Amalfi Sahilleri’ni anlatan en güzel tabir, İtalyanların “tatlı rehavet” anlamına gelen “dolce far niente”si sanırım : ) Çok turistik olan Amalfi, Positano ve Capri Adası için pek geçerli olmasa da; Minori, Maiori, Atrani ve Ravello gibi küçük ve sakin beldeler tam tatlı bir rehavete kapılıp gideceğiniz cinsten yerler.

“Dolce far niente”: an Italian phrase for pleasantly doing nothing

Haydi, önce Güney İtalya’nın kıvrımlı yollarında konuşlanmış bu kıyı şeridine kuşbakışı bir bakalım. Ondan sonra bu gezimizi nasıl planladık, Amalfi Kıyıları’na nasıl gidilir, nerede konaklanır, beldeler arası ulaşım nasıldır, hepsini detaylı konuşalım : )

Amalfi Sahilleri'nin başkenti Amalfi : )

Amalfi Sahilleri’nin başkenti Amalfi : )

Amalfi Sahilleri Hakkında Genel Bilgi

Amalfi Sahilleri İtalya’nın güneyindeki Campania bölgesinde yer alan bir sahil şeridi. Daracık virajlı bir yol düşünün; bir yanı kobalt mavisi Tiren Denizi; bir yanı mis kokulu limon terasları, üzüm bağları, dik kayalıklar ve pastel renkli balıkçı kasabaları. UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne alınmış büyüleciyi bir manzaradan bahsediyoruz…

Limon terasları - Amalfi Sahilleri

Limon terasları – Amalfi Sahilleri

Bahsettiğimiz sahil şeridi Salerno ve Sorrento şehirleri arasında yer alsa da bu iki şehir de teknik olarak Amalfi Sahilleri’ne dahil değil.

Salerno’ya en yakın kasabadan başlayacak olursak karşılaşacağımız dizilim şu şekilde:

  • Vietri Sul Mare
  • Cetara
  • Maiori
  • Minori
  • Atrani
  • Ravello
  • Scala
  • Amalfi
  • Conca dei Marini
  • Furore
  • Praiano
  • Positano
  • Tramonti

Ravello, Scala, Furore ve Tramonti Amalfi Kıyıları’na dahil olsalar da aslında deniz seviyesinden baya yüksekte kalan daha içerideki beldeler.

Bu beldeler dışında Amalfi Sahilleri’nde dahil üç tane de ada mevcut: Capri, Ischia ve Procida.

Amalfi Sahilleri Gezimizi Nasıl Planladık?

Amalfi Sahilleri seyahati planı tam olarak nasıl çıktı hiç hatırlamıyorum : D Geçen sene iki arkadaşımızdan biri Temmuz’da, biri de Eylül’de gitmişti Amalfi Sahilleri’ne. Onların fotoğraflarına bakarken bayılmıştım, ama özel olarak “Biz de buraya gitmeliyiz!” diye bir plan yapmamıştım o zaman. Sanırım bilinçaltıma kazınmış : )

Bu seyahati planlarken elimde olan tek şey 2016 Eylül ayı sonlarında Pegasus’un 2017 yaz sezonu biletlerini kampanyalı olarak satışa sunacağına yönelik inancımdı. Sanmayın ki bir şey biliyordum; bu zamana kadarki tecrüblerimden Mart sonlarında kış sezonu, Eylül sonlarında da yaz sezonu biletlerinin kampanyalı olarak satışa açıldığını düşünüyordum. Biletler satışa açılmadan Nisan-Ekim 2017 aralığındaki tüm seyahatlerimizi planlamak ve biletler satışa açılır açılmaz allahallaaaah! sesleri eşliğinde biletleme yapma gibi bir hedefim vardı : )

Önümde takvim, bir elimde kağıt-kalem, başladım hesaplar yapmaya. Yaz tatili planı büyük bir sorundu. Çünkü ilk defa ikimizin de, yıllık izin tarihlerimizi belirlememize engel olan sınav/proje işleri vardı. Tarihleri netleştirmek neredeyse imkansız olunca en iyi seçenek “flex” bilet almak olacaktı ama yaklaşık hangi tarihlere alabileceğimize bile karar veremeyecek durumdaydık.

Bu arada o zamana kadar hiç yurtdışında deniz tatili yapmamıştık ve açıkçası biraz çekiniyorduk. Yurtdışında yanımızda para, telefon ve fotoğraf makinesi varken plaja gitmek gözümüzü korkutuyordu. Ama yurtiçinde yaptığımız “otele kapanıp kalma” konseptli deniz tatilleri de artık bize hitap etmiyordu.

Sanırım bu noktada akadaşlarımın Amalfi Sahilleri tatilleri bilinçaltımdan hortladı : ) Amalfi Sahilleri’ne gitmek için nereye uçmak lazım, bir beldeden diğerine nasıl geçiliyor, kabaca ne kadarlık bir bütçe gerek diye biraz ön araştırma yaptım. Baktık ki bu gezi Türkiye’de her şey dahil bir tatile ayıracağımız bütçe ile yaklaşık aynı olacak, ve hatta birkaç gün daha uzun olacak; 2017 yazı için Amalfi Sahilleri’ne gitme kararımızı kesinleştirdik ve uçak biletlerinin kampanyalı olarak satışa çıkmasını beklemeye başladık.

Kampanyalı uçak bileti beklerken kurulan hayaller - Amalfi Sahilleri

Kampanyalı uçak bileti beklerken kurulan hayaller – Amalfi Sahilleri

2016 Eylül ayı geldi; şu an tam hatırlamasam da beklediğim tarihten çok daha geç bir tarihte biletler satışa çıktı. Fakat sadece bazı rotalardaki bazı biletler kampanyalıydı ve bu biletler arasında bizim dört gözle beklediğimiz biletler yoktu : ( “Pusuya yatayım da bir şekilde bir kampanya olursa hemen atlarım” dedim, takibe başladım. O an hiç bir zaman gelmedi dostlar : D

Zaman su gibi aktıı, geçtiii. 2017 Mayıs’ında bizim de yıllık izin tarihleri kabaca belli oldu. Hemen hem Roma hem de Napoli için en uygun biletleri araştırmaya başladık. En uygun bilet Pegasus ile Roma uçuşuydu. Biletleri beklediğimiz kadar uygun fiyata alamadığımız için üzgündük ama totalde 8.5 günlük seyahatimiz için 5 günlük bir herşey dahil otel ücreti ödedik. Hem de 5 gün Amalfi Sahilleri, 1 gün Napoli ve Pompei, 2.5 gün de Roma ile doldu dolu geçen muhteşem bir seyahat oldu! (Napoli, Pompei ve Roma gezi rehberlerimizi de en kısa sürede yayınlayacağız : ) )

 

Amalfi Kıyıları’na Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Amalfi Kıyıları’na ulaşmanın en kolay yolu Napoli’ye direkt uçuş olsa da, seyahat planınızı genişletme isteğiniz ve bütçeninize göre farklı alternatifler de mevcut.

Mesela ben ne zaman bakarsam bakayım Napoli’ye yaz ayları için ucuz bilet bulamadığım için, bir de tarihlerimiz tam net olmadığı için uygun fiyatlı bir biletle flex seçeneği ile birleştirip Pegasus ile Roma’ya uçmaya karar verdik. Böylece üç sene önce gittiğimiz ve doyamadığımız, aşırı özlediğimiz Roma’yı da tekrar görebilme fırsatımız oldu.

Biz şimdi sizlere hem Napoli’den direkt nasıl ulaşabileceğinizi hem de Türkiye’den direkt Roma’ya uçacağınız alternatif rotayı anlatalım:

 

1) Napoli’den Amalfi Sahilleri’ne Ulaşım

Türkiye kalkışlı uçuşlardan Amalfi Sahilleri’ne en yakın olanı Napoli uçuşları. Eğer siz direkt Napoli’ye uçacaksanız Napoli’den sonra önünüzde üç seçenek var:

Napoli’den direkt Amalfi Sahilleri’ne geçiş

Napoli’den kalkan Sita otobüsleri ile Vietri Sul Mare-Cetara-Mairori-Minori-Atrani ve Amalfi kasabalarından birine ulaşabilirsiniz. Napoli – Amalfi arası tam 2 saat sürüyor. Sezona göre otobüs saatleri değiştiği için güncel bilgiye Sita Sud’un websitesinden ulaşabilirsiniz. Yazının sonunda tüm firmaların web adreslerine yer verdik.

Napoli-Salerno-Amalfi Sahilleri rotası

Napoli’den Salerno’ya trenle veya Sita otobüsleriyle geçebilirsiniz. Farklı otobüs firması seçenekleri de var sanırım ama açıkçası onları araştırmadım. Dilerseniz yazımızın “Ulaşım Uygulamaları” kısmında yer verdiğimiz “Rome2Rio” gibi uygulamalardan farklı seçenekleri de araştırabilirsiniz.

Tren yolculuğu yaklaşık 40 dakika sürüyor. Çeşitli tren seçenekleri var; bunlar aşağı yukarı benzer sürelere sahip. Biz Roma’dan trenle Napoli’ye geçip; oradan Salerno trenine binmiştik ve tren biletini kişi başı 4,70 Euro’ya almıştık.

Sita otobüslerinin sefer bilgileri için Sita Sud’un sitesini kontrol etmenizi öneririm. Sezona ve güne göre farklı kalkış saatleri var. Ulaşım 1 saat 15 dk sürüyor. Bilet fiyatları bu yazıyı yazarken 7 Euro idi.

Salerno’dan Amalfi Sahilleri’ne ulaşım için ise Sita otobüslerini ya da deniz otobüslerini kullanabilirsiniz.

Napoli-Sorrento-Amalfi Sahilleri rotası

Napoli’den Sorrento’ya 45dk’lık bir feribot yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları 14 Euro.

Napoli Garibaldi İstasyonu’ndan Sorrento’ya Linee Vesuviane ile ortalama 1 saatlik bir tren yolculuğuyla da ulaşabilirsiniz. Ticket Integrato Campania (“TİC “) bileti ile 4,50 Euro’ya bu yolculuğu gerçekleştirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Linee Vesuviane ve Ticket Integrato Campania websitelerini ziyaret edebilirsiniz.

İsterseniz bir de Napoli Havaalanı’ndan Sorrento’ya otobüsle ulaşım var. Detaylı bilgi için firmanın websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sorrento’dan Amalfi Sahilleri’ne ulaşım için ise deniz otobüsü seçeneklerini kullanarak Amalfi’ye ya da Positano’ya ulaşabilirsiniz; ya da Sita otobüslerini kullanarak Sorrento’dan Amalfi’ye ya da Positano’ya geçebilirsiniz.

2) Roma’dan Amalfi Sahilleri’ne Ulaşım

Roma-Napoli-Salerno-Amalfi Sahilleri rotası

Siz de bizim gibi önce Roma’ya uçacaksanız, Amalfi Sahilleri’ne nasıl ulaşılır hemen paylaşalım. Biz Roma’da bir gün geçirdikten sonra Roma’dan trenle önce Napoli’ye geçtik.

Roma-Napoli treni

Roma-Napoli treni

Napoli tren istasyonuna varır varmaz 50 dk sonra kalkacak Salerno trenine bilet aldık. Salerno tren garında indiğimizde, 10 dk’lık bir yürüyüş ile Sita otobüsünün kalkış noktası olan Via Vinciprova caddesindeki durağa ulaştık. Elinizdeki eşyalar ağır değilse tavsiyem otobüse kalkış noktasından binmek. Oradan kalkan otobüs dönüp tren garına da uğruyor ama burada gerçekten çok kalabalık bir sıra sizi bekleyebilir. Sita şoförleri bazen otobüs çok dolu olursa ayakta almayabiliyorlar; işinizi şansa bırakmayın deriz.

Napoli’den Salerno’ya tren biletini biz online olarak almadık; hem iki tren arasında az bir süre vardı ve hem de biletler ucuzdu; risk almaya hiç gerek yoktu. Napoli tren garındaki makinelerden rahat rahat aldık biletlerimizi. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürdü ve tren bileti kişi başı 4,70 Euro’ydu.

Espressosuz asla! - Salerno tren istasyonu

Espressosuz asla! – Salerno tren istasyonu

Salerno’da Sita otobüslerinin kalkış durağı olan Salerno(Via Vİnciprova) durağına geldiğimizde, bilet satan Sita çalışanlarına Minori’ye gideceğimizi söyledik ve ona uygun biletlerimizi aldık. Biletler kişi başı 2.40 Euro’ydu. İşin ilginç tarafı, Minori’den Salerno’ya dönerken aynı biletleri kişi başı 2 Euro’ya aldık. Anlamak mümkün değil : )  Bu arada Minori yazımızda bahsettiğimiz üzere konakladığımız Hotel Settebello’nun tam önünde Sita durağı vardı. Salerno’dan buraya 1 saatte vardık.

5 günlük Amalfi Sahilleri gezimiz tamamladığımızda yine Minori’den Salerno’ya Sita otobüsüyle ulaşıp oradan Napoli’ye trenle geçtik. Ne direkt Napoli’ye giden Sita otobüsü, ne de Minori’den Salerno’ya giden Travelmar deniz otobüsünün saatleri bize uygun değildi.

Amalfi Sahilleri- Minori plajları

Amalfi Sahilleri- Minori plajları

Roma-Salerno-Amalfi Sahilleri rotası

Roma’dan direkt Salerno’ya giden bir treni de tercih edebilir ve 2 saatte Salerno’ya ulaşabilirsiniz. Bize uygun olan bir saatte kalkan tren yoktu maalasef.

Roma’dan Salerno’ya ulaşmanın bir diğer yolu da FlixBus. FlixBus Avrupa’nın birçok şehri arasında faaliyet gösteren bir otobüs şirketi. Napoli’den geçerek yaklaşık 4 saatte Salerno’ya ulaşıyor. Yani Roma-Napoli arası için de alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Roma-Napoli-Sorrento-Amalfi Sahilleri rotası

Roma’dan Sorrento’ya direkt tren yok. Önce Napoli’ye uğramanız gerekecek. Dilerseniz Flixbus’la Napoli ve Pompei üzerinden geçerek 4 saat 15 dk’da Sorrento’ya ulaşabilirsiniz.

Amalfi Sahilleri’nde Konaklama

Amalfi Sahilleri’ni gezmek için bizce en iyi yöntem bir “baz yerleşke” belirleyip diğer beldelere ve adalara günübirlik gidip gelmek. Özellikle araba kiralamamışsanız Sita’larda, deniz otobüslerinde elinizde bavullarla uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bir de bazı beldeler düzayak değil, baya yamaçlı yokuşlu yerler var; otelinize ulaşmak için sıcakta yokuşlar, merdivenler çıkmak durumunda da kalabilirsiniz.

Mesela burada kalırmışsınız : p - Amalfi Sahilleri'nin yamaçları

Mesela burada kalırmışsınız : p – Amalfi Sahilleri’nin yamaçları

Bizim gözlemimiz tüm beldeler (ve Capri Adası) birbirinden güzel; hepsinin diğerlerinden ayrılan farklı bir güzelliği var. Beldeler arası ulaşım söz konusu olduğunda da çok büyük farklar yok. Yalnız konaklama ücretleri arasında bütçenizi baya etkileyecek farklar bulunuyor.

Amalfi, Positano ve Capri Adası Amalfi Kıyıları’nın adı en çok duyulmuş, en popüler bölgeleri. Haliyle buralarda konaklama ücretleri yüksek; aynı zamanda bir o kadar da kalabalıklar. Bütçe sıkıntınız yoksa ya da biraz daha sakin bir yerde konaklayayım gibi bir düşünceye sahip değilseniz seçim serbest : ) Aksi takdirde izninizle bir-iki önerimiz olacak : )

Positano - Amalfi Sahilleri

Positano – Amalfi Sahilleri

Yazının başında bahsettiğim iki arkadaşımdan biri Capri Adası’nda konaklamayı tercih ederken diğeri sevgili Gezici Günlük‘ün önerisi olan Minori’de, yine onun da konaklamış olduğu Hotel Caporal’de konaklamıştı. Döndüğünde hem otelden hem Minori’de konaklamış olmaktan duyduğu memnuniyet tabi ki benim de ilk olarak Minori’yi araştırmama neden oldu.

Gördük ki Minori bizim için de en uygun seçenekti: bir kere seçtiğimiz tarihler için en uygun konaklama Minori’de, Hotel Caporal’in hemen karşısındaki Settebello Hotel’deydi. Otelin hemen önünde Sita durağı vardı ve diğer beldelere ulaşım da kolaydı. Beldede turist akını popüler bölgelere göre çok daha azdı. Araştırmalarımıza göre denizi çok güzeldi ve plajlar otele 300 m uzaklıktaydı. Travelmar ve Alicost deniz otobüsleri hemen bu plajlardan kalkıyordu; ayrıca Capri Adası’na da direkt deniz ulaşımı vardı.

Minori’yi kendi gözlerimle gördüğüm ilk andan beri ne kadar doğru bir karar vermişiz diyorum. Minori hakkındaki tüm güzel düşüncelerimizi Minori yazımızda kelimelere dökmeye çalıştım; bir okuyun ve fotoğraflara bakın derim. Bence siz de Minori’de konaklamayı tercih edeceksiniz : )

Minori’den sonraki önerim ise Maiori olacak. Maiori’nin uzun sahil şeridi pansiyonlarla dolu. Ama Minori’deki “burası bizim eivimiz gibi” hissini Maiori’de yaşayamadık. Burası sanki bir “geçicilik” hissi veriyor insana; birkaç gün sonra bavulunu toplayıp döneceğini hissettiriyor bir şekilde. Yine de düzayak oluşu ve popüler bölgelere göre daha sakin olması, görece uygun konaklama ücretleri Maiori’yi tercih sebebi yapabilir.

 

Amalfi Sahilleri’nde Beldeler Arası Ulaşım Seçenekleri

Amalfi Sahilleri’nde beldeler arasında gezerken önünüzde temel olarak üç seçenek var:

 

1) Araba kiralamak

Araba kiralayıp gezmek birçok yerde size büyük kolaylık ve rahatlık sağlayabilir ama Amalfi Kıyıları’na yüksek sezonda gidiyorsanız araba kiralamamanız için sizi şiddetle uyaracağız. Yollar gerçekten dar, bir de bu dar yolun denize nazır kayalıklar üzerinden geçtiğini, bazı yerlerde sadece bir araç geçecek kadar daraldığını, yolların kalabalık olabildiğini, Sita şoförleri yılların tecrübesiyle bu yollardan kıvarklıkla geçtiği için sizin karşıdan gelirken far tutulmuş tavşan gibi kalabileceğinizi ve havanın sıcak olduğunu hesaba katın lütfen. Mayıs ya da Eylül aylarında gidiyorsanız araba kiralamak mantıklı bir seçenek oluyormuş; ben gidenlerin deneyimlerini aktarıyorum : )

2) Sita otobüsleri

Salerno-Amalfi, Sorrento-Amalfi, Amalfi-Scala ve Napoli-Amalfi güzergahlarına ait sefer saatleri bilgilerine Sita Sud’un websitesinden ulaşabilirsiniz. Ama çok rica ediyorum gitmeden önce yine girip kontrol edin; gideceğiniz zamana göre bu saatler değişebilir.

Sita’nın bilet sistemi biraz değişik. İnip bindiğiniz durağa göre almanız gereken bilet fiyatı değişiklik gösterebiliyor, bir standardı da yok gibi. Her beldede Sita biletlerini alabileceğiniz en az bir büfe, dükkan vs mevcut. Bazı duraklarda bilet satan Sita çalışanları da bulunuyor.

Bazı biletlerde aktarma da geçerli ancak inanın biz bu sistemi çözemedik : D Mesela Minori’den Positano’ya gitmek istiyorsunuz. Bunun için önce Amalfi’ye ulaşmanız ve Positano yönüne giden başka bir Sita otobüsüne binmeniz gerek. Bilet satan adam her iki yolculuk için de aynı bileti kullanabileceğinizi, ekstra bilet almanıza gerek olmadığını söyleyebilir. Ancak Amalfi’den Positano otobüsüne binerken biletlerinizi elle kontrol eden şoför böyle bir şeyin doğru olmadığını, gidip yeni bir bilet almanız gerektiğini söylerse şaşırmayın; biz şaşırdık -.-  Aynı rotada şoför kontrol etmeden biletinizi otobüsün içindeki makineye basabilmenize izin verirse bu biletin gerçekten aktarma yaptığına şahit olacaksınız : )

Sita otobüsleri - Amalfi Sahilleri

Sita otobüsleri – Amalfi Sahilleri

Biz 5 günde Capri Adası hariç beldeler arası ulaşım için Sita otobüs biletlerine iki kişi toplamda 37.70 Euro harcamışız. Biraz fikir vermesi açısından beldeler arası bilet fiyatlarına da yer verelim:

  • Minori-Maiori : 1,30 Euro
  • Minori-Atrani: 1,30 Euro
  • Minori-Amalfi: 2,00 Euro
  • Amalfi-Ravello: 1,30 Euro
  • Fiordo di Furore-Amalfi: 1,30 Euro
  • Minori-Amalfi aktarma-Positano: 2,00 Euro

3) Denizyolu

Amalfi Sahilleri’ne ulaşım için bir diğer alternatif de deniz yolu. Travelmar, Alicost, Gescab, Aliscafo Snav, Alilauro gibi firmalarının çeşitli ulaşım seçenekleri var. Deniz ulaşımını kullanmak özellikle trafiğin yoğun olduğu öğle saatlerinde daha akıllıca olabilir ancak son sefer saatleri ve sefer aralıkları bize hiç uygun olmadığı ve ulaşım ücretleri Sita’ya göre çok daha pahalı olduğu için biz Capri Adası dışında hiçbir yere denizyolu ile gitmedik.

Travelmar deniz otobüsleri - Amalfi Sahilleri

Travelmar deniz otobüsleri – Amalfi Sahilleri

Ulaşım için Faydalı Linkler

Şehirler arası tren biletleri için Trenitalia’nın websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şehirler arası otobüs biletleri için ise FlixBus’un websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Beldeler arası çalışan Sita otobüslerinin saat çizelgesine Sita Sud’un websitesinden ulaşabilirsiniz.

Denizyolu ulaşımı için Travelmar, AlicostAlilauroAliscafo Snav ve Gescab firmalarının websitelerine göz atabilirsiniz.

Dar yollarda trafikten Vespa'nız ile kaçabilirsiniz tabii : )

Dar yollarda trafikten Vespa’nız ile kaçabilirsiniz tabii : )

Ulaşım Uygulamaları

Amalfi Sahilleri’nde ulaşım için toplu taşıma kullanacaksanız kendinizi garantiye almak için internet ulaşımınız olsa iyi olur deriz. Özellikle Sita otobüslerini kullanırken ineceğiniz durağın hangisi olduğunu ve bu durağa yaklaşıp yaklaşmadığınızı önceden kestirmeniz baya önemli. Sita Sud’un websitesinde yer alan saat çizelgelerinde o güzergahta yer alan tüm duraklar yer almıyor. Ana duraklar arasında çok sayıda durak olabiliyor. Eğer ineceğiniz durağa yaklaşırken ikaz düğmesine basmazsanız, durakta binmek için bekleyen birisi de yoksa, şoförün durmayacağına kesin gözüyle bakabilirsiniz.

Çoğu durak Google Maps’te bile dikkat çekici bir şekilde yer almıyor. Uygulamayı online kullansanız dahi ana duraklar haricinde bir durak kullanacaksanız çok sağlıklı olmayabiliyor. Buna çözüm olarak Sita saat çizelgelerinde yer aldığı için dikkatimizi çeken ve hemen indirdiğimiz Moovit uygulaması ile Rome2Rio uygulamalarını kullandık ve çok memnun kaldık. Uygulamalar maalesef internet bağlantısı olmadan çalışmıyor. İnternet olayını çözmek için biz bir süredir gittiğimiz ülkelerde “data-only” SIM kart satın alıyoruz. Hatta bazen aynı ülkeye daha sonra giderken bu SİM kartı yanımızda götürüp içine yeni bir paket alıyoruz. Bu gezimizde de Roma Tren İsyasyonu’nda üst kattaki TİM’den sadece internet paketi satın aldık.

 

Amalfi Sahilleri Plajlarında Güvenlik Mevzusu

Amalfi Sahilleri'nin en güzellerinden: Minori Plajı

Amalfi Sahilleri’nin en güzellerinden: Minori Plajı

Amalfi Sahilleri gezimiz hayatımızda ilk defa yurtdışında denize girdiğimiz tatil olarak yer edecek bizde. Tiren Denizi’ndeki ilk tecrübemiz olan Minori sahilinde hem heyecanlı hem de tedirgindik. İçinde kompakt makine görünümündeki aynasız profesyonel fotoğraf makinemiz, yüklü miktarda olmasa da içinde nakit para ve kredi kartlarımızın olduğu cüzdanlarımız ve telefonlarımızın bulunduğu çantaları bırakıp birlikte denize girmek büyük riskti. Ama ayrı ayrı nöbetçi mantığıyla denize girmeyi de hiç istemiyorduk. Bu noktada radikal bir şekilde birlikte denize girip çantaları uzaktan gözetlemeye karar verdik. Sanırım bu kararımızdaki en büyük etken etraftaki insanların büyük ölçüde İtalyan aileler olmasıydı. Bu andan itibaren Amalfi Kıyıları’nda denize girdiğimiz tüm beldelerde aynı anda denize girip çantalarımızı uzaktan gözetlemekle yetindik. Gözlemlediğimiz kadarıyla insanlar da genelde bu şekilde hareket ediyorlar. Belki biz şanslıydık belki de gerçekten buralarda hırsızlık olmuyor bilemiyorum ama çok şükür hiçbir olay yaşamadan, hiçbir şeyimizi çaldırmadan gezimizi tamamladık.