Colmar ’ın Pantone kataloğundan fırlamış renklerini yazıyla anlatmak pek mümkün değil ama yine de başlıyorum işte. Sizleri etrafındaki üzüm bağları, kanalları ve geleneksel kütük çerçeveli evleriyle 21. YY’da yaşadığınızı unutturacak Colmar’ın içine çekebilir, havadaki gözle görünmeyen peri tozu parçacıklarını avuç içlerinizde hissettirebilirsem ne mutlu bana : )

Colmar'ın kurabiye evleri: La Petite Venise

La Petite Venise

Fransa’nın kuzeydoğusunda, Almanya ve İsviçre sınırlarına oldukça yakın bir konumda bulunan Colmar komünü Grand Est Bölgesi’ne bağlı Haut-Rhin departmanın merkezi. Grand Est bölgesi bir zamanlar Alsace, Lorraine ve Champagne-Ardenne olarak anılan üç bölgenin bir birleşimi. Her ne kadar bölgenin adı değişse de, Colmar herkesin aklında Alsace Bölgesi’nin bir parçası olarak yer etmiş durumda. Okulda tarih kitaplarında sık sık karşımıza çıkan “Alsace-Lorraine meselesi”ne Strasbourg yazımızda değinmiştik; o yazıyı da okumanıza vesile olsun diye linkini buraya bırakalım : )

Böyle bölge, departman, komün gibi kavramlar havada uçuştukça kafanız karışıyor olabilir. Haklısınız, ama şehir içi ya da Alsace genelinde geçerli toplu taşıma bileti alırken bölge, departman gibi kavramlarla çok sık karşılaşacağınız için bu kavramlara aşina olmanızı sağlamak istiyorum. Fransa idari yapılanmasında ülke önce bölgelere (région), bölgeler departmanlara (departements), departmanlar da komünlere (commune) bölünüyor. Komünler Paris gibi devasa ya da Colmar gibi minik olabiliyor.

Kamu yönetimi dersimiz bittiğine göre coğrafyaya geçebiliriz : ) Vosges Dağları’nın eteklerinde yer alan Colmar’ın kanalları boyunca Ren Nehri’nin bir alt kolu olan Lauch Nehri akıyor. Böyle de güzel bir coğrafyanın orta yerinde, etrafı üzüm bağlarıyla çevrili Colmar, Alsace şaraplarının başkenti konumunda; haliyle Alsace Şarap Rotası’nın da en önemli durağı.

Colmar’ın yaklaşık 68 bin sakini olmasına karşın, bu küçücük alan hala bir ortaçağ kasabası havasında. Tarihi merkezin tamamen yayalara ayrılması, mimari hazinelerin özenle korunmuş olması bu atmosferin sürdürülmesinde en önemli etkenler. Maison Adolph, Maison Pfister, Maison des Têtes gibi bir zamanların tüccarlarının ve zanaatkarlarının meskenleri ile La Petite Venise bölgesindeki renk kartelası gibi dizilmiş evleri gördüğünüzde Colmar’ın neden bu kadar özel olduğunu anlayacaksınız zaten.

Rue des Marchands

Rue des Marchands

Colmar’a Ulaşım

Maalesef Türkiye’den Colmar’a direkt ulaşım yok ancak seyahat planınızı yakınlardaki şehirlerle, hatta ülkelerle genişletip Colmar’a trenle ya da otobüsle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Colmar’ın Almanya ve İsviçre’ye olan yakınlığının avantajını kullanmayı mutlaka gözden geçirin deriz. Örneğin Almanya Stuttgart Garı’ndan Strasbourg’da aktarma yaparak trenle yaklaşık 2 saatte; İsviçre Basel Garı’ndan ise direkt trenle 45 dk’da Colmar’a varabilirsiniz. Paris Gare de l’Est-Colmar arası ise trenle Strasbourg aktarmalı olarak 2,5 saat sürüyor.

Eğer Alsace Bölgesi’ndeki ilk durağınız Strasbourg’sa, buradan trenle 30-35 dk’da Colmar’a ulaşabilirsiniz.

Tren biletlerinizi SNCF’nin (Fransa demiryolları), DB-Bahn’ın (Almanya demiryolları) veya SBB’nin (İsviçre demiryolları) websitelerinden alabilirsiniz.

Tren dışında bir de Avrupa’nın birçok şehri arasında ulaşım hizmeti veren Flixbus’un otobüslerini de kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda trenle gitmekten daha hızlı ve daha ucuz seçenekler çıkabiliyor. Bilet ücretlerini ve otobüs saatlerini Flixbus’un websitesinden inceleyebilirsiniz.

Şehirler / ülkeler arasında araba kiralayarak seyahat etmek niyetindeyseniz de öncelikle Yurt Dışında Araç Kiralama yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg’dan Ulaşım

Bizim Alsace Bölgesi’ndeki ilk durağımız Strasbourg’du. Burada bir gün kaldıktan sonra trenle Colmar’a geçtik. Bölgeye ulaşmak için uçak biletimizi Pegasus Havayolları’nın Basel-Mulhouse (BSL) uçuşuna almıştık. Havaalanı aslında Fransa topraklarında ve asıl adı “EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg”. Havaalanı gerçekten Fransa, Almanya ve İsviçre sınırlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve buradan her üç ülkeye de kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Pasaport kontrolünden geçtikten hemen sonra çıkacağınız koridorda, tam karşınızdaki duvarda Fransa/Almanya ve İsviçre çıkışlarını gösteren yönlendirme tabelalarını göreceksiniz. Havaalanından Colmar’a gitmenin en kolay yolu hemen yakınlardaki Saint Louis Garı’ndan trene binmek. Bunun için Fransa/Almanya çıkışından çıkmalısınız.

Araba kiralama şirketlerinin bankolarının olduğu yerden çıktığınızda, kaldırımda mavi bir direkten ibaret Distribus otobüslerinin durağını göreceksiniz (biz baya durak aradık, sonra aslında sadece bir direk olduğunu fark ettik, bu yüzden özellikle belirtiyoruz). Bu duraktan kalkan 11 no’lu otobüs sizi Saint Louis Garı’na yaklaşık 10 dk’da ulaştıracak. Ücret kişi başı 2,5 Euro ve bileti şoförden nakit karşılığında alabiliyorsunuz. Tren garı ile havaalanı arasında git-gel yapan 11 no’lu otobüsün saat çizelgesine de buradan ulaşabilirsiniz. Otobüsün son durağında indiğinizde gar 250 metre içeride solda kalıyor; zaten yerlerde ve tabelalarda yönlendirmeler var.

Gardaki gişeden ya da SNCF makinelerinden Colmar tren biletinizi alabilirsiniz. Yolculuk 35 dk sürecek. Bilet fiyatları hep aynı, kişi başı 13,40 Euro. Bu yüzden “ay geç kaldım biletler pahalandı” diye endişe etmeyin, aylar önceden de alsanız, son dakika da alsanız ücret değişmiyor.

Saint Louis Garı’ndan Colmar trenine bindikten sonra 24 saat içinde Colmar içinde toplu taşıma kullanmayı planlıyorsanız (ki oteliniz çok dışarılarda değilse Colmar içinde toplu taşıma kullanma ihtiyacı duymayacaksınız), ya da yine 24 saat içinde Alsace Bölgesi ya da Haut-Rhin genelinde ulaşım kullanacaksanız, yazımızın devamında “Alsace Genelinde Toplu Taşıma ile Ulaşım” başlığında yer vereceğimiz “Alsa+ 24Heures” ve “ALSA+ Groupe Journée” bilet seçeneklerini de değerlendirmenizi öneririz. Bu biletlerden alırsanız, biletin başlangıç saatini valide edebilmek için istasyondaki sarı minik makinelere okutmanız gerekiyor.

Tren dışında Flixbus otobüslerini kullanarak da EuroAirport’tan Colmar’a ulaşabilirsiniz.

Strasbourg’dan Ulaşım

Strasbourg tren garındaki gişeden ya da SNCF makinelerinden Colmar tren biletinizi alabilirsiniz. Yolculuk 30-35 dk sürecek. Bilet fiyatları yine fiks 12,90 Euro. “Alsace Genelinde Toplu Taşıma ile Ulaşım” başlığında yer vereceğimiz “Alsa+ 24Heures” ve “ALSA+ Groupe Journée” bilet seçeneklerini bu güzergahta da kullanabilirsiniz.

Strasbourg-Colmar arası ulaşımda Flixbus otobüsleri de bir seçenek.

 

Colmar Tren İstasyonu

Colmar’da Ulaşım

Colmar aslında küçük bir yer. Gezilip görülecek noktaları belirli bir alanda toplandığı için, oteliniz merkezin çok dışında değilse toplu taşıma kullanma ihtiyacınız olmayacaktır diye düşünüyoruz. Yine de sağlık sorunları, hava koşulları vs yüzünden Colmar’ın temel toplu taşıma aracı olan otobüsleri kullanmanız gerekebilir. Bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yere ulaşım seçenekleri ve bilet ücret bilgisi gibi detaylı bilgilere Vialsace’ın websitesinden ulaşabilirsiniz. Ana sayfadaki seyahat planlayıcısı baya hayat kurtarıyor. Otobüs biletlerini ise şoförden alabiliyorsunuz.

Colmar’da internet erişiminiz olacaksa cep telefonunuza indireceğiniz Vialsace uygulaması ile bütün bu bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz.

 

Alsace Genelinde Toplu Taşıma ile Ulaşım

Colmar’ın Alsace Bölgesi’nin kalbinde oluşu, civardaki Strasbourg, Kaysersberg, Riquewhir, Ribeauvillé, Eguisheim gibi diğer kartpostal şehir ve kasabaları gezmek için ideal bir başlangıç noktası olmasını sağlıyor.

Siz de Alsace büyüsüne kapılıp bu muhteşem durakları toplu taşıma ile ziyaret etmek niyetindeyseniz, ulaşım ile ilgili derli toplu tüm bilgileri yine Vialsace’nin websitesinde bulabilirsiniz. Bu siteden her şehir ve kasabanın kendine özgü toplu taşıma hizmet sağlayıcısına ilişkin ücret bilgisi ve zaman çizelgelerine kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Vurgulamak istediğim önemli bir nokta, pazar günleri neredeyse hiçbir otobüsün çalışmıyor olması. Bir pazar günü Colmar’dan çıkalım da civarları gezelim derseniz Rouffach, Obernai gibi noktalara trenle ulaşabilirsiniz. Bunun için de SNCF’nin websitesini incelemenizi öneriyoruz.

Eğer planlarınıza uyarsa, 24 saat boyunca Alsace Bölgesi’nin tümünde (Région), sadece Bas-Rhin ya da sadece Haut-Rhin’de (Département) ya da belirli bir yerde (örneğin sadece Strasbourg, sadece Colmar vs) T.E.R. trenlerinde, otobüslerde ve tramvaylarda geçerli olan “Alsa+ 24Heures” ve “ALSA+ Groupe Journée” seçeneklerini değerlendirmenizi öneririz. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

 

Colmar’da Konaklama

Colmar’da 30-31 Aralık’ta konaklayacağımız için konaklama ücretlerinin yüksek olacağını tahmin etmiştik. Bu sebeple uçak biletlerini alıp da hangi şehirde hangi gün konaklayacağımızı netleştirince Booking.com ve Airbnb’den konaklama seçeneklerini araştırmaya başladık.

Airbnb’de şehir merkezinde hiç uygun fiyatlı yer yoktu; aracımız da olmayacağı için toplu taşımanın kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak merkezin dışına çıkmak istemedik. Booking.com’da yaptığımız ilk rezervasyon ise Colmar’ın ennn güzel yerinde bulunan Saint-Martin’eydi. Otelin cephesi ve ferforje tabelası ayrı güzel, geleneksel Alsace hayatının bir parçası haline geleceğiniz odaları ayrı güzeldi. Yalnız bu rezervasyonu yaparken kafamız nasıl bir güzelmişse artık, geceliğinin 115 Euro oluşuna kafa yormamışız! Neyse ki ücretsiz iptal edebileceğimiz bir rezervasyondu da (galiba buna güvenmişiz…) mantığın sesi ve cüzdanımızın inleyen nağmeleri doğrultusunda rezervasyonu iptal ettik : ) Yalnız özellikle belirtmek istiyorum; daha insani zamanlarda, yani Christmas yılbaşı gibi ekstra yoğun dönemler haricinde Saint-Martin’de gayet uygun bir fiyata konaklama yapabilirsiniz. Mutlaka bir fiyat incelemesi yapın; kesenize ve içinize sinerse rezervasyonu yapın derim.

Hotel Saint Martin

Hotel Saint Martin

Bizim gittiğimiz tarihler dahilinde Colmar’daki en ucuz konaklama seçenekleri Brit Hotel Primo Colmar Centre (iki gece 190 Euro) ve ibis Budget Colmar Centre Ville’di (iki gece 171 Euro). Hem daha ucuz olduğu, hem de gözümüze bi’ tık daha güzel gözüktüğü için ibis’i tercih ettik.

Tercihimizden yana hiç pişmanlık duymadık. Bütçemizi en az zorlayacak seçenek burasıydı ve beklentilerimiz de her zaman olduğu gibi minimum seviyedeydi: temiz ve sıcak bir oda, özel tuvalet ve banyo : ) Altta çift kişilik, üstte tek kişilik yatağı olan bir ranzamız vardı. Oda makul genişlikte olsa da duş ve tuvalet kısmı dardı; o yüzden klostrofobiden müzdarip arkadaşlar rahat edemeyeceklerdir. Buzdolabı eksikliğini ise içecek ve şaraplarımızı pencere önünde soğutarak giderdik : )

Bunun dışında otelin konumu oldukça iyiydi. Otelden çıkıp yürümeye başlayınca 4 dk sonra tarihi merkeze adımımızı atmış oluyorduk. Musée Unterlinden, The Village Hansi & its Museum, Parc du Champ de Mars gibi önemli noktalar hep 4-5 dk’lık yürüme mesafesindeydi. Çok sık kullandığımız tren garına ise yürüyerek 10 dk’da ulaşabiliyorduk. Özetle; fiyat-fayda dengesi açısından başarılı bulduğumuz bu oteli sizler de değerlendirin deriz.

Yeri gelmişken; Booking.com üzerinden yapacağınız rezervasyonlardan karlı çıkmanız için sizleri mutlaka “Booking.com Rezervasyonlarınız için İndirim Fırsatı!” yazımıza bekliyoruz!

 

Colmar’la ilgili anlatacaklarımız bitmedi!  Gezi Rehberi’mize buradan, Yeme-İçme Rehberimiz’e ise buradan ulaşabilirsiniz.

Colmar hakkında daha fazla fotoğraf için sizleri Instagram hesabımıza ve #yalniziyigezdik_colmar etiketimize de bekliyoruz : )