle Sirene işletmelerinin yanı sıra tabi ki ücretsiz alanlar da mevcut. Biz Capri’de gezerken şans eseri bir bakkalın önünde duran satılık küçük ve hafif plaj şemsiylerini görünce buraya dalmış ve 8 Euro’ya hemen bir tane kapmıştık. Şezlong takıntımız da olmadığı için, rengarenk şemsiyemizi ücretsiz alana kurduk ve havlularımızı serip bu güzelliği cebimizden ilave para çıkmadan yaşadık. Evet Capri pahalı olabilir ama biraz fedakarlıkla, düşük bütçe ile de muhteşem bir deneyim yaşayabilirsiniz. Evet belki poponuza biraz taş batacak ama aynı güneşe karşı aynı yerden aynı denize girecek veaynı şekilde mutlu olacaksınız ; )

Marina Piccola'ya karşı Aperol Spritz keyfi : ) - Capri

Marina Piccola’ya karşı Aperol Spritz keyfi : ) – Capri

Faraglioni: Burada denize girmek isterseniz maalesef ücretsiz bir işletme yokmuş. Punta di Tragara seyir terasından aşağı inen merdivenler sizi Faraglioni’nin eteklerindeki kayalıklara ulaştıracak. Burada Da Luigi ve La Fontelina adlı iki işletme mevcutmuş ve Marina Piccola’dan buraya shuttle bot servisi hizmetleri varmış. Denizin derin olduğunu, ya kayalıklardan atlamak ya da merdivenlerden girmek gerektiğini hatırlatalım; muhtemelen çocuklar için uygun olmayacaktır.

Punta Carena deniz feneri: Sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar güneş alan bu küçük körfez adalıların favori plajıymış. İki ücretli işletmenin (Da Antonio, Lido del Faro) yanı sıra ücretsiz alanı da mevcutmuş. Deniz burada da derin. Anacapri’den 30 dk’da bir kalkan otobüslerle 15 dk’da buraya ulaşmanız mümkün.

Grotta Azzura: Bir deniz mağarası düşünün; tekneyle yanaşıyorsunuz ve bir metre yüksekliğinde bir açıklıktan içeri giriyorsunuz. Karşınızda “azure” mavisi tonunda bir deniz ve üzerinde oynaşan gümüş ışıklar; sanki o küçücük delikten başka bir dünyaya teleport olmuşsunuz. Biz maalesef gidemedik siz fırsat bulabilirseniz gidin : ( Yalnız Grotta Azzura’nın içinde yüzmek maalsef yasakmış. Eminim muhteşem bir deneyim olurdu! Yine de mağaranın yakınlarında Gradola ve il Riccio adlı ücretli işletmelerin ve ücretsiz bir alanın olduğu plajlar mevcut. Deniz burada da derin. Bildiğim kadarıyla Grotta Azzura’ya toplu ulaşım yok. Anacapri’den yürüyerek yarım saatte ulaşırsınız ama mağarayı görebilmek için bir tekne turuna katılmanız şart gibi.

 

Capri Adası’nda Gezilecek Yerler

Açıkçası Minori’den çıkıp Capri Adası’na vardığımızda saat 10:50 olduğu; dönüş teknesi de 16:25’te olduğu için biz bu kısa zamanı ağırlıklı olarak plajda geçirmeyi tercih ettik ve gezilip görülebilecek yerlerin büyük bir kısmına uğramadık.

Tekneden inince Marina Grande’den finiküler istasyonuna kadar sahil boyunca yürüdük. Burada dükkanlar ve kafeler dışında önemli bir nokta olmadığı için burayı pas geçtik.

Marina Grande sahil hattı - Capri Adası

Marina Grande sahil hattı – Capri Adası

Capri’de finikülerden indiğimizde ana meydan Piazza Umberto I‘ya varmış olduk. Bu küçük meydanın lakabı küçük meydan anlamına gelen La Piazzetta. Burası Capri’nin merkezi sayılıyor ve çok kalabalık.

Biz buraya gelir gelmez saat kulesinin çaprazındaki merdivenlere çöktük ve Salumeria Da Aldo’da yaptırdığımız enfes sandviçlerimize ve biralarımıza yumulduk. Her şey çok güzeldi, taa ki bir görevli gelip bizimle beraber merdivendeki herkesi kaldırana kadar -.- Burada yanyana bir sürü kafe var ancak araştırmalarıma göre fiyatlar biraz turistik. Bir espresso 5 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle biz hiçbirini tercih etmedik.

La Piazzetta saat kulesi - Capri

La Piazzetta saat kulesi – Capri

La Piazzetta’dan sonra Capri sokaklarında dolaşma zamanı! Tabii biz yüksek sezonda gittiğimiz için sokaklar bir hayli kalabalıktı. Via Roma, Via Le Botteghe, Via Fuorlovado, Via Vittorio Emmanuelle ve Via Camerelle sokakları boyunca bir sürü butik, dükkan, kafe, bar ve otel mevcut. Bu sokaklar boyunca salına salına, birçoğu bize hiç hitap etmeyen, çoğu da lüks olan mağazalara baka baka dolaştık.

Seramik sokak levhaları : ) - Via Le Botteghe / Capri

Seramik sokak levhaları : ) – Via Le Botteghe / Capri

Via Camerelle’den sonra bizim gibi dönmeyip Via Tragara’ya yokuş aşağı devam ederseniz yaklaşık 10 dk sonra Tragara seyir terasına ulaşabilir ve Faraglioni’yi görebilirsiniz.

Via Vittorio Emmanuelle’in bitiminden Via Federico Serena’yı ve oradan da Via Matteotti’yi takip ederek yaklaşık 10 dk’lık bir yokuş aşağı güzergah ile Capri’nin en güzel seyir teraslarından biri olan Giardini di Augusto ‘ya ulaşabilirsiniz. Burası, Alman sanayicilerinden Alfred Krupp’un malikesinin bahçeleri olarak tasarlandığı için Krupp Gardens olarak da anılıyor. Bahçeler 1 Mart – 15 Kasım arasında 1 Euro’luk bir ücretle ziyaret edilebiliyor. Bahçelerdeki botanik güzelliğin yanı sıra buradan Marina Piccola, enfes bir zigzag yol olan Via Krupp ve Faraglioni’yi görebilirsiniz. Biz maalesef gidemedik : ( Bahçeler bir de Lenin’in heykeline ev sahipliği yapıyormuş.

Via Krupp, Giardini di Augusto’yu Marina Piccola’ya bağlayan bir zigzag yol. Giardini di Augusto’dan tepeden bakıldığında muhteşem görünüyor. Capri’den Marina Piccola’ya yürürken Giardini di Augusto’ya uğrayıp Via Krupp’tan inebilirsiniz demek isterdim ancak heyelan tehlikesi sebebiyle 2016’da Via Krupp kapatılmış. Anladığım kadarıyla 2017’de de kapalıymış. Gitmeden önce Capri’de bir soruşturmak ve yerlisine danışmak iyi olabilir ; )

Biz Anacapri’ye gidemedik ama Capri Adası’na gitmeden önce araştırmış olduğumuz için, elimizde bir gezilip görülecek yerler listesi var. Otobüs duraklarının da olduğu merkez Piazza Vittoria. Chiesa di Santa Sofia, Chiesa di San Michele, adını adaya akınlar düzenlemiş olan Barbaros Hayrettin Paşa’dan almış olan Castello Barbarossa ve adı Capri Adası ile anılan bir başka ünlü olan İsveçli fizikçi ve yazar Axel Munthe’nin yaptırdığı muhteşem manzaralı Villa San Michele listemizde yer alan yerler. Özellikle Villa San Michele’i ziyaret edeceksiniz ziyaret saat ve ücretlerini websitesinden kontrol edebilirsiniz. Bir de bir kenarı uçurum olan dar ve dik merdivenler beni yıldıramaz (!) derseniz Anacapri’den Capri’ye Phoenician Steps, bir diğer adıyla La Scala Fenicia’yı kullanarak inebilirsiniz.

 

Capri Adası’nda Alışveriş

Daha önce bahsettiğim üzere, Capri’de çok sayıda butik ve hediyelik eşya satan mağaza bulunuyor.

Birçok lüks markanın da Capri’de mağazaları var. Capri Adası’na özgü bir şeyler almak isterseniz el yapımı sandaletleri tercih edebilirsiniz.

Capri'nin el yapımı sandaletleri çok meşhur

Capri’nin el yapımı sandaletleri çok meşhur

Bir de aslında Positano’da doğmuş bir giyim markası olan Antica Sartoria’nın ürünleri burada çok tercih ediliyor. İlginizi çekiyorsa Antica Sartoria’nın butikleri Amalfi Sahilleri’ndeki birçok beldede mevcut.

 

Capri Adası’nda Yeme-İçme Rehberi

Capri Adası diyince akla gelen en meşhur yemek Insalata di Caprese: Capri Adası’nın lezzetli domatesleri, buffalo mozzarellası ve zeytinyağının muhteşem bir bileşimi. Bizim bayıldığımız bir tat! Ama aslında adanın imza yemeği Ravioli Capresi: her ailenin kendine özgü tarifi olan, içinde caciotta ve parmesan peyniri ile mercanköşk otu bulunan raviolilerin üzerine domates sosu dökülerek servis ediliyor. Badem ve çikolatalı Torta Caprese adının en meşhur tatlısı. Tabii bir de Capri limonları ile yapılan limoncelloyu unutmamak lazım : )

 

Salumeria Da Aldo: Capri Adası maalesef pahalı turist tuzaklarıyla dolu. Neyse ki oldukça ucuza mükemmel lezzetler sunan yerler de mevcut. Bunların başında bizce kesinlikle ve kesinlikle Salumeria Da Aldo geliyor!

Salumeria Da Aldo - Marina Grande / Capri

Salumeria Da Aldo – Marina Grande / Capri

Marina Grande’de bulunan bu küçük şarküteri-bakkal dükkanında istediğiniz sandviçi yaptırabiliyorsunuz. Çok sıra olabildiğinden (neden, çünkü muhteşem : D) kasanın oradaki cihazdan sıra numarası almanız gerekebilir; duvardaki numeratörde sırası gelen numara yanıyor. Sanırsın banka kuyruğundasın! Biz çıtır çıtır panini ekmeğinin arasına mozzerella ve fesleğen soslu taze domatesli iki sandviç yaptırdık. Yanına bir de Nastro Azzuro, ohhh! Porsiyonu ve malzemesi benim için çok büyüktü o yüzden tüm sandviçi iki ayrı öğünde yedim. Gerçekten çok masrafsızım : D

Sandviçimizi büyük bir ciddiyetle hazırlıyorlar : ) - Salumeria Da Aldo - Marina Grande / Capri

Sandviçimizi büyük bir ciddiyetle hazırlıyorlar : ) – Salumeria Da Aldo – Marina Grande / Capri

Sandviçlerimizi ve biralarımızı paketleyerek finikülerle Capri’ye çıktıktan sonra La Piazzetta’da merdivenlere oturup bu muhteşem şeyleri büyük bir iştahla yedik. Öyle ki yanımıza gelip “ya bunlar çok lezzetli görünüyor, nereden aldınız?” diye soranlar oldu! Marina Grande’de yaptırdık diyince çok üzüldüler tabii : D Siz siz olun Salumeria Da Aldo’dan sandviç yemeden Capri Adası’ndan ayrılmayın. Hem ekonomik hem de aşırı lezzetli daha ne olsun ya!

Sandviçlerimizi gömmeden hemen önce : ) - La Piazzetta / Capri

Sandviçlerimizi gömmeden hemen önce : ) – La Piazzetta / Capri

Gelateria Buonocore Capri: Şimdi buranın methini bu kadar duymuşuz, dondurma yemeden gider miyiz? Önce Via Camerelle üzerinde bulunan bu pastanenin içine girmedik ve dışarıdaki dondurma satan kısmından dondurmamızı aldık.

Külahları hemen orada taze taze yapıyorlar ve etrafa muhteşem bir koku yayılıyor! Tabii ki limon aromalı seçtik ama hava aşırı sıcak olduğundan hızlı eridi. Bir Baffone Gelateria ya da bir Pasticceria Savoia olmasa da bu da lezzetliydi. Fakat asıl bomba Capri sokaklarını gezip tekrar Gelateria Buonocore Capri’nin önüne çıktığımızda yaşandı. Bir anda vitrinde duran “Caprilù al limone” kurabiyeleri farketmemle içeri girmem bir oldu!

Kilosu 30 Euro olduğu için 2-3 tane alıp kese kağıdına koydurdum. Hayatımda yaptığım en büyük hatalardan biri! Capri Adası’ndan dönüşte Minori’ye giderken teknede ağzımıza attığımız bu kurabiye bence hayatımda yediğim en güzel kurabiye olabilir! O kadar pişman oldum ki biraz daha fazla almadım diye : (

 

Capri Adası için listemize aldığımız ama deneme fırsatı bulamadığımız mekanlar

İlginç bir şekilde Capri Adası’nda çok az yiyecek-içecek tükettik. Gerçekten ekonomi yapma amacıyla yapmadık bunu; Salumeria Da Aldo’nun o muhteşem “caprese” sandviçi üzerine dondurma resmen bizi tüm gün tuttu. Capri’de başka bir öğün yapmış olsaydık muhtemelen Capri Pasta’yı seçerdik. Burası paket yemek alabileceğiniz şarküteri stili bir yer. Çeşitli sebze ve et yemeklerinin yanı sıra salata, kızarmış ürünler ve pizza da mevcut. Ama spesiyalleri Ravioli Capresi. Keşke tadımlık alsaydık diye çok pişman oldum. Ravioli Capresi’yi pişmemiş paketli olarak da satıyorlar; belki almak istersiniz. Gran Caffe ve Pasticceria Da Alberto ise bize turist tuzağı gibi geldi açıkçası; fiyatlar gereksiz yüksek.

Anacapri’ye gidebilmiş olsaydık da listemizde Pizzeria Aumm Aumm vardı. La Taberna degli Amici ve L’Angolo Del Gusto’yu ise fiyatları biraz daha yüksek olduğu için Aumm Aumm’un gerisine atmıştık.