Daracık sahil şeridinde yan yana dizilmeleri mümkün olamayınca, güzellikleri saklı kalmasın diye üst sıralara doğru ilerlemiş, sırtlarını zeytin ağaçlarına ve üzüm bağlarına yaslamış pastel renkli evlerin gösteriş yarışı yaptıkları bir manzaranın içindesiniz. Minicik marinalarda bekleyen balıkçı teknelerinin kayalıklara vuran dalgalarla yaptıkları vals başlıyor bir anda. Arada kahkahaya dönen yüksek tonlu İtalyanca sözcükler karışıyor dalga seslerine. Mis gibi iyot kokusunu taşıyor akşamüstü meltemi. Yamacın arkasında yitip gitmeden önce uzunca salınıyor olduğu yerde güneş; henüz rengarenk şemsiyeler kapanmadan altın rengi kollarıyla tutunmak istiyor sanki bu an’a. Bu anlattıklarımın bir masal, romantik bir öykü olmadığını, böyle bir tablonun gerçekten resmedildiğini Cinque Terre’yle daha önce kucaklaşmış olanlar biliyor. Bana düşen ise, bu cennete kavuşmaları için bilmeyenlere naçizane yol göstermek.

 

Cinque Terre Hakkında Genel Bilgiler

İtalya’nın kuzeybatıdaki topraklarında yer alan bölge Ligurya Bölgesi. Ligurya, Fransa sınırından başlayıp İtalya’nın bir başka bölgesi olan Toskana’ya kadar uzanan kıyı şeridini kapsıyor. Bu kıyı şeridi aynı zamanda İtalyan Rivierası olarak da anılıyor.

Türkçe’ye “beş diyar” diye çevirebileceğimiz Cinque Terre ise Ligurya’da bulunan beş köyün oluşturduğu bir bölge aslında. Köylerin kuzeyden güneye dizilimi Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore şeklinde. Köylerin fotoğrafları, geniş bir perspektiften bakarak hepsinin birbirine benzediğini düşünmenize yol açabiliyor. Biraz yakınlaşmaya başladığınızda ise aslında ne kadar farklı olduklarını anlıyorsunuz. Anlattıkları hikayelerin, tuttukları ritmlerin ve sizde uyandırdıkları duyguların farklılığını keşfetmeye başlıyorsunuz.

Denizdeyken kendi evlerini uzaktan ayırt etmek isteyen balıkçıların evleri böyle rengarenk boyadıklarına dair şehir efsaneleri dolanır orada burada. Hikaye ne kadar tatlı olsa da aslında doğru değilmiş. 1970’lerde bölgenin turistik anlamda keşfedilmesiyle birlikte evler bu renklere bürünmüş. Kısacası, köylere biraz daha “çekicilik” katmak istemişler : )

Riomaggiore'nin muhteşem renkleri

Riomaggiore’nin muhteşem renkleri

Her şeyden izole bir halde varlığını sürdüren köyler, 19. YY’da demiryolu ile kavuşmalarının ardından dünyayla, hatta bırakın dünyayı, İtalya’nın geri kalanıyla ancak bağlantı kurmaya başlamış. Günümüzde o eski içe kapanıklığından eser kalmamış olsa da, bu çılgın turist yoğunluğu arasında bile “her şeyden izole” havasını korumaya devam ediyor Cinque Terre.

Normalde ılıman bir iklimin hakim olduğu bölgede 2011 yılının Ekim ayında bir sel felaketi yaşanmış. Yılda aldığı yağış miktarının üçte birini bir günde alan bölgede Vernazza ve Monterosso köyleri büyük hasar almış. Daha yüksek kesimlere kurulu olan diğer köyler ise bu felaketi daha hafif atlatmış. Yaşadıkları afetin ardından beş köy birlik olmuş ve hayatlarını tekrar kurabilmek için aylar, yıllar boyunca canla başla çalışmışlar.

 

Cinque Terre Milli Parkı

Cinque Terre aslında bir milli park bölgesi. İtalya’nın ilk milli parkı olan Parco Nazionale delle Cinque Terre yaklaşık 4 bin hektarlık alanıyla ülkenin en küçük milli parkı, beş köy genelinde yaşayan yaklaşık 5 bin kişilik nüfusuyla da en nüfus-yoğun bölgesi unvanlarına sahip.

Zor arazi koşullarının ve dik yamaçların arasında bir yaşam kurmaya çalışan İtalyanlar bölgenin doğal dokusuna müdahale etmek zorunda kalmışlar hep. Çetin kayaları parçalayarak kilometrelerce uzunlukta taş duvarlar örmüşler ve bu sayede geçimlerini sağlayabilmek için üzüm, zeytin ve limon yetiştirebilecekleri tarım terasları oluşturmuşlar kayalıklar arasında. Hayatta kalabilmek için sabırla ve doğaya saygıyla atmışlar adımlarını. Sonuçta doğa ve insanın mükemmel bir ahenkle birlikte oluşturdukları bu eşsiz ortam ortaya çıkmış.

Cinque Terre, Portovenere, Palmaria, Tino ve Tinetto Adaları’nı kapsayan alan 1997 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş. Cinque Terre bu listeye “cultural landscape” kategorisinden girmiş. Bu kategori “insan ve doğanın birlikte oluşturduğu kültürel değerleri” temsil ediyor. UNESCO da Cinque Terre’yi bu listeye dahil etmesinin temel nedenini “benzersiz nitelikte bir çevrenin oluşumunu sağlayan insan ve doğa arasındaki uyum” olarak açıklıyor. Özetle, Cinque Terre’de insan doğayı, doğa insanı şekillendiriyor.

Bölge halkı geçimini ağırlıklı olarak şarap üretimiyle sürdürüp kendine ancak yetebilirken bölgenin turistik anlamda ilgi çekmeye başlamasıyla birlikte ekonomik anlamda da bir hareketlilik başlamış. Bu yüzden bir yandan bu benzersiz dokuyu korurken, bir yandan da bölgenin gelişimini ve sürdürülebilir bir ekoturizm endüstrisinin oluşumunu desteklemek için 1999 yılında bölge milli park ilan edilmiş. O günden beri de Parco Nazionale delle Cinque Terre insan ve doğanın el ele şekil verdiği bu doğal güzelliklerin, kültürel ve tarihi mirasın en büyük bekçisi konumunda.

Cinque Terre hem karadan hem de denizden koruma altına alınmış durumda

Cinque Terre hem karadan hem de denizden koruma altına alınmış durumda

Benzer şekilde kıyı şeridinin ve deniz canlılarının koruması, doğaya zarar vermeden balıkçılığın ve dalışın yapılabileceği alanların belirlenmesi, akademik ve bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi amacıyla bölge sınırlarına dahil olan deniz ve kıyılar Area Marina Protetta (Deniz Koruma Alanı) ilan edilmiş.

 

Cinque Terre’ye Ulaşım

Cinque Terre köylerine en yakın İtalyan şehirleri Pisa, Cenova, Floransa, Milano ve Bologna. Bu şehirlerden köylere trenle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Trenlerin güzergahları ve olası aktarmalar yolculuk sürelerini değiştirmekle birlikte Riomaggiore’ye Pisa’dan ortalama 1.5 saatte, Cenova’dan ortalama 2 saatte, Floransa’dan ortalama 3 saatte ve Milano ya da Bologna’dan ortalama 3.5-4 saatte varmanız mümkün.

Türkiye’den direkt uçuşla gitmek isterseniz low-cost havayolu firmaları Pisa, Cenova ve Floransa’ya uçmadığından uçak bileti fiyatları yüksek olabilir. Bir yandan da Milano ya da Bologna’dan Cinque Terre’ye tren biletlerinin kişi başı 20-40 Euro arasında seyrettiğini de göz önünde bulundurmak lazım. Aslında bu işin bir doğrusu yok; zaman ve nakit bütçeniz ile kafanızdaki rotaya göre en uygun kombinasyonu yapmak sizin elinizde. Bu sebeple seyahat planınızı yaparken Trenitalia’nın websitesini incelemenizde de fayda görüyorum.

Şehirlerarası ulaşım için bir diğer seçenek de Avrupa’nın birçok şehri arasında ulaşım hizmeti veren Flixbus. Cinque Terre köylerine bu yolla direkt ulaşım mümkün olmasa da köylere en yakın şehir La Spezia’ya ulaşmak için Flixbus’un otobüslerini kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda trenle gitmekten daha hızlı veya daha ucuz seçenekler çıkabiliyor.

 

Konaklama

Planlama aşamasında aklınıza gelecek ilk seçenek doğal olarak köylerden birinde konaklamak olacak, haklısınız. Buranın atmosferini yaşamak için ben de köylerde konaklamanızı önerirdim ancak köylerin küçük ve konaklama seçeneklerinin az olması sebebiyle gitmek istediğiniz tarihlerde yer bulamama ya da bulsanız bile bütçenizi aşma durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diyelim ki siz şanslı azınlıktasınız ve böyle bir durumla karşılaşmadınız (Yehuu!). O zaman hangi köyde kalmalısınız? Monterosso dışındaki köylerde dikey bir yapılaşma söz konusu. Konaklayacağınız yere yokuş ya da merdiven çıkıp-inerek ulaşmak durumunda kalabilirsiniz. Emin olmak için rezervasyon yapmadan önce otelle irtibata geçip bu durumu netleştirebilirsiniz. Monterosso daha yatay yapılaştığı ve diğer köylere göre daha geniş olduğu için hem konaklama seçenekleri daha fazla olacaktır hem de sizi fiziksel anlamda pek zorlamayacaktır.

Peki diyelim siz de bizim gibi Booking.com ve Airbnb’nin altını üstüne getirdiniz ancak köylerde uygun konaklama bulamadınız. O zaman pek çok kişinin – ve de bizim- yaptığı gibi köylere çok yakın konumda olan La Spezia ya da Levanto’da konaklayabilirsiniz. La Spezia Riomaggiore’ye, Levanto ise Monterosso’ya yakın. Buralardan köylere ulaşım için tren ya da deniz otobüsü kullanabilirsiniz. Yazının “Cinque Terre Card” başlığında bahsedeceğim Cinque Terre Treno Multiservizio Card La Spezia ve Levanto’dan gidiş-gelişte de geçerli. La Spezia ile Riomaggiore arası trenle 8 dk, Levanto ile Monterosso arası ise 6 dk.

 

La Spezia limanı

La Spezia limanı

Biz seyahat tarihlerimizi gitmemize çok az bir süre kala değiştirmek durumunda kaldığımız için normalde yaptığımız gibi aylar önceden konaklama ayarlayamadık. Zaman daralınca da haliyle köylerde ve Levanto’da uygun bir şey yakalayamadık. La Spezia’da bulduğumuz en iyi seçenek buranın ana caddesi olan Corso Cavour üzerinde, aynı zamanda tren istasyonuna da 5 dk yürüme mesafesinde bulunan Oltremare’ydi.

Burası aslında bir apartmanın içinde, katın bir kısmını kaplayan pansiyon gibi bir işletme. Dairenin ana kapısından girince içeride birkaç oda bulunuyor. Hepsinin tuvaleti, banyosu içinde. Her odanın ayrı anahtarı var, kapınızı kitleyip çıkıyorsunuz. İtalya’da yaygın olan bu tip konaklama seçeneği “affittacamere” olarak geçiyor; temelde oda kiralıyorsunuz. Tabii ki bu tip bir konaklama hizmeti sunmak için özel kanunlarla belirlenmiş koşulların sağlanması gerekiyor. Airbnb’den daha farklı anlayacağınız. Biz İtalya’nın çeşitli şehirlerinde bu tip konaklamalar yaptık, otelden hiçbir farkı yok.

Oltremare deneyimimizi ne öveceğim, ne yereceğim. Birincisi, biz genel olarak La Spezia’yı sev(e)medik. Aslında hiçbir kötü deneyim yaşamadık ama bir yandan da burayı pek tekin bulmadık. Yine de, bütçemizi ve içinde bulunduğumuz şartları düşündüğümüzde fiyat-performans oranını beğendik. Bir kere istasyona çok yakın olduğu için baya rahat ettik.

Bu gibi yerlerin çoğunda ev sahipleri ya da görevliler sürekli orada bulunmadığı için daimi bir resepsiyon söz konusu olmayabiliyor. Yüksek ihtimalle gitmeden önce tahmini varış süreniz konusunda teyitleşmeniz gerekecek. Oltremare’de, check-in yapacağımız gün bize rezervasyonu yaptığımız Booking.com üzerinden mesaj atıp saat kaçta geleceğimizi sormalarına, “yoldayız, yarım saate oradayız” diye yanıt verip teyit de almamıza ve tam zamanınızda apartmana varmamıza rağmen bize kapıyı açacak kimse yoktu. Adam 10 dk sonra geldiğinde hiçbir şey olmamış gibi tatlış tatlış davrandı bize : ) Yine de bu duruma daha önceki konaklamalarımızdan alışık olduğumuz için çok kafaya takmadık. Olur da herhangi bir yerde sizin başınıza gelirse paniklemeyin; mümkünse arayın ya da mesaj atın diye yazıyorum bunları.

Yeri gelmişken, Booking.com üzerinden yapacağınız rezervasyonlarda ödediğiniz tutarın %10’unu iade alabileceğiniz indirim linkimize “Booking.com Rezervasyonlarınız için İndirim Fırsatı!” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Airbnb kullanmak niyetindeyseniz de, www.airbnb.com.tr/c/baharb96 linkini tıklayarak oluşturacağınız yeni üyeliklerde hemen ilk rezervasyonunuzda kullanabileceğiniz 130 TL bizden size hediye!

 

Cinque Terre Köyleri Arasında Ulaşım Seçenekleri

1) Tren

Cinque Terre köyleri arasında ulaşım için en kolay yol kesinlikle tren kullanmak. Birbirini takip eden iki köy arası trenle 3-5 dk sürüyor. Yani Monterosso’dan binip Riomaggiore’ye 15-20 dk’da ulaşabiliyorsunuz.

Normalde herhangi iki köy arasında tren bileti ücreti tek kişi için tek yön 4 Euro. Her köyün tren istasyonundaki gişelerden ya da otomatik bilet makinelerinden alabileceğiniz biletlerinizi binmeden önce istasyonlardaki yeşil cihazlara basıp valide etmeniz gerekiyor. Trenlerde zaman zaman bilet kontrolü yapılıyor; bu yüzden yüksek cezalarla karşılaşmamak için trene bilet alarak binmenizi, öncesinde valide etmenizi ve yolculuk boyunca yanınızda bulundurmanızı öneririm.

Cinque Terre'yi gezmek için en rahat ulaşım aracı tren

Cinque Terre’yi gezmek için en rahat ulaşım aracı tren

Gün içinde köyler arasında gidip gelme niyetiniz varsa her bir biniş için 4 Euro ödemek oldukça masraflı olacaktır. Bu yüzden önerim Cinque Terre Treno Multiservizi Card satın almanız. Yazının devamında bu kart hakkında detaylı bilgi verdim ancak kartın trenle ulaşım konusunda sağladığı faydaları burada da vurgulamak istiyorum. Bu kartla gün boyunca “regional” olarak geçen bölgesel trenlere sınırsız binme hakkınız bulunuyor. Kartı ilk kullanış öncesinde yine aynı yeşil cihazlara basıp valide ettirmeniz gerekiyor. Kartları aldığınız Cinque Terre Point’ler size binebileceğiniz trenlerin saat çizelgesini de basılı olarak veriyor. Bu çizelgeye bakmadan hangi tren bölgesel hangisi değil ayırt etmeniz çok zor; o yüzden bu çizelgeyi her zaman yanınızda taşıyın ya da fotoğrafını çekin. Kartın geçerli olmadığı bir trene binerseniz ve kontrol yapılırsa ceza yeme ihtimaliniz var.

Önemle vurgulamak istediğim bir nokta da her trenin her köyde durmuyor oluşu. Size verilen çizelgede bazı trenlerin bazı duraklarda durmadığını görecekseniz. Binmeden önce mutlaka ilgili trenin gitmek istediğiniz köyde duracağından emin olun.

2) Araba

Köyler arasında araçla ulaşım sağlayabilirsiniz ancak tren varken araba kiralamanın oldukça gereksiz olduğunu düşünüyorum. Araç yolları tepelerden kıvrılan kıvrıla gittiği ve bazı yerlerde daraldığı için gereksiz bir stres kaynağı ve zaman kaybı olabilir. Park yeri bulma konusuna hiç girmiyorum bile. Bu rotada araç kiralamayı öneren kimseyi de görmedim açık konuşmak gerekirse.

Yine de araç kiralamak konusunda kararlıysanız Yurtdışında Araç Kiralama yazımız size faydalı olabilir.

3) Deniz Otobüsü

Marinası bulunmayan Corniglia haricindeki diğer köyler arasında deniz otobüsü ile ulaşım mümkün. 2018 yılında Parco Nazionale Cinque Terre’den onay alan tek firma Consorzio Marittimo Turistico 5 Terre – Golfo dei Poeti olduğu için sadece bu firma köyler arasında deniz otobüsü seferi yapabiliyor. Siz gittiğinizde durumlar değişmiş olabilir.

Ücret sistemi biraz karışık. Bineceğiniz ve ineceğiniz yere göre, tek yön mü yoksa gidiş-dönüş mü olduğuna göre ya da günün saatine göre bilet fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Bir tane örnek ile size açıklamaya çalışayım.

Diyelim ki biniş noktanız La Spezia. Websitesinde Timetable and Rates > Rates’in altındaki La Spezia linkine giriyoruz.  Burada gördüğümüz çizelgede gidiş-dönüş tüm duraklarda geçerli günlük biletin 35 Euro olduğu belirtiliyor. İstediğiniz durakta inebileceğiniz tek yön bilet 26 Euro, Riomaggiore ya da Manarola’ya tek yön 18 Euro, Vernazza ya da Monterosso’ya tek yön 22 Euro, Levanto’ya tek yön 24 Euro, akşamüstü bileti 25 Euro, Portovenere’ye gidiş dönüş 12 Euro tek yön 8 Euro.

Deniz otobüslerinin zaman çizelgesine ise buradan ulaşabiliyorsunuz. Bana hem pahalı hem de oldukça karışık geldi. Sırf zevk olsun diye kullanmak isteyebilirsiniz ancak köyler arasında gezmek için efektif bir yöntem olmadığı aşikar.

4) Otobüs

Sadece Manarola ve Riomaggiore arasında otobüsle ulaşım mümkün. Cinque Terre Card’ınız varsa bu otobüsü ücretsiz kullanabilirsiniz. Zaman çizelgesine yerel ulaşım sağlayıcısı ATC’nin websitesinden ulaşabilirsiniz.

ATC otobüs saat çizelgeleri

ATC otobüs saat çizelgeleri

 

Cinque Terre Plajları

Cinque Terre köyleri engebeli-kayalıklı bir sahil şeridinde yer aldığı için bizlere uzun plajlar ve altın sarısı ince kumlar sunamıyor maalesef. Riomaggiore, Manarola ve Vernazza’nın kayalıkların arasında minicik marinaları var. İnsanlar bu kayalıklarda güneşlenip yine bu kayalıklardan suya atlıyorlar. Deniz derin olduğu için iyi yüzme bilmeyenler ve çocuklar için uygun değil. Zavallı Corniglia’nın ise bir marinası bile yok! Geriye plaj anlamında sizi tatmin edebilecek tek yer kalıyor: Monterosso.

Monterosso'nun ikonik şemsiyeli plajları

Monterosso’nun ikonik şemsiyeli plajları

Monterosso’nun üç tane plajı mevcut. Üçü de irili-ufaklı çakıl taşlarıyla kaplı. Bu yüzden deniz ayakkabılarınızı yanınızda getirmeniz faydalı olabilir. Kumdan kale yapma hayalleriniz varsa ancak denizin kıyıyla buluştuğu bölgede, maksimum yarım metrelik bir alanda yapabilirsiniz : )

Tren istasyonundan iner inmez Monterosso’nun ikonik turuncu-yeşil şemsiyeleriyle kaplı plajı göreceksiniz. Burası Via Fegina’nın hemen yanıbaşında, Bagni Fegina olarak geçen plaj. İstasyondan doğuya doğru ilerlediğinizde köyün “Old Town” kısmında, Ristorante Belvedere’nin bulunduğu yerde genişçe bir plajla karşılaşacaksınız; bu ikinci plaj. İstasyondan batıya gittiğinizde ise “Il Gigante” plajına ulaşacaksınız. Il Gigante, dalgaları omuzlayan dev bir Neptün heykeli; aynı zamanda Monterosso’nun simgesi.

Üç plajda da şemsiye-şezlong kiralayabileceğiniz, plaj keyfi yaparken yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcut. Fikir vermesi için 2018 yazından örnek fiyatları buraya bırakıyorum:

Açık konuşmak gerekirse Euro/TL kurunun durumu sebebiyle bu fiyatlar bizim için çok uçuk kaçıyor. Hele bizim gibi sürekli bir yerde durmaktan sıkılanlardan ya da güneşin en tepede olduğu saatlerde plajdan ayrılıp akşamüstü tekrar dönenlerdenseniz birkaç saat için bu ücretleri ödemek iyice anlamsızlaşıyor. Biz çareyi konforumuzu birazcık zorlamakta bulduk. Geçen seneki Amalfi Sahilleri gezimizde tecrübe ettiğimiz ve kısa sürede alıştığımız üzere, artık nereye gidersek gidelim havlumuzu plaja seriyor ve ücretsiz takılıyoruz. Büyük büyük taşların üstünde incecik havlu serip yatmak tabii ki aşırı rahat değil, kabul; ama yine de bizim gözümüzde 20-25 Euro vermeyi gözden çıkaracak kadar da zorlayıcı değil.

Ücretsiz plajlar her zaman tercihimiz

Ücretsiz plajlar her zaman tercihimiz

Şezlong neyse, ama şemsiye olmadan asla diyorsanız bir önerimiz daha olacak: etrafta plaj şemsiyesi satan bir yer bulun. Sahil beldelerinde otobüs bileti satan küçük bakkallarda bile plaj şemsiyesi, hasır, kolluk, deniz yatağı vs bulmak mümkün. Biz geçen sene Capri’de bir bakkaldan 8 Euro’ya bir plaj şemsiyesi alıp gittiğimiz her yere taşımıştık. Bu sene de Santa Margherita Ligure’deki bir bakkaldan 8.5 Euro’ya şemsiyemizi aldık. En küçük boy olanlar yaklaşık 1 kilogram ağırlığında; yaklaşık 80 cm uzunluğundaki taşıma çantalarında da rahatça taşınıyor.

Plajların belirli kısımları halka açık ve ücretsiz oluyor. Monterosso’daki her üç plajda da halka açık alanlar mevcut. Tuvalet ya da giyinme kabini olup olmadığını göremedim ama Fegina ve Gigante plajlarında ücretsiz duşların olduğunu gördüm. Fegina daha merkezi olduğu için çok kalabalık ve çok gürültülü. Gigante ise daha sakin; hem de Fegina’da olduğu gibi dip dibe oturma durumu yaşanmıyor.

 

Cinque Terre Card

Bölgenin korunmasını ve ulaşımın sağlanmasını finanse edebilmek amacıyla 2001 yılında milli park yönetimi tarafından uygulamaya konulan Cinque Terre Card’ın iki farklı versiyonu bulunuyor.

1) Cinque Terre Trekking Card

Cinque Terre Trekking Card’ın sunduğu avantajlar şöyle:

  • Ücretli trekking rotalarına giriş
  • Milli park genelindeki hot-spot alanlarında ücretsiz wi-fi kullanımı
  • Riomaggiore, Vernazza ve Monterosso’da normalde 1 Euro vererek girdiğiniz tüm tuvaletlerin ücretsiz kullanımı
  • Köy içi ulaşım sağlayan ATC otobüslerinin ücretsiz kullanımı (otobüs saatlerini Cinque Terre Welcome Center’lardan temin edebilirsiniz; ayrıca duraklarda da çizelgeler yer alıyor)
  • Belirli bir program dahilinde yapılan rehberli gezi ve trekking turlarına ücretsiz katılım (her ayın programını Facebook’taki Cinque Terre Walking Park sayfalarında duyuruyorlar)

Kart ücreti yetişkinler için (12-69 yaş) günlük 7.5 Euro, iki günlük 14.5 Euro. Güncel fiyatları şuradan inceleyebilirsiniz.

Ücretli rotalarda Cinque Terre Trekking Card'ınızı göstermeniz gerekiyor

Ücretli rotalarda Cinque Terre Trekking Card’ınızı göstermeniz gerekiyor

2) Cinque Terre Treno Multiservizi Card

Cinque Terre Trekking Card’ın sunduğu avantajlara ilaveten Levanto-La Spezia arasındaki hatta gün boyunca “regional”denen bölgesel trenlere sınırsız binme hakkınız bulunuyor. Kartı ilk kullanış öncesinde istasyonlardaki yeşil cihazlara basıp valide ettirmeniz gerekiyor. Kartları aldığınız Cinque Terre Point’ler size binebileceğiniz trenlerin saat çizelgesini de basılı olarak veriyor. Bu çizelgeye bakmadan hangi tren bölgesel, hangisi değil ayırt etmeniz çok zor; o yüzden bu çizelgeyi her zaman yanınızda taşıyın ya da fotoğrafını çekin. Kartın geçerli olmadığı bir trene binerseniz ve kontrol yapılırsa ceza yeme ihtimaliniz var.

Önemle vurgulamak istediğim bir nokta da her trenin her köyde durmuyor oluşu. Size verilen çizelgede bazı trenlerin bazı duraklarda durmadığını görecekseniz. Binmeden önce mutlaka ilgili trenin gitmek istediğiniz köyde duracağından emin olun.

Kart ücreti yetişkinler için (12-69 yaş) günlük 16 Euro, iki günlük 29 Euro, üç günlük 41 Euro. Güncel fiyatları şuradan inceleyebilirsiniz.

 

Kartlar Nasıl Alınır, Nasıl Kullanılır?

Cinque Terre Card’ları La Spezia Centrale, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso ve Levanto’da bulunan Cinque Terre Welcome Center’lardan nakit ya da kredi kartıyla satın alabilirsiniz. Kartlarınızı parkın websitesinden online olarak da almanız mümkün.

Köylerdeki danışma büroları her türlü sorunuzu yanıtlayacaktır

Köylerdeki danışma büroları her türlü sorunuzu yanıtlayacaktır

Kartı aldığınızda arkasına adınızı yazıp imzalıyorsunuz. Bu andan itibaren kartın geçerlilik süresi başlıyor. Kartların geçerliliği saatlik değil günlük. Yani Salı günü başlattığınız iki günlük kartınızı en son Çarşamba 23:59’da kullanabilirsiniz.

Kartınızı sizden başka kimse kullanmamalı. Gerekli gördüklerinde kimlik kontrolü yapabiliyorlar. Trene ilk binişinizde ise yeşil makinelere kartınızı bastırıp valide etmeniz gerekiyor.

4 yaşından küçükler, ailede birinin kartı olması durumunda kartın sağladığı hizmetlerden ücretsiz faydalanabiliyor. 4-11 yaş arası çocuklar ile 70 yaş ve üzerindeki ziyaretçiler için indirimli biletler mevcut. Bir de iki yetişkin ve iki çocuğu kapsayan indirimli aile biletleri var.

Son olarak, eğer Riomaggiore, Vernazza ve Monterosso’da bulunan, park otoritesi tarafından çevre dostu olarak belirlenmiş bir otelde kalıyorsanız size özel ayrı bir indirim var. Bilet fiyatlarını şuradan, kaldığınız yerin çevre dostu olup olmadığını ise şuradan kontrol edebilirsiniz.

 

Trekking Rotaları

Günümüzün trekking rotaları yüzyıllar boyunca Cinque Terre köyleri arasındaki tek ulaşım yolu olmuş. Şimdiyse milli parkın inanılmaz genişlikteki bitki ve hayvan çeşitliliği arasında, bu rotalar boyunca yeşilin ve mavinin tadını çıkartmak mümkün. Zaten pek çok turist doğru dürüst plajı olmayan, neredeyse hiçbir müzesi bulunmayan bu topraklara işte bu enfes rotalarda trekking yapmak için geliyor.

Rotanız ücretli bir rotaysa rota başlangıcındaki kontrol noktasında Cinque Terre Card’ınızı gösterdikten sonra yürüyüşünüze başlıyorsunuz. Tüm trekking rotaları boyunca kayalarda, ağaçlarda, çitlerde, binalarda kırmızı-beyaz bayraklar ve numaralar ya da geometrik semboller göreceksiniz. Bunlar bulunduğunuz konum hakkında bilgi veriyor ve takip ettiğiniz sürece yoldan sapmanıza engel oluyor.

Trekking rotaları üzerindeki işaretler

Trekking rotaları üzerindeki işaretler

Bazı rotalar sel felaketi sonrası geçici ya da kalıcı olarak kapatılmış; bazı rotalar ise o günden beri oldukça hassas durumda. Bu sebeple trekking yapmadan önce mutlaka ama mutlaka hava durumunu ve rotaların güncel durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. Android için göremedim maalesef ama Apple kullanıcıları parkın uygulamasını indirerek rotalar hakkında güncel bilgiye ulaşabilirler.

Trekking rotalarında bulunan tabelalar sizi devamlı bilgilendiriyor

Trekking rotalarında bulunan tabelalar sizi devamlı bilgilendiriyor

Trekking rotalarındaki ziyaretçi sayısı güvenliği tehlikeye düşürecek sayılara ulaşırsa park otoritesi bu rotaları geçici olarak kapatabiliyor. Eğer telefonunuzda uygulama varsa (ve internet erişiminiz mevcutsa) bu gibi anlık gelişmelerden anında haber alabiliyorsunuz.

Park otoritesi trekking yapmadan önce mutlaka aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi salık veriyor:

  • Rotanızı kondisyonunuza ve deneyiminize göre seçin. Tüm rotalar parkın websitesinde yer alıyor.
  • Seçtiğiniz rotayı topografik haritada inceleyin. Haritalara buradan ulaşabilirsiniz.
  • Kıyafetleriniz ve ekipmanlarınızın mevsime ve rotanın gerekliliğine uygun olduğundan emin olun. Mutlaka sağlam bir yürüyüş ayakkabısı giyin. Yaz aylarında şapkanızı yanınızdan eksik etmeyin.
  • Rotalarda ve köylerde çeşmeler var; yanınızda litrelerce su taşımak zorunda değilsiniz. Termosunuzu yanınıza alsanız yeterli.
  • Tek başınıza yola koyulmayın, mümkünse yanınıza bir yoldaş alın
  • Hava durumunu mutlaka Welcome Center’lardaki ekranlardan ya da parkın websitesinden kontrol edin. Sarı, turuncu ve kırmızı uyarı durumlarında kart satışları durdurulabilir, trekking rotaları kapatılabilir.
  • İşaretlenmiş yollardan ayrılmayın.
  • Acil durumda 112’yi arayın.
  • Zorlanmaya başladığınız an inatlaşmayın. Bazen geri dönmek en iyi karardır.
  • Doğaya saygılı olun.

 

Ana Trekking Rotaları

1) Sentiero Azzurro

Trekking haritalarında “SVA2” numaralı rota olarak geçen Sentiero Azzurro, yani “Mavi Rota”, Cinque Terre’deki en popüler ve en kolay trekking rotası. Riomaggiore’den başlayarak Monterosso’ya kadar uzanan bu rota 12 km. uzunluğunda ve köyleri birbirine bağlayan dört alt rotadan oluşuyor.

  • 592-1 (SVA2) Riomaggiore – Manarola
  • 592-2 (SVA2) Manarola – Corniglia
  • 592-3 (SVA2) Corniglia – Vernazza
  • 592-4 (SVA2) Vernazza – Monterosso

 

Bu rotalar ücretli, yani Cinque Terre Card’a ihtiyacınız olacak. Trekking yapmadan sırf köyleri gezmek için tabii ki karta ihtiyacınız yok. Trekking rotaları genellikle köylerin tepe noktalarında bir yerlerden başlıyor.

Riomaggiore-Manorola: Via dell’Amore

Riomaggiore ve Manorola arasında kayalıkların kıyısından geçen bu rota eskiden farklı köylerde yaşayan aşıkların kavuşmasını sağlarmış. Köyler arasında tren yolu açılınca bu rota da Via dell’Amore, yani Aşıklar Yolu olarak anılmaya başlanmış. Yol boyunca dağlara taşlara kazınmış yüzlerce baş harf, kalp ve aşk mesajları görmeniz mümkün; tabi rota yeniden açılırsa…

Manarola'dan Via dell'Amore'ye giriş

Manarola’dan Via dell’Amore’ye giriş

Çünkü 2011 yılındaki sel felaketi sonucu toprak kaymaları sebebiyle bu rota kapatılmış. Rotanın tamamının Nisan 2021’de açılacağı söyleniyor. Biz gittiğimizde Via dell’Amore’nin Manarola’dan başlayan ilk 300 metresinin açıldığı ilan edilmişti.

Riomaggiore-Manarola arasını alternatif olarak Via Beccara rotasıyla yapmak mümkün ama en son baktığımda bu rotayı da kapatmışlardı.

Manarola – Corniglia

Manarola – Corniglia rotası da toprak kayması sonucu kapatılan rotalardan. 2019’a kadar da kapalı kalması bekleniyor.

Manarola-Corniglia rotasını alternatif olarak Via Volastra üzerinden de yapmak mümkünmüş ancak bunun için gerçekten oldukça deneyimli olmanız ve sağlam ekipman barındırmanız gerekiyor çünkü çok ciddi tırmanışlar barındırıyormuş.

Corniglia-Vernazza

4 km uzunluğundaki bu rota ortalama 1.5 saatte alınıyor. İnişli çıkışlı bu rotada Cinque Terre’nin en yüksek noktasına da tırmanmış oluyorsunuz.

Vernazza-Monterosso

3.5 km uzunluğundaki rota ortalama 2 saatte alınıyor. Bu rotayı mümkünse Vernazza’dan başlatmanızı öneriyorlar çünkü Monterosso’dan başlarsanız sonu gelmeyecekmiş gibi duran merdivenler boyunca çok ciddi tırmanışlar yapmak zorunda kalıyorsunuz. Her ne kadar alt rotaların en zoru olsa da, tüm köylerin panoramik görüntüsüyle ödüllendirildiğinizde tüm yorgunluğunuza değecektir.

Dizimdeki problem sebebiyle doktorum trekking yapmayı kesinlikle yasakladığı için biz maalesef bu işe girişemedik ama Vernazza-Monterosso rotası üzerinde biraz ilerleyerek hevesimizi aldık.

 

2) Sentiero Rosso

Sentiero Azzurro’ya göre daha yükseklerden geçen ve bu yüzden “High Trails” olarak da adlandırılan Sentiero Rosso, yani “Kırmızı Rota”, Portovenere-Levanto arasında yaklaşık 38 km uzunluğu ile toplamda 12 saatte yürünebiliyor. Rota boyunca 800 metre kadar çıkış (ve iniş) mevcut. Kısacası zor bir rota; bunu deneyimli trekkingcilere bırakalım diyorum : )

 

Ne Zaman Gitmeli & Ne Kadar Kalmalı?

Cinque Terre hakkında en çok aldığım soru “Buraya kaç gün ayırmalıyım? Köyleri tek günde gezebilir miyim?”. Her şey mümkün; güne erken başlayıp trenle tüm köyleri tek günde hızlıca gezebilirsiniz. Ama uygun mevsimde denize girmek isterseniz ya da tamamını yürümeseniz de rota başlangıçlarından bir kaç metre ilerleyelim, köyleri tepeden görelim derseniz tek gün yetmeyecektir.

Biz köylere iki gün ayırdık. Bir gün sabah erkenden Riomaggiore ve Manarola’yı, ertesi gün erkenden Vernazza ve Corniglia’yı gezdik. Kalan zamanlarımızın neredeyse tamamını Monterosso’da ya denize girerek ya bir şeyler yiyerek ya da bir bankta öylece oturup denizi seyrederek geçirdik.

Daha önce vurguladığım gibi, Cinque Terre’yi deniz tatili yapılacak bir yer gibi düşünmeyin. Eğer yaz aylarında buraya gidecekseniz mutlaka Ligurya’da bulunan Sestri Levante, Santa Margherita Ligure, Paraggi, Rapallo, Camogli gibi yakın diğer beldeleri de rotanıza alın ve kalış sürelerinizi buna göre belirleyin.

Kafanızda trekking yapmak varsa bunun için en uygun zamanın Mart ortası-Haziran başı ile Eylül ortası-Kasım ortası olduğu söyleniyor. Kasım ortasından Mart ortasına kadar bir çok otel de kapalı oluyormuş. Corniglia, Vernazza ve Monterosso bölgenin ana şarap üreticileri konumunda. Eylül ve Ekim aylarında üzüm hasatı yapılırken bu rotalardan yürümenin çok keyifli olduğunu söylüyorlar.

Hava durumu özellikle bahar aylarında gel-gitli olabiliyor. Güneş parlarken bir anda yağmur yağmaya başlamasını normal karşılamak lazım. Biz Temmuz ayında gittiğimizde bile yağmurlarla karşılaştığımız için bu durumu hiç yadırgamıyoruz : )

 

Yeme-İçme Önerileri

Cinque Terre’de yeme-içme dendiğinde ele alınması gereken ilk şey üzüm ve şarap. Turizm bu kadar gelişmemişken bölge ekonomisinin itici gücü şarapçılık olmuş. Bölgede yerleşik yaklaşık 5 bin kişinin 700’ü şarap kooperatifine üye, ve neredeyse her aile kendi şarabını üretiyor. Bölgede Bosco, Vermentino ve Albarola üzümleri yetişiyor.

Cinque Terre yamaçları bağlarla kaplı

Cinque Terre yamaçları bağlarla kaplı

Bölgenin iki imza şarabı var ve ikisini de marketlerde, “enoteca” denen şarap evlerinde ve restorantlarda bolca bulabilirsiniz. İlki Cinque Terre D.O.C. beyaz şarabı. D.O.C., yani bazı şişelerin üzerinde de görebileceğiniz gibi Denominazione di origine controllata, İtalyan şaraplarına özel bir kalite güvence etiketi. Bu şarabın üretimi Cinque Terre ile sınırlandırılmış durumda. İkincisi ise tatlı ile eşlenen ya da yemekten sonra servis edilen kehribar renkli Sciacchetrà D.O.C. Üretimi çok zahmetli olan bu şarap, üzümlerin kurutulması ve uzun yıllar boyunca fermente edilmesiyle elde ediliyor.

Amalfi Sahilleri‘nin limoncello’su varsa Cinque Terre’nin de limoncino’su var! Temelde ikisi de limondan üretilen bir tür likör olsa da aslında tatları oldukça farklı. Bu arada aklınızda bulunsun, Cinque Terre’nin limon cenneti Monterosso al Mare’de her yıl Mayıs ayının ortalarında limon festivali gerçekleştiriliyor.

Hediyelik eşyalarda limon hakimiyeti

Hediyelik eşyalarda limon hakimiyeti

Cinque Terre mutfağının ana maddelerinden biri balık. İtalyancası “acciughe” olan hamsileri kızartarak ya da tuzda marine edip ançüez şeklinde tüketiyorlar. Bunun dışında köylerde külahta kızarmış deniz ürünleri satan pek çok yer bulmanız da mümkün.

Hayatımızda yediğimiz en güzel kalamar

Hayatımızda yediğimiz en güzel kalamar

Ligurya bölgesinin pesto’nun anavatanı olması nedeniyle Cinque Terre’de de menülerde pestoyu çok sık görebilirsiniz. Pestoyu genelde “trofie” adı verilen makarna türüyle eşliyorlar. Hemen hemen her menüde görebileceğiniz bir başka lezzet “pansotti” ise ıspanak ve ricotta peyniri dolgulu ravioli’lerin cevizli bir sosla servis edilmesinden ibaret.

Pesto aşkına!

Pesto aşkına!

Focaccia adı verilen hamur işi İtalya’nın hemen her yerinde mevcut, ancak çıkış noktası Cenova’ymış. Focaccia aslında ev tipi kalın hamurlu pizzaya benziyor. Sadesi, soğanlısı, domateslisi, zeytinlisi, hepsi tazecikken harika oluyor ancak benim favorim bu Ligurya klasiğinin bir başka Ligurya klasiği pestoyla harmanlanmış hali. Hemen hemen her fırında ve markette istediğiniz boyutta dilimler kestirip ücretini gramajına göre ödeyerek satın alabiliyorsunuz.

Fırından yeni çıkmış sıcacık bir focaccia'ya hayır demek mümkün değil

Fırından yeni çıkmış sıcacık bir focaccia’ya hayır demek mümkün değil

Ligurya mutfağının bir diğer klasiği de nohut unundan yapılan ve bakır tepsilerde pişirilen ince hamur farinata. Fırından yeni çıkmış bir farinata dilimi sıcacık bir humus yemeye benziyor.

 

Bizim Ligurya Rotamız Nasıldı?

Biz Pegasus’un kampanyasından oldukça uygun fiyata Milano bileti yakaladığımız için seyahatimizi de buradan başlattık. Milano’ya ulaşır ulaşmaz trenle 1.5 saatte Cenova’ya geçtik ve o geceyi orada geçirdik.

Ardından iki gün boyunca evimiz olacak Ligurya’nın muhteşem kasabası Santa Margherita Ligure’ye doğru yola çıktık. Cenova’dan trenle yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla buraya ulaştık. Bu iki günde Santa Margherita Ligure dışında Camogli, Sestri Levante, Paraggi, Portofino ve San Fruttuoso’yu da görme fırsatımız oldu.

Bir sonraki durak üç gün boyunca konaklayacağımız La Spezia oldu. Santa Margherita Ligure’den La Spezia’ya varmak trenle 1 saat sürdü. Buradaki ilk günümüzde ani bir kararla günübirlik bir Pisa ziyareti yaptık. La Spezia-Pisa arası yolculuk trenle 50 dk sürdü. La Spezia’da kaldığımız diğer iki günde ise hep Cinque Terre köylerini dolaştık.

Türkiye’ye dönmeden önceki son günümüzü Milano’da geçirdik ve 2016 yılında tanıştığımız bu şehirle 1.5 gün boyunca özlem giderdik. La Spezia’dan Milano’ya direkt trenle 3 saat 15 dk’da ulaştık.

Toplamda 7.5 gün süren bu seyahatimizde muhteşem İtalyan Rivierası’yla tanışmış, Pisa ile Toskana’ya bir selam vermiş, Milano ile de Lombardiya özlemimizi gidermiş olduk. Bu rota boyunca kendimizi en iyi hissettiğimiz anlar Santa Margherita Ligure’de konaklayıp Ligurya’yı keşfe çıktığımız o iki enfes gündü.

Dileriz ki siz bizden daha uzun ve daha keyifli bir rota yapın! Rotaya dahil olan her yer için ayrı birer yazı hazırlayacağım ancak sorularınız olursa lütfen buradan ya da e-posta ile iletmekten çekinmeyin.

 

Cinque Terre ve Ligurya hakkında anlatacaklarımız bitmedi! Blog yazılarımıza Cinque Terre etiketinden topluca ulaşabilirsiniz! Köyler hakkındaki detaylı yazılar da burada yer alıyor.

Cinque Terre ve Ligurya hakkında daha fazla fotoğraf için sizleri Instagram hesabımıza ve #yalniziyigezdik_cinqueterre ve #yalniziyigezdik_ligurya etiketlerimize de bekliyoruz : )