Aklımda dönüp duran tek bir soru var: “Sevgili Londra, seninle kavuşmayı bunca yıldır neden öteledik?!”
Aslında Londra’ya gitmeden önce bu soruya verdiğimiz yanıt kendimiz için oldukça tatmin ediciydi: “Geçerli bir Schengen vizemiz varken bu bölgede gitmek istediğimiz yerlere odaklanalım. Vize bitince Birleşik Krallık vizesine başvurup Londra’ya gideriz.” Nitekim hiçbir zaman böyle olmadı. Vizemiz bitince tekrar Schengen’e başvurduk. Tekrar, tekrar ve tekrar… Çevremizde de Londra’yla oldukça sıkı bağlar kurmuş bir çok arkadaşımız vardı. Bazı arkadaşımız sene içinde birkaç kez Londra’ya gidiyordu (kurlar çıldırmadan öncesinden bahsediyorum). Toplamda 15 kere giden arkadaşım var siz düşünün! Bazı arkadaşlarımız da Londra’ya yerleşmişti (kavimler göçü başlamadan önce). Hepsinin ortak noktası Londra’nın bir bağımlılık yarattığını söylemeleriydi. Pek de aldırış etmiyorduk; bize biraz abartıyorlar gibi geliyordu açıkçası.
Londra Seyahatine Nasıl Karar Verdik?
Peki olaylar nerede koptu diyeceksiniz. 19 Ocak 2023’te Macaristan’ın low-cost havayolu Wizz Air’in Mart ayı sonunda İstanbul-Londra uçuşlarına başlayacağı haberi üzerine koptu. Tarihi unutmuyorum çünkü haberi alır almaz Onur’un yanına koştum. 2023 yazı için fiyatlara baktık; gerçekten çok cezbediciydi. Temmuz ayında tek kişi tek yön 45 GBP’du ve kur da 23 idi; yani 1.035 TL. Sadece sırt çantasına sığar mıydık? Sanmıyorduk. İkimize de kabin bagajı eklemeliydik. Fiyat oldu iki kişi toplam 112 GBP. E daha 6 ay vardı, ya planlar değişirseydi? O zaman biletleri flex yapmalıydık. Etti size iki kişi tek yön 132 GBP. Dönüş için Wizz Air’in ucuz fiyatlı biletlerinin saatlerini beğenmedik; çok erkendi. Pegasus’a baktık: hem saatleri iyiydi hem de kabin bagajı dahil flex bilet iki kişi tek yön 1.221 TL’ydi.
Londra seyahatinin maliyetini zıplatan asıl şeyin konaklama olduğunu bildiğimiz için hemen bir araştırma içine girdik ve size konaklama başlığında anlatacağım yeri bulduk. Peki, vize ne olacaktı? Vizeye de 6 aylık başvuru yapsak kişi başı 100 GBP ücreti vardı. Düşündük, taşındık, tarttık. “Alıyoruz be” dedik!
Keşke verdiğim tüm kararların sonuçlarından bu kadar memnun olsam! Londra benim için bambaşka bir deneyim, bambaşa bir aşk oldu. Şimdi arkadaşlarımızın neden sık sık gitmek istediklerini çok daha iyi anlıyorum. Size söyleyeceğim tek bir şey var -ve kesinlikle abartmıyorum-: Bütçem olsa Londra’ya her ay giderim… Evet bir Roma, bir Paris, bir Barselona değil. Geçmişi, kültürü, yiyecekleri Avrupa’nın gözde şehirleriyle yarışamaz belki; hak veriyorum. Ancak dedim ya, bu bambaşka bir rüya!
Londra’ya Ulaşım
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Pegasus, Wizz Air, THY, Anadolu Jet, Corendon, EasyJet, Sunexpress ve British Airways gibi havayolu şirketlerinin direkt Lonra uçuşları bulunuyor. Bulunduğunuz yere göre en uygun kombinasyonu yapıp uçabilirsiniz. Bu yazının kaleme alındığı Ağustos 2023’te kur 33 civarındayken tek yön 571 TL’den başlayan uçuşlar mevcuttu. Benim gözlemim, Londra’ya ucuz bilet bulmakta aşırı zorluk yaşanmıyor. Bir Barselona’dan, Amsterdam’dan bahsetmiyoruz. Havayolu firmalarının kampanyalarını sıkı takip etmekte yarar var. Her gün ucuz bilet aramak ve kampanya takip etmek benim için bir hobi olduğundan, kampanya görür görmez uygun bilet örnekleriyle birlikte Instagram sayfamızda paylaşıyorum. Bildirimlerinizi açık tutun.
Yukarıda kendi uçak bileti satın alma deneyimizimi açıkladım. Wizz Air’den uçak biletini nasıl alabileceğinizi, Wizz Discount Club üyeliğini nasıl kullanabileceğinizi, sırt çantalı bilete bagaj eklerken en uygun fiyatlı seçeneklerin ne olduğunu açıkladığım bir reel’ım var Instagram sayfamızda. Umarım sizler için de faydalı olur.
Londra’ya Ne Zaman Gitmeliyiz? Bavula Neler Koyalım?
Aslında X bir yere ne zaman gidilmeli sorusu benim asla kolaylıkla yanıtlayamadığım bir soru. Londra için de aynısı geçerli. Biliyorsunuz, Londra kapalı havası ve aniden bastıran yağmurlarıyla ünlü. Bunun yazı-kışı yok. Olacağı varsa oluyor 😃 Tabi ki yaz aylarında gitmek kendinizi daha güvende hissettirir; ayrıca kar kış kıyamet yaşamadan rahatça gezebilirsiniz. Biz de ilk Londra deneyimimiz için Temmuz ayını tercih ettik ama uygun bilet bulamasaydık sonbahara kaydırırdık kesin. Kapalı ve soğuk havayı, yağmuru deneyimledik ama hiçbir zaman keyfimizi kaçıracak seviyeye gelmedi. Önümüzde bir Kasım bir de Aralık seyahati var; yani sonbahar ve kışını da deneyimleyebileceğiz. Deneyimlerimizi mutlaka Instagram sayfamızdan paylaşırız.
Gitmeden hava durumunu inceledik ve gündüz 20-25 aralığında, geceleri ise 10-14 aralığında geçeceğini gördük. Yani tam da İngilizlerin yaz aylarında bu tip havalar için kullandıkları tabire uygun bir hava: “English summer”.
En sevmediğim bagaj, içine hem biraz ince hem biraz kalın hem de geceler için daha kalın şeyleri sığdırmaya çalıştığım kabin bagajıdır. Bana kalsa geceleri kot ceket idare ederdi. Onur “sen 10 derecenin ne olduğunu anlayamadığın için bırak da ben senin için şu mevsimlik montunu almanı şiddetle önereyim” dedi 🙄. Gerçekten onu almasaydım muhtemelen deli bir para bayılır gidip bir yerden satın alırdım. Geceleri gerçekten çok soğuk oldu. Montu birkaç gün gündüz bile giydim, o derece. Gündüz güneşin yaktığı şort-tshirt havaları da oldu tabi ki. Anlayacağınız, bavul hazırlarken olasılıkları da hesaba katın. Şemsiye ya da yağmurluk zaten mutlaka olmalı. Hava bir anda kapanıyor yağmur başlıyor; birkaç dakika sonra diniyor ve yeniden güneş açıyor. Bardaktan boşanırcasına yağdığı bir anda hazırlıksız olmak istemezsiniz.
Son olarak, bazı mekanlarda kıyafet kuralı uygulanabiliyor. Seyahat tarzınızla ve deneyimlemek istediklerinizle bağlantılı bir durum sonuçta ama bazı barlar (pub değil, bar) salaş giyim kabul etmiyor; “en azından bir polo yaka tshirt giyin” diyor. Bu nedenle, gitmeden önce böyle bir ihtiyacınız olup olmayacağını değerlendirin.
Londra’yı gezmek için kaç gün gerekli?
Bu soru da benim zorlandığım sorulardan. Benim seyahat tarzım “ne kadar günüm olursa olsun görülecek, deneyimlenecek şeyler bitmez” şeklinde. Londra söz konusu olduğunda, buranın uçsuz bucaksız bir şehir olduğunun bilinciyle hareket etmek lazım. Londra sadece merkezden de ibaret değil, zibilyon tane banliyösü var; ve inanın bana bazı banliyöler gerçekten görülmeye değer.
Yine de biz Londra merkezini göz önüne alacak olursak; müzelerin, “turistik” yerlerin, keşfetmenizden mutluluk duyacağım diğer yerlerin sayıca fazlalığı ve şehre dağılmış olması nedeniyle 1 hafta muhteşem olur diyorum. Biz de sekinci günümüzde döndük. Listemde görmek için zamanım yeterli olur diye planladığım yerlerin %95’ini gördüm diyebilirim.
Bununla birlikte, mottom “bütçene en uygun seyahati planla” olduğu için; bilet-konaklama-yeme içme-deneyim tüm bunların bileşimi düşünerek bütçenize en uygun kaç gününüz olacaksa ona uygun plan yapın ve geçirdiğiniz günlerin tadını çıkarın derim. Ya hep ya hiç yapmak zorunda değilsiniz.
Önemli Bilgiler
Fiş ve Prizler
İngiltere’de kullanılan fiş ve prizler bizimkilerden farklı. Konakladığınız yerde dönüştürücü olabilir ancak yine de her şeye hazırlıklı olmak lazım. Gitmeden bir dönüştürücü alıp bavulunuza koyun derim.
Mobil Data
Yurt dışı seyahatinde mobil dataya sahip olmak hayat kurtarıcı olabiliyor. Türkiye’de kullandığınız operatörün Londra’da mobil data kullanımı için sunduğu seçenekler sizi tatmin etmiyorsa gittiğinizde ön ödemeli sim kart & data paketi almayı ya da telefonunuz destekliyorsa e-sim kullanmayı değerlendirebilirsiniz.
Havaalanlarında ön ödemeli sim kart & data paketi satın alabileceğiniz otomatlar bulunuyor. Yine şehirdeki marketler, büfeler gibi yerlerde de bulmak mümkün olabiliyormuş; ben pek dikkat etmedim. Vodafone UK, Three UK, O2, EE gibi operatörlerin fiziksel mağazalarından da destek alabilirsiniz.
Biz gitmeden önce Airalo üzerinden e-sim satın aldık. İlk e-sim satın alma ve kullanma deneyimimizdi; açıkçası çok memnun kaldık. O2 ve Three UK’in ağını kullanan Uki Mobile’ın 30 gün geçerli 10 GB’lık paketini seçtik. Ücreti normalde 22.5 USD idi ancak biz ucuza getirdik! Airalo’ya üye olurken arkadaşımızın referans kodunu kullanmıştık ve 3 USD hediye bakiye kazanmıştık. Paketi satın alırken bu 3 USD’ı düşürdük ve 19.5 USD ödedik. Siz de Airalo’ya bizim referans kodumuz olan “BAHAR1879“u kullanarak üye olursanız hem siz hem de biz 3 USD değerinde hediye bakiye kazanacağız. Websitesinden ya da uygulamasından üye olabilir ve e-siminizi satın alabilirsiniz. Paketinizdeki kullanım hakkınızı bitirirseniz üzerine ek paket de satın alabiliyorsunuz.
Uygulamalar
Londra’da ulaşım için en çok önerilen uygulama Citymapper. Grevler, yol kesintileri, gecikme gibi durumlarda Citymapper’ın Google Maps’e göre çok daha başarılı olduğu söyleniyor. Açık konuşacağım; biz indirdik ama Google Maps haricinde bir şeye ihtiyaç duymadık. Yine de indirin; bulunsun.
Londra’nın toplu taşıma hizmeti sağlayıcısı TfL’in uygulaması olan TfL Go’nun da faydasını görebilirsiniz.
İçme Suyu
Londra’da musluk suyunun içilebildiği söyleniyor. Biz yine de suyu kaynatıp soğutup öyle içtik. Normalde marketten pet şişe ile su alırdık ancak bu sefer öyle yapmadık.
Restoran ve cafelerde de şişe suya para ödemek yerine ücretsiz bir şekilde musluk suyu (“tap water”) isteyebiliyorsunuz.
Londra’da Ulaşım
1. Londra İçi Ulaşım
Londra Toplu Taşıma Ağı
Londra’nın gerçekten çok iyi bir toplu taşıma ağı var. Birbiriyle çok iyi bağlanmış tren, metro, otobüs, tramvay ve nehir ulaşım ağını kullanarak bu kocaman şehri rahatlıkla gezebilirsiniz.
Toplu taşıma ağı 9 farklı bölgeye bölünmüş durumda. Çıkış ve varış noktalarınızın bulunduğu bölgeler ücretlendirmeyi de etkiliyor.
Londra’nın toplu taşıma hizmeti sağlayıcısı TfL’in websitesi çok ayrıntılı. Yalnız fazla ayrıntı da kafa karışıklığı yaratabiliyor. Ben size olabildiği kadar detaylı ama aynı zamanda da derli toplu bir şekilde aktarmaya çalışacağım.
İngilizler metroya “tube” diyorlar. “London Overground” dedikleri Londra’nın merkezi dışındaki banliyölerinde sunulan raylı ulaşım hizmeti. “National Rail” havaalanlarına giden trenleri de kapsayan yerel tren ağı. “Docklands Light Railway” ise sürücüsüz bir raylı sistem. Cuma ve cumartesi günleri belirli metro ve “Overground” trenler 24 saat boyunca hizmet veriyor.
Thames Nehri boyunca hizmet veren nehir otobüslerini ise TfL değil, Uber Boats by Thames Clippers firması işletiyor.
Ulaşım ağlarının haritalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
- Metro ağı
- Otobüs ağı ve ana otobüs hatları
- Tramvay ağı
- Docklands Light Railway (DLR) ağı
- National Rail ağı
- Cuma ve cumartesi gece hizmeti ağı
- Nehir otobüsleri ve feribot ağı
İkonik Çift Katlı Kırmızı Otobüsler ve Turistik Güzergahlar
İkonik çift katlı (“double decker”) kırmızı otobüslere ayrı bir başlık açmak lazım. Yıllar boyunca filmlerde, dizilerde, İngilizce eğitim kitaplarında ve sosyal medyada gördüğümüz bu otobüslere ilk bindiğinizde koşarak üst kata çıkmak ve en ön koltuklara kurulmak kesinlikle normal bir davranış – tıpkı bizim yaptığımız gibi- 😅
Tüm otobüsler çift katlı değil bu arada; aynı hatta çift katlı gelmesini beklerken tek katlı gelince üzülmek de sevdaya dahil 😄
Bazı otobüslerin öyle güzergahları var ki tur otobüsüne binmeye ve tomarla para saçmaya hiç gerek kalmıyor! Aşağıdaki linklerden bu otobüslerin güzergahlarını ve yol üstünde bulunan önemli noktaları inceleyebilirsiniz:
- 9 numara: müze ve saraylar
- 17 numara: miras binalar ve publar
- 22 numara: antika mağazaları, galeriler, alışveriş durakları
- 35 numara: ünlü pazarlar
- 139 numara: klasik Londra turu
Toplu Taşıma Bilet Çeşitleri ve Kartlar
Oyster & Visitor Oyster & Temassız Kartla Ödeme
Londra’da otobüs, metro, DLR, tramvay, Uber Boat by Thames Clippers nehir otobüsleri, London Overground ve pek çok National Rail hizmetinde toplu taşıma bedelini elektronik Oyster kart ile ödeyebiliyorsunuz.
Visitor Oyster ile Oyster aslında aynı şey. Visitor Oyster’ı sadece Londra’ya gelmeden önce online olarak, 5 GBP karşılığında satın alıyorsunuz. Kartı adresinize yolluyorlar. 5 GBP’luk kart ücretini daha sonra geri alma şansınız olmuyor. Oyster’ı ise Londra’ya geldiğinizde TfL Visitor Centre’lardan, istasyonlardaki makinelerden ya da Oyster bilet satış noktalarından 7 GBP’a alabiliyorsunuz. Kartı iade ettiğinizde bu ücreti geri almanız mümkün. Bunun haricinde kullanımları arasında hiçbir fark yok; o yüzden yazının devamında kullanacağım Oyster kart ifadesinin her kartı da kapsadığını şimdiden söyleyeyim.
Oyster kartınızı aldığınızda içinde bakiye bulunmuyor. İsterseniz içine bakiye yükleyerek bundan sonra kredi kartı gibi her bindiğinizde ücretin bakiyenizden düşmesini sağlayabilirsiniz. İsterseniz de biraz sonra bahsedeceğim Travelcard yüklemesi yaparak kullanabilirsiniz. Bakiyeyi TfL Visitor Centre’lardan, istasyonlardaki makinelerden, TfL Oyster uygulamasından ya da Oyster bilet satış noktalarından yükletebiliyorsunuz.
Kartınızı kaybettiğinizde bakiyenizi ve içine yüklediğiniz Travelcard ücretlerini geri alabilmeniz için kartı TfL’nin websitesinden ya da Oyster uygulamasından kaydettirmiş olmanız gerek; aklınızda bulunsun.
TfL websitesi ya da uygulamasına login olabilmek için hesap yaratmak isterseniz ya da hesabınız varsa erişmek isterseniz Türkiye’den eriştirmiyor. Bu işlemleri Londra’ya gittiğinizde yapabilirsiniz.
Toplu taşıma ödemelerinde Oyster kartın yanı sıra temassız özellikli kartlarınızı da kullanabiliyorsunuz.
Herkesin kendine ait ayrı bir Oyster kartı olması gerekiyor. Aynı şekilde herkesin ayrı temassız kartlar kullanması gerekiyor. Binişlerde her iki kişi de aynı kartı okutunca nasıl tepki veriyor bilmiyoruz.
Toplu taşımaya binerken Oyster kartınızı ya da temassız kartınızı girişteki sarı okuyuculara okutmanız gerekiyor. Otobüs ve tramvaylarda inişlerde tekrar okutmanıza gerek yok ancak diğer tüm ulaşımlarda çıkış turnikelerinde de aynı kartınızı okuyucuya okutmanız gerekiyor. Bu girdi-çıktı sistemi ücretlendirme için önemli bir ayrıntı. Zaten metro istasyonlarında kartı tekrar okutmadan çıkış turnikesinden geçemiyorsunuz.
Oyster Kart İade Süreci
Londra’yla artık işim olmaz; Oyster kartı bir daha kullanmam diyorsanız Londra’dan ayrılmadan önce kartınızı iade edip varsa içinde kalan bakiyenizi (10 GBP’a kadar) geri alabilirsiniz. Bunun için bilet makinelerini kullanabilirsiniz. Makine kartı iptal ediyor ve bakiyeyi size nakit olarak ödüyor. Kartınız Visitor Oyster ise satın alırken ödediğiniz 5 GBP’u geri alamıyorunuz. Ancak standart Oyster’ınız varsa iade aşamasında 7 GBP’luk kart ücretini de geri alabiliyorsunuz.
Gatwick Havaalanı’nda bu iade işlemini yapabileceğiniz bir yer olmadığını vurgulamak isterim. İlla iade edecekseniz Gatwick’e gitmeden önce iade etmelisiniz. Gatwick’e de ya tek kullanımlık bilet alarak ya da temassız kartınızı kullanarak ulaşmalısınız.
Travelcard
Travelcard, geçerli olduğu bölgelerde, geçerli olduğu süre boyunca sınırsız biniş hakkı veren bir ulaşım kartı. Otobüs, metro, DLR, tramvay, Elizabeth Line, London Overground ve National Rail’lerde kullanabiliyorsunuz.
Travelcard’lar TfL’in hizmet sunduğu nehir otobüslerinde geçerli değil. Uber Boat’ta ise Travelcard’ınızı gösterdiğinizde size indirim uyguluyorlar.
Travelcard’ınızı tek bölge için alabileceğiniz gibi 1-9 no’lu bölgelerin kombinasyonları için de alabiliyorsunuz.
Otobüs kullanımlarında bölge ayrımı söz konusu değil. Travelcard’ınızın geçerli olduğu bölgelerden bağımsız olarak, istediğiniz yerden istediğiniz yere tüm otobüslere sınırsız binebiliyorsunuz. Yani 1 no’lu bölgede geçerli bir kartla 6 no’lu bölgeye giden bir otobüse ayrı bir ücret ödemeden binebiliyorsunuz. Benzer şekilde; Travelcard’ınız 3, 4, 5 ya da 6 no’lu bölgelerde geçerliyse tüm tramvayları ayrı bir ücret ödemeden sınırsız kullanabilirsiniz.
Bunlar dışındaki ulaşım seçeneklerinde bölge konusu devreye giriyor. Gideceğiniz yer Travelcard’ın geçerli olmadığı bir bölgede kalıyorsa, kartın geçerli olduğu son bölgeden gideceğiniz yere ulaşım ücretini Oyster kart bakiyenizden çekiyor. Travelcard’ınız Oyster’a yüklü değilse (yani birazdan bahsedeceğim kağıda basılı versiyonuysa; yani çekebileceği bir bakiye bulunmuyorsa) bu durumda ayrıca bir bilet almanız ya da temassız kart ile ödeme yapmanız gerekiyor.
Day Travelcard denen günlük biletler kağıda basılı oluyor. Otobüs ve tramvaylarda şoföre gösteriyorsunuz; diğer ulaşım araçlarında ise bileti girişlerdeki turnikelere sokarak okutuyorsunuz. Day Travelcard’ın da iki farklı çeşidi oluyor:
- “Anytime Day Travelcard”: Geçerli olduğu günden ertesi gün 04:30’a kadar kullanabilirsiniz. Gün içinde bir saat kısıtlaması yok.
- “Off-Peak Day Travelcard”: Hafta içi günlerde 09:30 sonrasında kullanabiliyorsunuz. Cuma ve cumartesi günleri ise saat kısıtlaması yok.
7 Day Travelcard denen 7 gün geçerli bileti ise kağıda basılı şekilde alamıyorsunuz. Mutlaka bir Oyster kartınız olmalı. 7 Day Travelcard’ı Oyster’ın içine yükletiyorsunuz.
Bunlar dışında aylık, yıllık ve grup Travelcard seçenekleri de mevcut.
Güncel Travelcard ücretlerine TfL’in websitesinden ulaşabilirsiniz. Dediğim gibi; geçerli oldukları bölgelere göre ücretler de farklılık gösteriyor.
Bus and Tram Pass
Bu kart türü sadece otobüs ve tramvaylarda geçerli. Geçerlilik süresi boyunca bu araçları sınırsız kullanabiliyorsunuz.
One Day Bus and Tram Pass tek gün geçerli. O gün 00:01’den ertesi gün 04:30’a kadar kullanabilirsiniz.
Bunun haricinde 7 günlük, aylık ve yıllık seçenekler de mevcut. Sezonluk olarak adlandırılan bu biletleri Oyster kartınıza yükleyerek kullanabiliyorsunuz. Basılı alınmıyor.
Bus and Tram Pass biletlerinin güncel ücretlerine TfL’in websitesinden ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı yazarken günlük bilet 6 GBP; 7 günlük bilet ise 24.7 GBP idi.
Toplu Taşıma Ücretlendirme
Peak/Off-Peak Ayrımı
Toplu taşımanın en yoğun kullanıldığı saatlerde ulaşım ücretleri de daha pahalı oluyor. Hafta içi günlerde 06:30-09:30 arası ile 16:00-19:00 arası “peak” yani yoğun zaman olarak adlandırılıyor. Hafta içi günlerde bu saatler dışında kalan saatlerde ve hafta sonlarında “off-peak” ücretler geçerli oluyor.
Otobüs ve Tramvay Ücretleri
Otobüs ve tramvayların ücretlendirmesi ile metro gibi diğer ulaşım seçeneklerinin ücretlendirmesi birbirinden farklı. Tek biniş ücreti bölgeden, günden ve saatten bağımsız olarak 1.75 GBP. İlk binişten sonra 1 saat içinde istediğiniz kadar otobüs/tramvay aktarması yapabilirsiniz; sizden ücret almayacaktır. Buna “hopper fare” diyorlar. Bunun için aktarmalarda da ilk bindiğinizde kullandığınız kartı okutmanız gerek.
Güncel otobüs ve tramvay ücretlerine TfL’in websitesinden ulaşabilirsiniz.
Günlük ve Haftalık Ücret Limitleri
Otobüs ve tramvay biletlerini öderken aynı Oyster kart ya da temassız kartı kullanmanız durumunda günlük ve haftalık ücret limitlerinden yararlanabiliyorsunuz. Bu limite ulaştıktan sonra o gün/hafta içinde yaptığınız yolcuklar için sizden ücret alınmıyor.
Günlük limit o gün 04:30’dan başlayarak ertesi gün 04:29’a kadar 24 saat üzerinden hesaplanıyor. Haftalık limit ise pazartesiden pazara kadar hesaplanıyor. Yani ilk kez çarşamba kullandığınız bir kart için haftalık ücret limiti pazar akşamına kadar geçerli oluyor. Pazartesi itibariyle limit sıfırlanmış oluyor ve sizden tekrar ücret alınmaya başlanıyor.
Bu yazıyı yazarken otobüs ve tramvay biletleri için geçerli günlük ücret limiti 5.25 GBP; haftalık ücret limiti ise 24.7 GBP idi.
Metro ve Raylı Sistem Ücretleri
Metro ve raylı sistemlerde çıkış ve varış noktanızın hangi bölgede olduğuna göre ödeyeceğiniz ücret de değişiyor. TfL’nin websitesindeki “single fare finder” sayfasına çıkış ve varış noktalarınızı girerek ödeyeceğiniz ücreti hesaplayabilirsiniz.
Günlük ve Haftalık Ücret Limitleri
Metro ve raylı sistem biletlerini öderken aynı Oyster kart ya da temassız kartı kullanmanız durumunda günlük ve haftalık ücret limitlerinden yararlanabiliyorsunuz. Bu limite ulaştıktan sonra o gün/hafta içinde yaptığınız yolcuklar için sizden ücret alınmıyor. Uber Boat by Thames Clippers ve Heathrow Express’te bu limitler geçerli değil; yani onlarda mutlaka ücreti ayrıca ödüyorsunuz.
Günlük limit o gün 04:30’dan başlayarak ertesi gün 04:29’a kadar 24 saat üzerinden hesaplanıyor. Haftalık limit ise pazartesiden pazara kadar hesaplanıyor. Yani ilk kez çarşamba kullandığınız bir kart için haftalık ücret limiti pazar akşamına kadar geçerli oluyor. Pazartesi itibariyle limit sıfırlanmış oluyor ve sizden tekrar ücret alınmaya başlanıyor.
Günlük ücret limitleri hem bölge hem de “peak”/”off-peak” zamanlara göre farklılık gösteriyor. Haftalık ücret limitlerinde de bölgeden bölgeye fark var. Güncel limitlere TfL’in websitesinden ulaşabilirsiniz.
Nakit Ödeyerek Satın Alınacak Tek Binişlik Kağıt Biletler
Oyster kart ya da temassız kartla yapılan ödemelerden daha pahalıya gelen bu biletleri istasyonlardaki makinelerden alabilirsiniz. Gidiş-dönüş aldığınızda da özel bir indirim uygulanmaz. TfL’nin websitesindeki “single fare finder” sayfasına çıkış ve varış noktalarınızı girerek ödeyeceğiniz ücreti hesaplayabilirsiniz.
Örneğin, aşağıdaki örnekte King’s Cross St. Pancras’tan Covent Garden’a (ikisi de 1. bölgede yer alıyor) metro ile ulaşımda biletinizi nakit ödeme ile alırsanız gün ve saatten bağımsız olarak 6.7 GBP ödersiniz. Oyster kart ya da temassız kart ile ödeme yaparsanız; “peak” zamanlarda 2.8 GBP, “off-peak” zamanlarda ise 2.7 GBP ödersiniz. Şunda hem fikir olalım; asla nakit ödeme yaparak tek binişlik bilet satın almayın. Tek seferliğine bile toplu taşıma kullanacak olsanız mutlaka ya Oyster kart ya da temassız kartınız ile ödeme yapın. Aşağıda gördüğünüz gibi ücretler arasında uçurum var.
Hangi Yönetimi Tercih Etmeliyim?
Sadece otobüs ya da tramvay işinize yarayacaksa Travelcard yerine Bus & Tram Pass almayı değerlendirebilirsiniz. Ancak açık konuşayım; bu bana çok olası gelmiyor. Özellikle havaalanları ulaşımı için metro ya da raylı sistem kullanacaksınız. Havaalanlarına özel express trenlere yüksek ücretler ödemek ya da havaalanlarına özel otobüslerle uzun sürelerde seyahat etmek yerine metro ve raylı sistemleri tercih edeceğinizi düşünüyorum.
Peki; metro ve raylı sistemler kullanacaksınız diyelim. Bu durumda Travelcard mı almalı yoksa Oyster kart bakiyesi/temassız kart mı kullanmalı? Bu sorunun cevabını verebilecek tek kişi sizsiniz. Londra’da ne kadar kalacağınızı ve toplu taşımayı ne kadar kullanacağınızı göz önüne alarak bir seçim yapmalısınız.
Tren ve raylı sistem için günlük/haftalık limitler ve Travelcard ücretleri TfL’in websitesinde güzel bir şekilde karşılaştırılmış durumda. Ancak yolculuk başına ödeyeceğiniz ücretleri TfL’nin websitesindeki “single fare finder” sayfasından tek tek arama yaparak görebiliyorsunuz; şöyle derli toplu bir hali yok. Bu linkte ise tek seferlik yolculuk ücretlerini bölge bölge hesaplanmış şekilde görebilirsiniz.
Turistik yerlerin 1 ve 2 no’lu bölgelerde yoğunlaştığını düşünecek olursak -havaalanı ulaşımı hariç- alacağınız biletlerin 1 ve 2 no’lu bölgelerde geçerli olması yeterli. Gün içinde 3 ya da daha fazla metro/raylı sistem kullanmanız durumunda günlük ücret limitleri devreye giriyor. Yani maximum 8.1 GBP ödüyorsunuz o gün için. Day Travelcard’larda da sadece 1 ve 2. bölgeye özel bir kart yok; alınca 1-4 arası geçerli Day Travelcard alabiliyorsunuz ve ücreti 15.2 GBP. Bu durumda Day Travelcard almak iki katına mal oluyor.
Londra’da 5 gün ya da daha az kalacaksanız yine Oyster kart/temassız kart kullanmak mantıklı. 6 gün ve üzerine çıktığınızda ise iyi değerlendirme yapmak lazım. Oyster kart/temassız kartla ödemedeki haftalık ücret limitleri de 40.7 GBP, 7 Day Travelcard da. Kalacağınız günlerin bir kısmı diğer haftaya sarkıyorsa haftalık ücret limitinin sizin için bir anlamı olmayacak. Bu durumda 7 Day Travelcard daha mantıklı oluyor.
Biz Hangi Yöntemi Tercih Ettik?
Biz Londra’da toplam 7 gece kaldık; 8. gün geri döndük. Gelirken uçağımız Stansted Havaalanı’na indi. Buradan Stansted Express’e binerek 3. bölgede bulunan Tottenham Hale istasyonunda indik. Stansted Express’te Oyster kart/temassız kart geçmiyordu; kendi özel biletini aldık. Tottenham Hale’de Oyster kartlarımızı 7’şer GBP’a aldık ve 40.7’şer GBP ödeyerek içlerine 1 ve 2 no’lu bölgelerde geçerli 7 Day Travelcard yüklettik. 1-3 no’lu bölgelerde geçerli 7 Day Travelcard alsaydık 47.9 GBP ödeyecektik.
Daha sonra buradan metroya binip 1. bölgede bulunan King’s Cross St. Pancras istasyonuna gitmek için turnikede Oyster’ı okuttuk ama tabi ki bakiye yetersiz uyarısı aldık; birkaç dakika sonra aydık olaya 😅. Oyster’ı bir kenara bırakıp 3. bölgeden 1. bölgeye ulaşım için temassız kredi kartlarımızı okuttuk ve “off-peak” zamana denk geldiğimiz için 3’er GBP ödedik. O an düşünemedik ama aslında Oyster karta bakiye yükleseydik muhtemelen 3’ten 2’ye geçiş için 1.9 GBP çekecekti. O günden dönüşümüze kadar metro ve otobüsleri çılgın gibi kullandık ve kartın parasını çıkardık.
Dönüşümüz ise Gatwick Havaalanı’ndandı. St. Pancras International’dan Gatwick Havaalanı’na giden Thameslink trenine Oyster kartla da binsek, kendi sitesinden online da alsak aynı ücreti ödüyorduk (iki kişi 27.4 GBP). O yüzden biletimizi online aldık ve dönüş günümüzde Oyster kartımızı kullanmamıza gerek kalmadı.
Uber Boat by Thames Clippers Ücretlendirme
Nehir otobüslerinin ücretlendirmesi daha farklı. Burada da nehir boyunca farklı bölgeler söz konusu. Travelcard geçerli değil ancak gösterirseniz biletinizi indirimli alabiliyorsunuz. Biletinizi iskeleden alırsanız daha pahalı oluyor.
Örneğin “Central” denen bölgede geçerli tek yön biletinizi iskeleden alırsanız 10.9 GBP ödüyorsunuz. İskeleden gidiş-dönüş aldığınızda ise 18.5 GBP oluyor. Tek yön biletinizi Oyster’la, Uber Boat’un websitesinden ya da uygulamasından online alırsanız 8.6 GBP ödüyorsunuz. Travelcard’ınız varsa tek yön ücret 7.3 GBP oluyor. Güncel bilet fiyatlarına websitesinden ulaşabilirsiniz.
2. Havaalanları-Şehir Merkezi Ulaşımı
Londra’da altı adet havaalanı var: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City Airport, Southend. Türkiye çıkışlı-varışlı uçuşlarda yüksek ihtimalle ilk dördünden birini kullanacaksınız. Ben de size bu havaalanlarına ulaşmanın yollarını anlatacağım.
Havaalanı-Londra merkez arası tren biletlerini alırken ulaşım sağlayıcıların websitelerindeki 2FOR1 denen avantajlı biletlere de bakmanızı öneririm. Tren biletlerinizi London Eye, Greenwich Gözlemevi gibi girişi ücretli olan yerlerin biletleriyle kombine bir şekilde daha ucuza alabiliyorsunuz.
Stansted Havaalanı
National Express
National Express otobüsleri ile Londra merkezdeki farklı noktalara ulaşabiliyorsunuz. Bilet fiyatları tek kişi tek yön 11.6 GBP’dan başlıyor. Gideceğiniz yere ve seyahat tarihinize göre alternatiflere websitesinden bakıp biletinizi alabilirsiniz. Havaalanı içinden de biletlerinizi alabilirsiniz. Seyahat süresinin çok uzadığını göz önünde bulundurun.
Stansted Express
Stansted Express treni ile 33 dk’lık bir yolculukla Tottenham Hale istasyonunda inebilir; buradan şehir merkezinde gideceğiniz yere aktarma yapabilirsiniz. Bu trene Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binmek mümkün değil. Kendi özel biletini almak gerekiyor. Biletleri websitesinden alabileceğiniz gibi bilet makinelerinden de alabilirsiniz.
Standart biletler o gün içindeki herhangi bir trene binebilmenizi sağlıyor; saat seçmek zorunda değilsiniz. Gidiş-dönüş bileti alırsanız dönüş biletinizi 1 ay içinde herhangi bir tarihte kullanabilirsiniz. Gidiş-dönüş biletler tek tek almaktan daha ucuza geliyor.
Biletinizi çok önceden alırsanız çok daha ucuza alabiliyorsunuz; mesela yarın için tek kişi tek yön bilet 21.4 GBP. Ancak daha ileri tarihlere bakınca 15.5 GBP, 13.5 GBP, 11.5 GBP ve 10.5 GBP’ye şimdiden alabiliyorsunuz; bu biletler “Advance Offer Single” olarak geçiyor. Seyahat tarihiniz belliyse ne kadar önceden alırsanız o kadar iyi; ancak biletlerin iade ya da değişimi yok. Bununla birlikte, 21.4 GBP’lik biletleri iki kişiyseniz “WebDuo” denen bilet tipiyle yine çok daha ucuza getirerek 37.7 GBP’a alabilirsiniz. Ancak mutlaka birlikte seyahat etmeniz gerekli. “Advance Offer” biletlerde “WebDuo” avantajı olmuyor. Bilet çeşitlerine ve fiyatlarına websitesinden bakabilirsiniz.
Gatwick Havaalanı
Thameslink
Thameslink aslında bir havaalanı treni değil; Londra’da oldukça geniş bir ağı var. Gatwick Havaalanı’ndan geçen Thameslink trenlerine binerek Londra merkezdeki London Bridge, Blackfriars, City Thameslink, Farringdon ve St Pancras International istasyonlarına ulaşabiliyorsunuz. Gatwick-St Pancras arası 44 dk sürüyor. Bu trene Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binebilirsiniz. Oyster kartınızın geçerlilik alanına ve güne/saate göre, Oyster kullanmanın daha avantajlı olduğu durumlar olabilir. Thameslink biletlerini websitesinden ya da bilet makinelerinden de alabilirsiniz. Arada fiyat farkı olabiliyormuş.
Hafta sonu ve bank holiday denen resmi tatillerde tek yön tek kişi “super off-peak single” adı verilen bilet 11.3 GBP. Hafta içleri saatten bağımsız olarak tüm biletler “anytime day single” olarak geçiyor ve tek yön tek kişi 13.7 GBP. Bu biletle o gün istediğiniz saatteki bir trene binebiliyorsunuz. Biletleri çok önceden almanız fiyatta bir değişiklik yapmıyor; fiyatlar hep aynı. Benzer şekilde, iki kişilik bilet aldığınızda da özel bir indirim olmuyor. Gidiş-dönüş bilet alma durumlarında ise; hem gidişiniz hem de dönüşünüz hafta sonu ya da resmi tatile denk geliyorsa özel bir indirim olmuyor. Gidişiniz hafta içi ise, dönüş gününüzden bağımsız olarak 24.5 GBP ödüyorsunuz; hem de dönüş biletinizi gidiş tarihinizden 30 gün sonrasına kadar istediğiniz bir günde kullanabiliyorsunuz. Bu biletler “anytime return” olarak geçiyor.
Önemli bir bilgi: websitesinde arama yaparken Southern ya da Gatwick Express trenlerini de gösterebiliyor. Bu şekilde alacağınız biletler avantajlı olmayabilir. Mesela aynı Gatwick Express treni için kendi websitesinde fiyat 19.5 GBP iken, Thameslink websitesinde 21.9 GBP’ye satılıyor (istasyon fiyatı ile aynı). Ya da Southern biletlerini Londra merkezinde başka bir istasyondan aktarmalı olarak gösterebiliyor. Mesela Gatwick-St Pancras için bilet bakarken Gatwick-Victoria arası Southern ile, Victoria-St Pancras arasını normal metro ile gidecek şekilde gösterip bileti 24.4 GP’ye satıyor. Bileti almadan önce bunları kontrol etmekte fayda var.
Gatwick Express
Londra merkez Victoria istasyonuna 30 dk’da ulaşabileceğiniz bu trene Osyter kartla ya da temassız kartla ödeme yaparak binebiliyorsunuz; ancak bilet fiyatları biraz daha pahalıya gelebiliyor.
Açık konuşayım; Gatwick Express bilet fiyatlarını çözmek bulmaca çözmekle eşdeğer! Çok uzun uğraşlar sonucu ben olayı çözdüm; sizi tüm o kafa karışıklığından kurtarmaya hazırım! Tek kişi tek yön biletinizi websitesinden alırsanız 19.5 GBP; istasyondan alırsanız 21.9 GBP; Oyster/temassız kartla öderseniz 21.8 GBP. Bu şekilde alacağınız biletlerde “peak times” ve “off-peak times” ayrımı yok. Hepsi “anytime” olarak geçiyor. Bileti alınca o gün içinde istediğiniz saatte kullanabiliyorsunuz. Gidiş dönüş biletinizi websitesinden alırsanız 38.9 GBP; istasyondan alırsanız 43.7 GBP; Oyster/temassız kartla öderseniz 43.6 GBP. Burada da bir ayrım yok; hepsi “anytime” bilet.
Bahsedeceğim diğer bir seçenek ise sadece Victoria istasyonundan Gatwick Havaalanı’na giderken geçerli; yani havaalanından merkeze giderken bu bileti alamıyorsunuz. Bilet “Web Duo” olarak geçiyor ve iki kişi tek yön için 56 GBP veriyorsunuz. Yine saat anlamında bir ayrım yok; “anytime” iki kişilik bilet ve mutlaka birlikte seyahat etmeniz gerekiyor.
Son seçenek ise size bize yaramaz: havaalanından merkeze aynı gün içinde git-gel yapan iş insanları için uygun bir seçenek. “off-peak day return” olarak geçiyor. Hafta içi havaalanından kalkıp Victoria istasyonuna saat 10:00 sonrasında varan trenler ya da tüm hafta sonu/bank holiday dedikleri resmi tatillerde geçerli. Dönüş biletiniz ertesi gün sabah 04:00’e kadar Gatwick Havaalanına varan bir trene ait olmalı. Bu şekilde websitesinden alınacak tek kişi gidiş-dönüş bilet 33.6 GBP.
Southern Service
Gatwick Havaalanı’ndan geçen ve Londra merkeze uğrayan iki farklı Southern Service treni var: birinin son durağı London Bridge, diğerininki Victoria. London Bridge’e 50 dk’da, Victoria’ya 31 dk’da ulaşabiliyorsunuz. Ancak anladığım kadarıyla London Bridge’e direkt giden trenlerin seferleri oldukça az sayıda.
Biletleri websitesinden ya da bilet makinelerinden alabilirsiniz. Trene Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak da binebilirsiniz; varsa TravelCard’ınızı kullanabilirsiniz. Oyster kartınızın/Travel Card’ınızın daha avantajlı olduğu durumlar olabilir. Oyster kart/temassız kartla ödemeyle “off-peak” zamanlarda tek yön tek kişi 9.5 GBP, “peak” zamanlarda ise 17.5 GBP ödemeniz gerekecek. Aşağıda anlatacağım bilet fiyatlarıyla kıyaslayarak size uygun seçimi yapabilirsiniz.
Tek yön tek kişi 13.5 GBP’ye ya da 15.5 GBP’ye “advance single” denilen biletlerden yakalayabilirsiniz. Sınırlı sayıdaki bu biletler bitince “advance” denilen 17.5 GBP’luk biletler devreye giriyor. Sadece seçtiğiniz saatteki trene binebiliyorsunuz. Ağırlıklı olarak “off-peak” zamanlara denk geliyorlar.
İndirimli bilet kalmadığında 19.4 GBP’luk “anytime day single” seçeneği sunuluyor; o gün içinde istediğiniz trene binebiliyorsunuz. “Anytime single” denen biletler ise 21.9 GBP, farkı bilette yer alan tarihten itibaren 2 gün içinde kullanabilme özgürlüğünün olması; bir nevi flex bilet.
Aynı gün gidiş-dönüşlerde gidişiniz “off-peak” ise 19.5 GBP’a “off-peak day return”, “peak” ise 28.8 GBP’a “anytime day return” alabiliyorsunuz. Bu biletler bizlere yaramıyor tabi.
Gidiş ya da dönüşten biri yukarıda saydığım indirimli seçeneklerden biri olup diğeri indirimsiz ve “peak” zamanlara denk gelebilir. Ya da her iki bilet de indirimli olabilir. Bu durumlarda gidiş-dönüş alırken özel bir avantaj uygulanmıyor. Gidişiniz de dönüşünüz de indirimsiz ve “peak” ise, “anytime return” seçeneğiyle 38.7 GBP ödüyorsunuz. Aslında sadece 10 pence fark ediyor ama gidiş biletini 5 gün, dönüş biletini ise 30 gün içinde kullanabiliyorsunuz.
Biletleri iki kişi almanızın da özel bir avantajı olmuyor.
Websitesinde arama yaparken Thameslink ya da Gatwick Express trenlerini de gösterebiliyor. Bileti almadan önce alternatifleri kontrol etmekte fayda var.
National Express
National Express otobüsleri ile direkt Victoria Coach Station’a ulaşabiliyorsunuz ancak yolculuk 2.5 saat sürüyor. Bilet fiyatları tek kişi tek yön 7.3 GBP’dan başlıyor. Biletleri websitesinden alabilirsiniz. Havaalanı içinden de biletlerinizi alabilirsiniz.
Luton Havaalanı
Luton Havaalanı’ndan merkeze trenle ulaşmak için öncelikle Direct Air-Rail Transit Service (DART)’ın shuttle’ına binerek 3 dk’lık bir yolculukla Luton Airport Parkway’e geçmek gerekiyor. Biletler tek yön tek kişi 4.9 GBP; websitesinden de alabilirsiniz.
East Midlands Railway
Luton Airport Parkway’den kalkan East Midlands Railway trenleri ile Londra merkezde St Pancras International istasyonuna 23-36 dk’da ulaşabiliyorsunuz. Bilet fiyatları 3.2 GBP’dan başlıyor. Biletleri websitesinden alabilirsiniz. Mutlaka kendi biletini almanız gerek diye anlıyorum; Oyster kart ya da temassız kartla ödemenin geçerli olduğuna dair hiçbir bilgi yok.
Thameslink
Luton Airport Parkway’den geçen Thameslink trenlerine binerek Londra merkezdeki St Pancras International, Farringdon, City Thameslink, Blackfriars ve London Bridge istasyonlarına ulaşabiliyorsunuz. Luton-St Pancras arası 30-45 dk sürüyor. Bu trene Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binebilirsiniz. Oyster kartınızın geçerlilik alanına ve güne/saate göre, Oyster kullanmanın daha avantajlı olduğu durumlar olabilir. Thameslink biletlerini websitesinden ya da bilet makinelerinden de alabilirsiniz. Arada fiyat farkı olabiliyormuş.
Hafta sonu ve bank holiday denen resmi tatillerde tek yön tek kişi “super off-peak single” adı verilen bilet 12.4 GBP. Hafta içleri saatten bağımsız olarak tüm biletler “anytime day single” olarak geçiyor ve tek yön tek kişi 17.5 GBP. Bu biletle o gün istediğiniz saatteki bir trene binebiliyorsunuz. Biletleri çok önceden almanız fiyatta bir değişiklik yapmıyor; fiyatlar hep aynı. Benzer şekilde, iki kişilik bilet aldığınızda da özel bir indirim olmuyor.
Gidiş-dönüş bilet alma durumlarında ise; hem gidişiniz hem de dönüşünüz hafta sonu ya da resmi tatile denk geliyorsa özel bir indirim olmuyor. Aynı gün-gidiş dönüşler için -ki bu biletler bizlere yaramıyor- “off-peak day return” biletleri 22.2 GBP.
Gidişiniz “off-peak” bir zamandaysa, dönüş gününüzden bağımsız olarak 30.7 GBP ödüyorsunuz; hem de dönüş biletinizi gidiş tarihinizden 1 ay sonrasına kadar istediğiniz bir günde kullanabiliyorsunuz. Bu biletler “off-peak return” olarak geçiyor. Gidişiniz “peak” bir zamandaysa, dönüş gününüzden bağımsız olarak yine 30.7 GBP ödüyorsunuz; hem de dönüş biletinizi gidiş tarihinizden 1 ay sonrasına kadar istediğiniz bir günde kullanabiliyorsunuz. Bu biletler “anytime return” olarak geçiyor. Ancak “off-peak return” ve “anytime return” seçenekleri her zaman mantıklı değil. Gidiş-dönüşün biri “peak” diğeri “off-peak” ise ayrı ayrı seçip satın alarak 29.9 GBP ödeyebilirsiniz. Ancak bu durumda bileti üzerinde yazan günde kullanmak durumundasınız.
Önemli bir bilgi: websitesinde arama yaparken East Midlands Railway trenlerini ve onunla bağlantılı aktarma biletlerini de gösterebiliyor. Bileti almadan önce kontrol etmekte fayda var.
National Express
National Express otobüsleri ile Londra merkezdeki farklı noktalara ulaşabiliyorsunuz. Bilet fiyatları tek kişi tek yön 5.5 GBP’dan başlıyor. Gideceğiniz yere ve seyahat tarihinize göre alternatiflere websitesinden bakıp biletinizi alabilirsiniz. Havaalanı içinden de biletlerinizi alabilirsiniz. Yolculuk ortalama 1 saat 15 dk sürüyor.
Heathrow Havaalanı
Piccadily Line (metro)
Heathrow Havaalanı 5, 4 ya da 2 & 3 nolu terminallerden Londra merkezdeki Earl’s Court, Gloucester Road, South Kensington, Knightsbridge, Hyde Park Corner, Green Park, Piccadily Circus, Leicester Square, Covent Garden, Holborn, Russel Square, King’s Cross St Pancras gibi birçok istasyona erişebilirsiniz. King’s Cross St Pancras’a yolculuk 1 saat sürüyor.
Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binebiliyorsunuz. Heathrow Havaalanı 6. bölgede kalıyor. Yukarıda bahsettiğim istasyonlar ise 1. bölgedeler. Buna uygun bir Travelcard’ınız varsa onu da kullanabilirsiniz. Gün ve saatten bağımsız olarak, Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparsanız tek yön tek kişi 5.6 GBP. Nakit ödeyerek bilet alırsanız 6.7 GBP. Güncel fiyatlara TfL’nin websitesindeki “single fare finder” sayfasından erişebilirsiniz.
Elizabeth Line
Elizabeth Line aslında Londra metro ağının bir parçası. Heathrow Havaalanı’ndan bineceğiniz trenle Londra merkezdeki Paddington, Bond Street, Tottenham Court Road, Farringdon, Liverpool Street gibi istasyonlara ulaşabilirsiniz.
Heathrow Havaalanı 5, 4 ya da 2 & 3 nolu terminallerden Paddington tren istasyonuna 25-30 dk’da ulaşabilirsiniz. Gün ve saatten bağımsız olarak tek yön tek kişi 12.2 GBP. Güncel fiyatlara TfL’nin websitesindeki “single fare finder” sayfasından erişebilirsiniz.
Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binebiliyorsunuz. Heathrow Havaalanı 6. bölgede kalıyor. Yukarıda bahsettiğim istasyonlar ise 1. bölgedeler. Buna uygun bir Travelcard’ınız varsa onu da kullanabilirsiniz.
Heathrow Express
Bu tren Heathrow Havaalanı 5 no’lu terminalden başlayarak 2 & 3 nolu terminallerden geçiyor ve direkt Londra merkezdeki Paddington istasyonuna 15 dk’da varıyor. 4 no’lu terminalde durağı olmadığı için buradan Piccadily Line ya da Elizabeth Line metrolarından birine binerek 2 & 3 nolu terminallerdeki durağa ücretsiz geçebilirsiniz.
Gün ve saatten bağımsız olarak tek yön tek kişi bilet ücreti 25 GBP. “Fully Flexible Single” olarak geçen bu bilet iade edilebilir (“refundable”) türden ve istediğiniz saatteki trene binebiliyorsunuz. Gidiş dönüş aldığınızda ise “Anytime Day Return” olarak adlandırılıyor. Ücreti 37 GBP. Bu bilet de iade edilebilir türden. Yine istediğiniz saatteki trene binebilirsiniz. Gidiş tarihiniz biletteki tarihten 5 gün içinde olmalı; dönüşünüzü de 1 ay içinde yapabiliyorsunuz. Heathrow Express’in websitesinden ücretlere bakabilir ve biletinizi alabilirsiniz.
Bileti ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Seyahat tarihinizden en az 90 gün önceden almanız durumunda %75’e varan indirimlerden faydalanabilirsiniz. “Early Bird Discounted Single” olarak geçen ve iade edilemez türden olan bu biletler tek yön tek kişi 5.5 GBP’den başlıyor. Sadece seçtiğiniz gün kullanılabiliyor ancak o gün istediğiniz saatteki bir trene binebiliyorsunuz.
Bu seçenek oldukça pahalı ama yine de kullanmak isterseniz Heathrow Havaalanı’nın websitesine de bir göz atın; bazen indirim kodu sunabiliyorlar. Ben bu yazıyı yazarken 1 Ağustos-30 Eylül 2023 için geçerli %15 indirim kodu vardı.
Oyster kart ya da temassız kartla ödeme yaparak binebiliyorsunuz. Bu durumda 25 GBP ödeme alınıyor. Birazdan bahsedeceğim günlük ücret limitlerine dahil edilmiyor. Ayrıca Travelcard’ları da kullanamıyorsunuz.
National Express
National Express otobüsleri ile Londra merkezdeki Earl’s Court ve Victoria duraklarına ulaşabiliyorsunuz. Victoria durağına yolculuk yaklaşık 50 dk sürüyor. Bilet fiyatları tek kişi tek yön 6.6 GBP’dan başlıyor. Biletinizi websitesinden ya da havaalanından alabilirsiniz.
Megabus
Magebus otobüsleri ile Londra merkezdeki Victoria durağına yaklaşık 50 dk’da ulaşabiliyorsunuz. Biletinizi websitesinden alabilirsiniz. Bilet fiyatları hakkında net bir açıklama olmasa da tek kişi tek yön 8 GBP’dan başlıyor gibi görünüyor.
Londra’da Konaklama
Londra’ya ucuz uçak bileti bulsanız bile büyük olasılıkla bütçenizin büyük kısmını konaklamaya ayırmak durumunda kalacaksınız. Konaklama alternatiflerini değerlendirirken yukarıda bahsettiğim toplu taşıma ücretlerini de hesaba katmak faydalı olacaktır.
Biz konaklama ararken hem Booking.com hem de Airbnb alternatiflerini değerlendirdik. 7 gece konaklayacağımız için ana kriterimiz maliyeti düşürmek oldu. Ev sahibinin yanında oda kiralamaları (güven problemi), hostelleri (bütçemiz yetiyorsa hostelleri ikinci plana atıyoruz) ve banyosu paylaşımlı olan seçenekleri (7 gün rahat etmek istedik) eledik. Wifi ve mutfağı olan, ücretsiz iptal edilebilen ve değerlendirme puanı nispeten yüksek yerler arasında en uygun alternatif Booking.com’daki Studios2Let idi. King’s Cross St Pancras istasyonuna 6 dk yürüme mesafesinde bulunan bu apart/odayı daha gitmeden çok beğendik.
7 gece burada konaklamış biri olarak Studios2Let’i size gözüm kapalı tavsiye ederim. Bizim için tam bir fiyat/performans oldu. Mutfağı ve buzdolabı hayatımızı kurtardı; resmen maliyetlerimiz aşırı düştü bu sayede. Ayrıca bulunduğu bölge de şahaneydi. Otobüs duraklarının, ana tren istasyonlarından St Pancras International’ın ve 6 farklı ana metro hattının kesişiminde bulunan King’s Cross St Pancras durağının bu kadar yakınımızda olmasının avantajlarını yaşadık. British Library dibimizdeydi. Hemen önümüzde yemyeşil Cartwright Gardens bulunuyordu. Çok yakınımızda publar, kahveciler ve Tesco, Waitrose & Partners gibi büyük marketler vardı.
Biz sonraki gidişlerimizde macera aramayız artık; hep bu bölgeye ve mümkünse tam olarak buraya bakarız 👍
Londra gezi rehberimizin oldukça uzun olacağı şimdiden belli oldu 😅 Sizleri çok bekletmeden yazının ilk kısmını yayınlıyor; güncellemeler için takipte kalmanızı rica ediyoruz.
Instagram hesabımızda ve #yalniziyigezdik_londra etiketinde sizler için birçok paylaşım, reel ve sabit hikaye bulunuyor. Göz atmayı unutmayın!
Sevgiler ❤