Münih’in kalbimdeki yeri bi’ ayrı… Böyle birlikte deli dolu vakit geçirdiğimiz bir arkadaşım gibi değil de, uzun yıllardır tanıştığımız ama ayrı düştüğümüz, yine de her kavuşmamızda beni sımsıkı kucaklayan, “gel şöyle seninle uzun uzun sohbet edelim” diyen bir dostum gibi… Bu his 2016 Eylül ayında şehre ilk adım attığımda da aynıydı, bu sene Eylül’de yeniden buluştuğumuzda da aynı.

Münih’i Köln ve Frankfurt’tan sonra, Berlin’den ise önce keşfetmiştim. Farklı zamanlarda gittiğim bu üç şehri de beğendim ama aşağı yukarı benzer tat verdiler; dolayısıyla genel Almanya algım bunların kombinasyonundan ibaret. Oysa Münih, hem şehrin kendisi hem de insanlarıyla bambaşka bir ülkedeymiş gibi hissettirdi bana hep. Neredeyse “burası İtalya’nın en kuzey şehri falan olsa gerek” diyebileceğim kadar hem de : )

Aslında bu durumun benimle bir alakası yok; Münih’in tarzı gerçekten de Almanya’nın genelinden oldukça farklı. Bunun temel nedeni şehrin bulunduğu Bavyera eyaletinin ülkenin geri kalanından kültürel ve tarihsel olarak farklılık göstermesi. Almanya’nın güney kesiminde yer alan Bavyera, Avusturya sınırı boyunca inci gibi dizilmiş Bavyera Alpleriyle, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı insanlarıyla (Oktoberfest geleneği, bazı köylerde hala geleneksel kıyafetlerin giyiliyor oluşu gibi), günümüzde bile bize Orta Çağı yaşatan kasabalarıyla ve ülkenin en zengin eyaletlerinden biri oluşuyla öne çıkıyor. Bavyera’nın başkenti olan Münih’in de bundan geri kalması beklenemezdi tabii ki : )

Münih diyince birçok kişinin aklına Oktoberfest ve Bayern Münih gelse de, emin olun bu şehir bunlardan çok çok daha fazlasını vaat ediyor. Haydi o zaman, bu kadar ballandırdığımız Münih’in olayı neymiş, neler vaat ediyormuş hep birlikte görelim : )

Eisbachwelle - Münih

Eisbachwelle – Münih

Münih’e Ulaşım

Türkiye’den Münih’e direkt uçuş yapan hava yolu şirketleri bulunuyor. Şayet rotanızı Münih yakınlarındaki diğer şehirlerden başlatarak çizmek isterseniz ya da Münih’e gelmişken rotanızı genişletmek isterseniz Nürnberg, Stuttgart, Ulm hatta Frankfurt gibi Alman şehirleri ve Avusturya sınırına yakınlığı dolayısıyla Salzburg ve Innsbrück güzel seçenekler. Buralardan Münih’e otobüs ya da trenle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Avrupa’da şehirler arası ulaşım için bizim ilk tercihimiz hep tren oluyor. Bunda trenle seyahat etmekten büyük keyif alıyor olmamızın etkisi dev : ) Uçakla aktarma yapmaktan çok daha ucuz bir seçenek olması ve genellikle otobüs yolculuklarından daha kısa sürmesi de diğer önemli etkenler. Münih’e ilk gidişimizde de Frankfurt’tan trenle ulaşımı seçtik ve 3 saatlik bir tren yolculuğu yaptık. İkinci gidişimizde ise direkt Münih’e uçup oradan trenle 2 saatte Salzburg’a ulaştık. Tren yolcukları Stuttgart’tan 2 saat 15 dk, Nürnberg’den 1 saat 10 dk, Ulm’den 1 saat 20 dk ve Innsbrück’ten 1 saat 45 dk sürüyor.

Seyahatinizde tren veya otobüs kullanacaksanız Almanya çıkışlı tren yolculukları için Deutsche Bahn’ın, Avusturya çıkışlı tren yolculukları için ÖBB’nin, otobüs yolculukları için ise Flixbus’un websitesinden saat çizelgelerini ve ücretleri inceleyebilirsiniz.

Şehirler / ülkeler arasında araba kiralayarak seyahat etmek niyetindeyseniz de öncelikle Yurt Dışında Araç Kiralama yazımızı okumanızı tavsiye ederiz : )

Deutsche Bahn ve Bayern-Ticket Avantajı

Deutsche Bahn’ın inanılmaz bir bilet çeşitliliği olduğunu özellikle vurgulamak istiyoruz. Bölgesel geçerliliği olan biletler, German Rail Pass gibi hem Almanya geneli hem de yakınlardaki ülkelere ait şehirlere olan ulaşımı kapsayan seçenekler çok fazla. Planınıza göre doğru bileti seçerseniz büyük ekonomi yapabilirsiniz.

Münih söz konusu olduğunda Bavyera eyaleti genelini, Ulm’ü ve Salzburg, Kufstein, Reutte gibi Avusturya dahilindeki destinasyonları da kapsayan Bayern-Ticket ve Bayern-Ticket Nacht seçenekleri mutlaka ama mutlaka göz önünde bulundurun. Çok kısa özetlemek gerekirse Bayern-Ticket için kişi başı 25 Euro ve ekstra her yolcu için (4 kişiye kadar) 6 Euro ödüyorsunuz. Hafta içleri 09:00’dan ertesi gün 03:00’e, hafta sonları ve resmi tatillerde ise o gün 00:00’dan ertesi gün 03:00’e kadar geçerli. Bu süre zarfında, geçerli olan bölgeler arasında, tüm yerel ve bölgesel trenleri, ulaşım ağlarını ve neredeyse tüm otobüs hatlarını kullanarak dilediğiniz kadar gidin gelin, aktarma yapın hiçbir ilave ücret ödemiyorsunuz. Özellikle kalabalık grupla günübirlik seyahat ediyorsanız inanılmaz avantajlı olabiliyor. Bayern-Ticket Nacht ise hafta içleri 18:00’den ertesi gün 06:00’ya, hafta sonları ve resmi tatillerde ise o gün 18:00’den ertesi gün 19:00’a kadar geçerli.

Münih’te Ulaşım

Münih’te ulaşım S-Bahn, U-Bahn, tramvay ve otobüslerle sağlanıyor. Şehir halkalar halinde 4 bölgeye ayrılmış durumda. Gitmek istediğiniz yerin bulunduğu bölgeye göre almanız gereken biletin tipi de değişiyor. Şehrin en iç kısmındaki merkez bölgesinde yani “Innenraum” / “inner district”te zaman geçirecekseniz tek bölge içinde ulaşımı kapsayan en ucuz bilet seçeneği size yetecektir. Ancak havaalanı en dıştaki 4. bölgede yer aldığı için havaalanına gideceğiniz ya da havaalanından döneceğiz günlerde en pahalı seçenek olan “Gesamtnetz” / “entire network” bileti almak durumunda kalıyorsunuz. Bölge haritalarını buradan , bilet seçeneklerini ve ücretlerini de buradan inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. MVV Journey Planner sayfası da çıkış ve varış noktalarınızı seçtiğinizde size hem ulaşım hem de almanız gereken bilet seçeneklerini sunuyor. Münih’te geçireceğiniz günlerde şehir içi ulaşımı kolaylıkla yönetmek için burada yer alan ulaşım ağı haritalarını da kullanabilirsiniz.

Bilet Alırken

Biletlerinizi istasyonlardaki kırmızı renkli DB Bahn bilet makinelerinden nakit ya da kredi kartıyla kolaylıkla alabilirsiniz. Aldığınız biletlerin geçerli hale gelmesi için istasyonlarda bulunan makinelerde damgalanarak valide edilmesi gerekiyor. Biletinizi makineden satın alırken dilerseniz bileti valide edilmiş halde, dilerseniz de sonradan valide edilecek şekilde alabilirsiniz. Daha sonraki günlerde kullanacağınız biletleri önceden alıp stoklayacaksanız valide edilmemiş olarak almanız gerekecek. Kullanmadan önce istasyonlardaki makinelerden valide etmeyi unutmayın ama : ) Validasyon konusunda soru işaretleriniz varsa bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Size en uygun olacak bilet çeşitlerini ve ücretlerini görebileceğiniz linke yukarıda yer vermiştik; burayı biraz kurcalamanızı tavsiye ediyoruz. Münih’i yalnız başına gezecekler ve gün içinde ulaşımı sık kullanacaklar için “single-Tageskarte” / “single day ticket” denilen tek kişilik günlük bilet seçeneğini öneririz. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız “gruppen-Tageskarte” / “group day ticket” tam sizlik! 2 kişilik bilet ücretinden birazcık daha az bir fiyata 5 kişiye kadar günlük sınırsız ulaşım sağlayabilirsiniz. 6-14 yaş arasındaki 2 çocuk 1 yetişkin olarak sayılıyor. Günlük biletler validasyon anından ertesi gün sabah 06:00’ya kadar geçerli oluyor ve bir günlük ve üç günlük seçenekleri oluyor.

Biz bu bilet seçeneklerini nasıl kullandık hemen örnek verelim. İlk gidişimizde 5 kişi, ikinci gidişimizde ise 2 kişiydik. Gün içinde havaalanına gitmiyorsak ve ulaşımı sık kullanacaksak “Gruppen-Tageskarte Innenraum” yani “inner district day ticket” / “iç bölge günlük grup bileti” aldık (kalış süremize 3 günlük biletler uymuyordu). Şu an için bu biletin ücreti 12,60 Euro. Eğer havaalanına gitmemiz ya da oradan gelmemiz gereken bir gün varsa sadece o gün için “Gruppen-Tageskarte Gesamtnetz” yani “entire network group day ticket” / “tüm ağ günlük grup bileti” aldık. Bunun ücreti de 23.90 Euro.

Havaalanı Ulaşımı

Münih Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için havaalanı binasındaki yeşil S-Bahn tabelalarını takip ederek tren istasyonuna inmelisiniz. Şehir merkezindeki tren istasyonu München Hauptbahnhof-Central Station’a S-Bahn S1 Ostbahnhof trenini kullanarak 46 dk’da, veya S-Bahn S8 Herrsching trenini kullanarak 41 dk’da ulaşabilirsiniz. Aynı trenler merkezdeki diğer istasyonlar olan Karlsplatz ve Marienplatz’a da uğruyor.

Şehir merkezinden havaalanına dönerken bir uyarı: iki çeşit S1 bulunuyor, hangisine bindiğinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Bir tanesinin son durağı Flughafen München yani havaalanı iken diğerinin Freising. Freising’e giden S1’e binerseniz Neufahrn durağında inmeli ve havaalanına giden başka bir S1’in gelmesini beklemelisiniz.

Emanet Bagaj

Münih’e günübirlik seyahat edecekler ya da otele gitmeden önce yüklerinden arınmış bir şekilde şehir merkezinde gezmek isteyenler için emanet bagaj uygulamasından da bahsetmek istedik. Özellikle Oktoberfest zamanlarında emanet bagajlar hayat kurtarıyor çünkü güvenlik önlemleri sebebiyle festival alanına belirli bir büyüklüğü aşan sırt çantasını dahi sokmuyorlar!

München Hauptbahnhof-Central Station’da otomatik dolaplardan oluşan oldukça büyük bagaj emanet alanı yer alıyor. Dolaplar bozuk parayla çalışıyor, bu yüzden yanınıza bozuk para olsa iyi olur. Yoksa da çok dert etmeyin, bagaj emanet alanında bazı duvarlarda gömme para bozdurma makineleri var. Onlar da olmazsa istasyondaki Rail & Fresh paralı tuvaletlerinde para bozdurma makineleri bulunuyor. Üç boy dolap bulunuyor ve fiyatları 24 saat için 3 ila 5 Euro arasında değişiyor. Güncel bilgi için MVV’nin websitesine bakmak faydalı olacaktır.

München Hauptbahnhof-Central Station bagaj emanet

München Hauptbahnhof-Central Station bagaj emanet

Havaalanında ise bagaj emanet hizmetini kanlı canlı insanlar veriyor. Terminal 1’deki 24 saat açıkken Terminal 2’deki 05:00-23:59 arasında hizmet veriyor. Detaylı bilgiye ve ücretlere buradan ulaşabilirsiniz.

 

Münih’le ilgili anlatacaklarımız bitmedi! Ayaklarınıza kara sular indirecek kadar uzun Münih Gezi Rehberimiz’e buradan , en az 2 kg alma garantili Münih Yeme-İçme ve Alışveriş Rehberimiz’e ise buradan ulaşabilirsiniz.

Münih hakkında daha fazla fotoğraf için sizleri Instagram hesabımıza ve #yalniziyigezdik_münih etiketimize de bekliyoruz : )